guy13 פורסם אוקטובר 1, 2007 דיווח פורסם אוקטובר 1, 2007 ערב טוב לעולם, יש לי שאלה בקשר לסקווק: - מה זה בדיוק ? לא הצלחתי להבין למה זה.. ואיך נקבע המספר ? אשמח אם מישהו יעזור לי בתודה מראש,
Or Netzer פורסם אוקטובר 1, 2007 דיווח פורסם אוקטובר 1, 2007 חלוקת הסקווק במרחב 50ZX לIFR פנים ארצי 64ZX לIFR מחוץ לגבולות המדינה וכו', זה רנדומלי כמו כן מי שקבע שאלו הם הסקווקים יכול היה לקבוע ש00ZX היה IFR חוץ לגבולות המדינה. בעקרון בתור פקח אני יכול להגיד למטוס ש0021 זה הסווק שלו ולפי זה שהטרנספונדר שלו משדר 0021 אני יודע שזה אותו מטוס. פשוט מישהו קם והחליט לעשות סדר והקצה תדרי סקווק לכל סוג טיסה למען הסדר. מקווה שעניתי על השאלה.
guy13 פורסם אוקטובר 1, 2007 מחבר דיווח פורסם אוקטובר 1, 2007 חלוקת הסקווק במרחב50XX לIFR פנים ארצי 64XX לIFR מחוץ לגבולות המדינה וכו', זה רנדומלי כמו כן מי שקבע שאלו הם הסקווקים יכול היה לקבוע ש00XX היה IFR חוץ לגבולות המדינה. בעקרון בתור פקח אני יכול להגיד למטוס ש0021 זה הסווק שלו ולפי זה שהטרנספונדר שלו משדר 0021 אני יודע שזה אותו מטוס. פשוט מישהו קם והחליט לעשות סדר והקצה תדרי סקווק לכל סוג טיסה למען הסדר. מקווה שעניתי על השאלה. תודה אור, עכשיו אם הבנתי - זה לצורך זיהוי וסדר ?
Or Netzer פורסם אוקטובר 1, 2007 דיווח פורסם אוקטובר 1, 2007 חלוקת הסקווק במרחב50XX לIFR פנים ארצי 64XX לIFR מחוץ לגבולות המדינה וכו', זה רנדומלי כמו כן מי שקבע שאלו הם הסקווקים יכול היה לקבוע ש00XX היה IFR חוץ לגבולות המדינה. בעקרון בתור פקח אני יכול להגיד למטוס ש0021 זה הסווק שלו ולפי זה שהטרנספונדר שלו משדר 0021 אני יודע שזה אותו מטוס. פשוט מישהו קם והחליט לעשות סדר והקצה תדרי סקווק לכל סוג טיסה למען הסדר. מקווה שעניתי על השאלה. תודה אור, עכשיו אם הבנתי - זה לצורך זיהוי וסדר ? חיובי טקנספונדר זה לצורכי זיהוי עכשיו כשאני רואה מטוס שיש עליו את הקוד 64ZZ אני יודע שהוא טס מחוץ למדינה IFR ואני לא צריך לשבור את הראש יותר מדי מה הכוונות שלו , זה כבר רומז לי על חלקן.
guy13 פורסם אוקטובר 1, 2007 מחבר דיווח פורסם אוקטובר 1, 2007 חלוקת הסקווק במרחב50XX לIFR פנים ארצי 64XX לIFR מחוץ לגבולות המדינה וכו', זה רנדומלי כמו כן מי שקבע שאלו הם הסקווקים יכול היה לקבוע ש00XX היה IFR חוץ לגבולות המדינה. בעקרון בתור פקח אני יכול להגיד למטוס ש0021 זה הסווק שלו ולפי זה שהטרנספונדר שלו משדר 0021 אני יודע שזה אותו מטוס. פשוט מישהו קם והחליט לעשות סדר והקצה תדרי סקווק לכל סוג טיסה למען הסדר. מקווה שעניתי על השאלה. תודה אור, עכשיו אם הבנתי - זה לצורך זיהוי וסדר ? חיובי טקנספונדר זה לצורכי זיהוי עכשיו כשאני רואה מטוס שיש עליו את הקוד 64ZZ אני יודע שהוא טס מחוץ למדינה IFR ואני לא צריך לשבור את הראש יותר מדי מה הכוונות שלו , זה כבר רומז לי על חלקן. אוקריי הבנתי תודה אור, עכשיו בנוגע לסקווק בחירום הרי שמעתי שמטוס בחירום משנה סקווק.. מהו הסקווק בחירום ? ואיך הוא נקבע ? (או שיש קבוע)..
