Tomer Haim פורסם אוגוסט 2, 2007 דיווח פורסם אוגוסט 2, 2007 כולנו טסים במטוסי 737, 767, 757, 777, 747 ועוד, לרובם FMC העושה עבודה נאמנה וחשובה ולוקח אותנו ממקום למקום, הוא לא יכל לעשות אותה עבודה ללא המערכת האינרציאלית המותקנת בכל אחד מהמטוסים. לכן רציתי קצת להעמיק לתוך אותה המערכת: מערכת אינרציאלית (בעברית תאוצה) נמצאת בתוך גוף המטוס והיא קופסא גלולה וכבדה, בעבר קראו למערכת זו INS והיום שמה IRS. INS: (INERTIAL NAVIGATION SYSTEM) זו מערכת ניווט אינרציאלית שמורכבת מפלטה אחת שתמיד שומרת את מיקומה במרחב בעזרת גיירוסקופים, על אותה פלטה ישנם 4 משקולות ב 4 כיוונים שונים (יש כאלו גם עם כל משקולת מחוברת לזוג קפיצים, כשהמטוס מאיץ לכיוון מסויים, המשקולת זזה, קפיץ אחד נמתח והשני מתקווץ, לכל משקולת יש מד תאוצה שמודד את אורך הקפיץ וזמן השינוי, כשהמטוס חוזר ושומר מהירות הקפיץ חוזק למצבו הטבעי. לכל מדי התאוצה מחובר מחשב שמחשב את מהירות טיסתו של המטוס ב4 כיוונים, אחרי שמשכללים את מהירות טיסתו של המטוס, ניתן לקבל שני נתונים חיוניים ביותר, מהירות קרקע (GS) וכיוון נתיב טיסה (TRK), בשביל להשלים את הקסם של ה INS דרוש מידע התחלתי מהטייס עצמו: לפני הדלקת המכשיר, הטייס, מזין PP PREGENT POSITION שזה המיקום המדוייק של המטוס בחניה, עם הזנת ה PP והדלקת ה INS, כל תזוזה של המטוס נמדדת. בסופו של דבר ע"י ה PP ה GS וה TRK, ה INS יודע היכן המטוס ממוקם בעולם בכל נקודת זמן, בנוסף מחשב ה INS יכול לחשב כיוון, מרחק וזמן לכל נקודה בעולם, בנוסף חישוב קל יראה גם את כיוון ועוצמת הרוח. ה INS טועה במשך זמן הטיסה: הטעות המצטברת עבור INS מבוטא בנוסחא הבאה : 3 + 3T הווה אומר 3 שע' + ( 3 X זמן טיסה ) = מרחק ב - NM דוגמא : מטוס טס 10 שע' טעות מצטברת: 3 שעות ועוד 10 שעות כפול 3 = 33NM הטעות היא ב - INS בודד, אבל כדי להקטין את גודל הטעות המצטברת מבצעים Trippele Mix ומבצעים Update . דבר נוסף כאשר נכנסים לתחום אווירי בהם יש עזרי ניווט רדיו משתמשים בתחנות VOR לבצוע עדכונים וגם לצורך בצוע Cross Check כאשר בפועל ה - INS מטיס את המטוס באמצעות ה - Auto Pilot במטוסים ישנים הממשק בין הטייס ל INS הוא INS CDU והוא נראה ככה: צד ימין זה הממשק וצד שמאל זה ה INS עצמו במטוסים יותר מתקדמים הממשק הוחלף ל FMS שמזכיר את ה FMC של היום. IRS: ה IRS דומה מאוד בעקרון פעולתו ל INS המיתולוגי, רק שבמקום קפיצים ישנם מדי תאוצה מלייזר, הטעות קטנה בצורה משמעותית ביותר והוא מדוייק מאוד. כל השאר נשאר זהה ל INS כשהפעם הממשק הוא FMC ונראה ככה: ה FMC נותן לטייס כמעט כל מה שהוא צריך בשביל הטיסה, מעבר לנתוני ניווט, גם נתוני ביצועי המטוס וייצוא נתונים למערכת הטייס האוטומטי, והכל בזכות מערכת IRS שהיא בת של מערכת ה INS הטובה זהו..
Niv Malin פורסם אוגוסט 2, 2007 דיווח פורסם אוגוסט 2, 2007 תודה תומר! מעניין מאוד. הזכיר לי את השיעור הראשון שלנו בקורס 76, על איך פועל ה-IRS.
