עבור לתוכן
Nimrod

אווירונאטיקה

Recommended Posts

פורסם

חובה!!

זה מדהים! לא הפסקתי לקרוא את זה...

יש לי רק שאלה אחת, אם מישהו כבר קרא את זה או יודע, זרימה טורבולנטית עדיפה כי היא מתנתקת מהכנף בשבלב יותר מאוחר מזרימה למינרית? אם היא מתנתקת יותר מאוחר היא לא גרומת ליותר גרר? למה בכל זאת היא עדיפה?

גם עוד משהו מעניין שם זה כל הנוגע לעילוי! איך שחשבתי שעילוי נוצר היה שגוי (כנראה) והם מסבירים שם איך (באמת) נוצר עילוי

אני ממליץ לכולם!! לקרוא את זה, זה קצת ארוך אבל מעניין מאוד. למרות שזה על טיסנים במקור :D

תהנו

http://www.flyhi.org.il/upanddrug.htm

פורסם

קודם כל בא נגדיר מושג חשוב:

שכבת גבול: שכבה הצמודה למשטח שמעליו זורם פלואיד (נוזל או גז) שבה מהירות הזרימה שונה ממהירות הזרימה הכללית. ההבדל במהירויות בין השכבות הצמודות למשטח לשכבות שאינן צמודות נובע מהעובדה שכל נוזל\גז הוא במידה מסויימת צמיג או אם תרצו "דביק". ולכן השכבה הצמודה ביותר למשטח בעצם "דבוקה" אליו ולכן מהירותה ביחס למשטח היא אפס. השכבה שמעליה "מחליקה" על השכבה שמתחת ולכן מהירותה תהיה קצת יותר גבוהה. כך ככל שנתרחק מהמשטח המהירות תלך ותגדל עד לאזור שבו אין הבדל בין מהירות השכבה למהירות הזרימה הכללית. זוהי שכבת הגבול. עובי שכבת הגבול בכנף מטוס מצויה אינו עולה על אינצ'ים בודדים.

יש להבדיל בין שני סוגים של טורבולנטיות:

1. מצב בו זרימת האוויר מתנתקת לגמרי מהמשטח עליו היא זורמת. במצב זה שכבת הגבול מתנתקת לגמרי ואז נוצרות המערבולות שהיכרת עד עכשיו שהם אכן מגדילות את הגרר ובמקרה של כנף גם גורמות להיזדקרות הכנף.

2. מצב שבו שכבת הגבול עדיין דבוקה למשטח והשאלה היא איך האוויר מתנהג בתוך שכבת הגבול. במקרה זה, דווקא זרימה טורבולנטית בתוך שכבת הגבול מאפשרת הצמדות טובה יותר של השכבה למשטח גם כשהצורה נשברת באופן חד יותר. מעבר לכך, זרימה טורבולנטית בתוך שכבת הגבול מקטינה את הגרר הכללי של המשטח.

לגבי כנף מטוס אם ניתן להגביר את כח ההצמדות של השכבה למשטח, זה אומר שניתן להחזיק מטוס בזוית התקפה גבוהה יותר מבלי ששכבת הגבול תיפרד מהמשטח העליון של הכנף ז"א : מאפשר טיסה בזווית התקפה גבוהה יותר בלי להיזדקר.

במטוסי סקיהוק בשליש האחורי של הכנף ניתן לראות דוגמא יפה לVORTEX GENERATORS שתפקידם לגרום לזרימה טורבולנטית על הכנף (בתוך שכבת הגבול כמובן..). שורה של פינים קטנים שמזדקרים מהכנף ושגובהם אינו עולה על עובי שיכבת הגבול.

נא להתחבר על מנת להגיב

You will be able to leave a comment after signing in



התחברות לאתר


×
×
  • יצירת חדש...