Ido Rosenthal פורסם אוקטובר 1, 2007 דיווח פורסם אוקטובר 1, 2007 לא רק לזיהוי, הוא משדר גם גובה לחץ, אתה יכול לקרוא פה עוד: http://en.wikipedia.org/wiki/Transponder_(aviation)
guy13 פורסם אוקטובר 1, 2007 מחבר דיווח פורסם אוקטובר 1, 2007 http://en.wikipedia.org/wiki/Transponder_(aviation) תודה רבה עידו
noamkn פורסם אוקטובר 1, 2007 דיווח פורסם אוקטובר 1, 2007 אם תרצה מידע על המספרים והחלוקה מצאתי לך בהדרכת הפקחים: http://www.vatil.org/vatil/training/documents/SQ.pdf
Avshalom פורסם אוקטובר 1, 2007 דיווח פורסם אוקטובר 1, 2007 חלוקת הסקווק במרחב50XX לIFR פנים ארצי 64XX לIFR מחוץ לגבולות המדינה וכו', זה רנדומלי כמו כן מי שקבע שאלו הם הסקווקים יכול היה לקבוע ש00XX היה IFR חוץ לגבולות המדינה. בעקרון בתור פקח אני יכול להגיד למטוס ש0021 זה הסווק שלו ולפי זה שהטרנספונדר שלו משדר 0021 אני יודע שזה אותו מטוס. פשוט מישהו קם והחליט לעשות סדר והקצה תדרי סקווק לכל סוג טיסה למען הסדר. מקווה שעניתי על השאלה. תודה אור, עכשיו אם הבנתי - זה לצורך זיהוי וסדר ? חיובי טקנספונדר זה לצורכי זיהוי עכשיו כשאני רואה מטוס שיש עליו את הקוד 64ZZ אני יודע שהוא טס מחוץ למדינה IFR ואני לא צריך לשבור את הראש יותר מדי מה הכוונות שלו , זה כבר רומז לי על חלקן. אוקריי הבנתי תודה אור, עכשיו בנוגע לסקווק בחירום הרי שמעתי שמטוס בחירום משנה סקווק.. מהו הסקווק בחירום ? ואיך הוא נקבע ? (או שיש קבוע).. נכון. אני לא זוכר בדיוק את הסקווק בחירום, אבל השאלה גם איזה מצב חירום. יש סקווק למטוס שנחטף, ויש סקווק למטוס שאבד איתו קשר. הסקווקים האלו הם קבועים (תקנו אותי אם אני טועה). כי הרי אם מישהו חוטף את המטוס, אז הוא לא יכול להודיע בקשר "כאן ELY331 המטוס שלי נחטף", אז הוא משנה את הסקווק לסקווק חטיפה, שבמסך המכ"ם של הפקח הוא רואה אותו בצבע אדום, ובכך יודע שהמטוס הספציפי הזה נחטף. 7500 בעבור חטיפה; 7700 בעבור מצב חירום; 7600 בעבור תקלת קשר א"ד.. חג שמח,
Or Netzer פורסם אוקטובר 1, 2007 דיווח פורסם אוקטובר 1, 2007 לא רק לזיהוי, הוא משדר גם גובה לחץ, אתה יכול לקרוא פה עוד:http://en.wikipedia.org/wiki/Transponder_(aviation) המכשיר עצמו משמש לשידור גובה מהירות וכיוון אבל הקוד הוא רק לזיהוי.