Baruch Spiegel פורסם אוגוסט 2, 2007 דיווח פורסם אוגוסט 2, 2007 כל הכבוד תומר. הרצאה מעניינת מאוד! תודה רבה!
תומר עינבר פורסם אוגוסט 2, 2007 דיווח פורסם אוגוסט 2, 2007 מידע מעולה תומר!! ושאלה לי אליך: מאיפה אתה משיג את המידע? אתה מוצא אתרים באנגלית ומתרגם אותם לשפה עברית פשוטה? או שזה ידע כללי?
Ilan Nemirovski פורסם אוגוסט 2, 2007 דיווח פורסם אוגוסט 2, 2007 מידע מעולה ותודה. המשך להעביר "שיעורים" כאלו ^^ ושאלה לי אליך: מאיפה אתה משיג את המידע? אתה מוצא אתרים באנגלית ומתרגם אותם לשפה עברית פשוטה? או שזה ידע כללי? אני מעריך שזה ידע כללי שלו :wink:
ha5mvo פורסם אוגוסט 2, 2007 דיווח פורסם אוגוסט 2, 2007 מידע מעולה תומר!!ושאלה לי אליך: מאיפה אתה משיג את המידע? אתה מוצא אתרים באנגלית ומתרגם אותם לשפה עברית פשוטה? או שזה ידע כללי? If you're interested, there's very little you won't be able to find on the net. Try google - its a rather powerful tool
uvdude פורסם אוגוסט 2, 2007 דיווח פורסם אוגוסט 2, 2007 מדובר באותה מערכת שמשמשת לניווט בספינות ובצוללות. מהידע שלי, בספינות מותקנות לרוב 2 (אם לא יותר) יחידות INS ששתיהן שולחות מדידות בנפרד. האם במטוסים זה דומה?
ha5mvo פורסם אוגוסט 2, 2007 דיווח פורסם אוגוסט 2, 2007 מדובר באותה מערכת שמשמשת לניווט בספינות ובצוללות.מהידע שלי, בספינות מותקנות לרוב 2 (אם לא יותר) יחידות INS ששתיהן שולחות מדידות בנפרד. האם במטוסים זה דומה? The exact same principle
Baruch Spiegel פורסם אוגוסט 2, 2007 דיווח פורסם אוגוסט 2, 2007 זו מערכת ניווט אינרציאלית שמורכבת מפלטה אחת שתמיד שומרת את מיקומה במרחב בעזרת גיירוסקופים,.....ה INS טועה במשך זמן הטיסה: הטעות המצטברת עבור INS מבוטא בנוסחא הבאה : 3 + 3T הווה אומר 3 שע' + ( 3 X זמן טיסה ) = מרחק ב - NM דוגמא : מטוס טס 10 שע' טעות מצטברת: 3 שעות ועוד 10 שעות כפול 3 = 33NM שאלות: 1. איך ולמה ג'ירוסקופים מייצבים את הפלטה במרחב??? 2. למה יש טעות מצטברת??? רמז- קשור לשאלה 1. ברוכי.
yaakovbl1 פורסם אוגוסט 3, 2007 דיווח פורסם אוגוסט 3, 2007 בשביל להשלים את הקסם של ה INS דרוש מידע התחלתי מהטייס עצמו: לפני הדלקת המכשיר, הטייס, מזין PP PREGENT POSITION שזה המיקום המדוייק של המטוס בחניה, עם הזנת ה PP והדלקת ה INS, כל תזוזה של המטוס נמדדת... יופי של למידה לשבת תומר! רק שאלה: האם המטוס עובר תהליך של איפוס בחניה (שבו יש להמנע מתזוזות), או שאני חי בעבר הרחוק?.. :oops:
Etai Charit פורסם אוגוסט 3, 2007 דיווח פורסם אוגוסט 3, 2007 בשביל להשלים את הקסם של ה INS דרוש מידע התחלתי מהטייס עצמו: לפני הדלקת המכשיר, הטייס, מזין PP PREGENT POSITION שזה המיקום המדוייק של המטוס בחניה, עם הזנת ה PP והדלקת ה INS, כל תזוזה של המטוס נמדדת... יופי של למידה לשבת תומר! רק שאלה: האם המטוס עובר תהליך של איפוס בחניה (שבו יש להמנע מתזוזות), או שאני חי בעבר הרחוק?.. :oops: כמובן, זה בדיוק עניין הכנסת ה-Present Position, ברוב המטוסים המודרניים מדובר בכ-10 דקות בתנאי שהכל כשורה. מדובר באותה מערכת שמשמשת לניווט בספינות ובצוללות.