Tomer Haim פורסם אוקטובר 1, 2007 דיווח פורסם אוקטובר 1, 2007 http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%96%D7% ... 7%A8%D7%A3
guy13 פורסם אוקטובר 1, 2007 מחבר דיווח פורסם אוקטובר 1, 2007 תודה רבה לכולם עכשיו הבנתי את הנושא מצויין
Tomer Haim פורסם אוקטובר 1, 2007 דיווח פורסם אוקטובר 1, 2007 היי גיא... בוא נעשה סדר בשביל כולם בקשר ל SQUAWK נתיחל מזה שהבקר רואה את המטוסים הטסים בשטחו על צג מכ"מ, את המטוסים הוא רואה כנקודה ע"י עבודת המכ"מ עצמו, המכ"מ שולח אות בתדר מסויים אל המטוס, האות מוחזר אל המטוס, ידוע הוא שמהירות האור היא 300000 ק"מ בשניה לכן לפי הזמן בין השידור לקליטח של האות, חלקי 2, ניתן לדעת מה מיקום המטוס, הנקודה שהמטוס יוצר על צג המכ"מ נקראת PRIMERY. (כל זה ללא מכשיר כלשהו במטוס) הטרנספונדר או בשמותיו השונים (זע"ט, XPDR, SSR, SQUAWK) הוא משיב מכ"מ. הוא מכשיר במטוס שמשדר למכ"מ עצמו את זיהוי המטוס וגם את גובה הטיסה על פי בקשה של הטייס. קוד זיהוי המטוס מורכב מ4 ספרות שכל אחת יכולה להיות בין 0 ל 7 ולמעשה יש 4096 אפשרויות שונות של זיהוי. הבקר מבקש מהטייס לשים קוד מסויים בטרנספונדר, כששני הספרות הראשונות מעידות על אופי הטיסה והאחרונות על זיהוי המטוס עצמו, כעת במסך המכ"מ יש גם נקודה המציינת את מיקום המטוס וגם את שם המטוס עצמו. אם הטייס מעביר את מתג הטרנספונדר למצב ALT, מוד זיהוי מסוג C מופעל וכעת על צג המכ"מ מופיע אותה נקודה המייצגת את המטוס, זיהוי המטוס וגובה המטוס, המכ"מ גם יודע לחשב ת המהירות הקרקעית של המטוס לפי התקדמות הנקודה. כך נראה מכשיר הטרנספונדר במטוס: למכשיר מספר מצבים: OFF - מכשיר סגור SBY - מצב המתנה (STANDBY) ON - מופעל ALT - מופעל ב MODE C SBY - על מנת שהטרנספונדר ישדר, המתנד שבתוכו צריך להתחמם ולהתייצב, כך שעוברות מספר דקות מעת הפעלת הטרנספונדר ועד לשידור עצמו, בנוסף יש מצבים בהם הטרנספונדר לא נחוץ, לדוגמה על הקרקע, אין צורך שהבקר יראה מליון מטוסים באותה נקודה, לכן על הקרקע שמית את הטרנספונדר במצד STANDBY, מצב זה הטרנספונדר לא משדר מצד אחד ומצד שני יכול להתחמם ולהתכונן לשידור מידי עם ההפעלה. ON - במצב זה הטרנספונדר פועל אך ללא MODE C, הבקר רואה את הנקודה שמייצגת את המטוס יחד עם קוד הזיהוי שלו ALT - במצב זה גם MODE C מופעל, הבקר רואה כעת את כל המידע הנחוץ על המטוס עצמו כולל גובה טיסה. בנוסף בטרנספונדר יש כפתור ID, זה כפתור IDENT... כשלבקר על המסך המון מטוסים והוא מחפש מטוס יחיד, הבקר יכול לבקש מהטייס "לחץ לזיהוי" או "SQUAWK IDENT" , הטייס לוחץ על כפתור ID וכל תצוגת המטוס עם נתוניו, בולטת באור בהיר יותר על צג המכ"מ מנורת IDENT נדלקת רק במצב ALT, כל פעם שהטרנספונדר