מהידע שלי, בספינות מותקנות לרוב 2 (אם לא יותר) יחידות INS ששתיהן שולחות מדידות בנפרד. האם במטוסים זה דומה? The exact same principle רק ארחיב בנושא, ברשותכם. בכל המטוסים היום ישנה יותר ממערכת אחת, בד"כ שתיים או שלוש, כך ששגיאת המיקום מתכווצת ע"י הצלבת המיקומים של שתיהן/שלושתן (מעין ממוצע, אך משום שמדובר יותר במיקום על הגלובוס מאשר על מספר סקלארי מוחלט, המילה הנכונה היא הצלבה). המחשב יודע לזהות מערכת שעוברת למצב של אי-שמישות (INOP). מערכת לפתע נותנת נתונים שונים בתכלית מהמערכת/ות האחרת/ות, ו/או נותנת נתון שאינו משתלב בשום צורה בקו המגמה של אותה המערכת עצמה עד עכשיו. במקרה כזה, המחשב באופן אוטומטי מוציא אותה משכלול המיקום, על מנת שהמטוס לא יאבד אוריינטציה. כמובן שעקב כך, ה-ANP עולה. אפרופו ANP. היום ההצלבה נעשית ממספר מערכות מקבילות, אך לא רק IRS. דוגמא: 737. שני GPSים. שני IRSים. מערכת הצלבת VOR/DME מהסביבה, שהמערכת יודעת ע"פ מסד הנתונים את הקואורדינטות של כל משואת רדיו. כל אלו ביחד, נותנים למיטב זכרוני ANP של סביבות ה-0.02 מייל. ברמה של שמירה על נתיב אווירי, זה מעל ומעבר.
Chen Cohen פורסם אוגוסט 3, 2007 דיווח פורסם אוגוסט 3, 2007 בשביל להשלים את הקסם של ה INS דרוש מידע התחלתי מהטייס עצמו: לפני הדלקת המכשיר, הטייס, מזין PP PREGENT POSITION שזה המיקום המדוייק של המטוס בחניה, עם הזנת ה PP והדלקת ה INS, כל תזוזה של המטוס נמדדת... יופי של למידה לשבת תומר! רק שאלה: האם המטוס עובר תהליך של איפוס בחניה (שבו יש להמנע מתזוזות), או שאני חי בעבר הרחוק?.. :oops: כמובן, זה בדיוק עניין הכנסת ה-Present Position, ברוב המטוסים המודרניים מדובר בכ-10 דקות בתנאי שהכל כשורה. מדובר באותה מערכת שמשמשת לניווט בספינות ובצוללות.מהידע שלי, בספינות מותקנות לרוב 2 (אם לא יותר) יחידות INS ששתיהן שולחות מדידות בנפרד. האם במטוסים זה דומה? The exact same principle רק ארחיב בנושא, ברשותכם. בכל המטוסים היום ישנה יותר ממערכת אחת, בד"כ שתיים או שלוש, כך ששגיאת המיקום מתכווצת ע"י הצלבת המיקומים של שתיהן/שלושתן (מעין ממוצע, אך משום שמדובר יותר במיקום על הגלובוס מאשר על מספר סקלארי מוחלט, המילה הנכונה היא הצלבה). המחשב יודע לזהות מערכת שעוברת למצב של אי-שמישות (INOP). מערכת לפתע נותנת נתונים שונים בתכלית מהמערכת/ות האחרת/ות, ו/או נותנת נתון שאינו משתלב בשום צורה בקו המגמה של אותה המערכת עצמה עד עכשיו. במקרה כזה, המחשב באופן אוטומטי מוציא אותה משכלול המיקום, על מנת שהמטוס לא יאבד אוריינטציה. כמובן שעקב כך, ה-ANP עולה. אפרופו ANP. היום ההצלבה נעשית ממספר מערכות מקבילות, אך לא רק IRS. דוגמא: 737. שני GPSים. שני IRSים. מערכת הצלבת VOR/DME מהסביבה, שהמערכת יודעת ע"פ מסד הנתונים את הקואורדינטות של כל משואת רדיו. כל אלו ביחד, נותנים למיטב זכרוני ANP של סביבות ה-0.02 מייל. ברמה של שמירה על נתיב אווירי, זה מעל ומעבר. מה זה ANP?