מעדכן את נתוני הטיסה שהוא שולח למכ"מ. תדרים: הטרנספונדר עובד בתחום ה SHF בגלים ישירים, בתחום זה טווח קליטה נגזר מגובה הטיסה עצמו ובעצם שורש הגובה ברגליים יתן לנו טווח קליטה במילים ימיים, הטרנספונדר לא יקלט ע"י המכ"מ אם המטוס טס נמוך מהר מסויים המשמש מיסוך בין המטוס למכ"מ. אופי הטיסה: כאמור, 2 הספרות השמאליות מעידות על אופי הטיסה, לכל מדינה קוד משלה לכל אופי טיסה: בישראל 32 = טיסות IFR או VFR בינלאומיות במרחב הישראלי 42 = טיסות IFR או VFR בינלאומיות נכנסות למרחב הישראלי 50 = טיסות IFR ו VFR בנתיבי ATS בבקרת ב"ג ובקרת דרום 51 = טיסות CVFR פנים ארציות 52 = טיסות IFR ו VFR בנתיבי ATS בבקרת פלוטו וחגב 55 = טיסות או"ם ו MFO 64 = טיסות בינלאומיות IFR ו VFR היוצאות מישראל לדוגמה מטוס היוצא מהרצליה לחיפה יקבל מהבקר קוד 5101, המטוס שבא אחריו יקבל 5102 וכך הלאה... לכל מדינה קודים משלה למשל בארהב טיסות VFR מקודדות 1200 וטיסות VFR ביוון הם 7000 חירום: לטרנספונדר גם קודי חירום שהם בינלאומיים: 7500 = במקרה של חטיפת מטוס 7600 = במקרה של תקלת קשר 7700 = בעת מצוקה או מצב חירום במטוס
Ido Rosenthal פורסם אוקטובר 1, 2007 דיווח פורסם אוקטובר 1, 2007 לא רק לזיהוי, הוא משדר גם גובה לחץ, אתה יכול לקרוא פה עוד:http://en.wikipedia.org/wiki/Transponder_(aviation) המכשיר עצמו משמש לשידור גובה מהירות וכיוון אבל הקוד הוא רק לזיהוי. כיוון ומהירות לא עובר מהטרנספונדר.
Izik Bakshi פורסם אוקטובר 1, 2007 דיווח פורסם אוקטובר 1, 2007 היי גיא... בוא נעשה סדר בשביל כולם בקשר ל SQUAWK נתיחל מזה שהבקר רואה את המטוסים הטסים בשטחו על צג מכ"מ, את המטוסים הוא רואה כנקודה ע"י עבודת המכ"מ עצמו, המכ"מ שולח אות בתדר מסויים אל המטוס, האות מוחזר אל המטוס, ידוע הוא שמהירות האור היא 300000 ק"מ בשניה לכן לפי הזמן בין השידור לקליטח של האות, חלקי 2, ניתן לדעת מה מיקום המטוס, הנקודה שהמטוס יוצר על צג המכ"מ נקראת PRIMERY. (כל זה ללא מכשיר כלשהו במטוס) הטרנספונדר או בשמותיו השונים (זע"ט, XPDR, SSR, SQUAWK) הוא משיב מכ"מ. הוא מכשיר במטוס שמשדר למכ"מ עצמו את זיהוי המטוס וגם את גובה הטיסה על פי בקשה של הטייס. קוד זיהוי המטוס מורכב מ4 ספרות שכל אחת יכולה להיות בין 0 ל 7 ולמעשה יש 4096 אפשרויות שונות של זיהוי. הבקר מבקש מהטייס לשים קוד מסויים בטרנספונדר, כששני הספרות הראשונות מעידות על אופי הטיסה והאחרונות על זיהוי המטוס עצמו, כעת במסך המכ"מ יש גם נקודה המציינת את מיקום המטוס וגם את שם המטוס עצמו. אם הטייס מעביר את מתג הטרנספונדר למצב ALT, מוד זיהוי מסוג C מופעל וכעת על צג המכ"מ מופיע אותה נקודה המייצגת את המטוס, זיהוי המטוס וגובה המטוס, המכ"מ גם יודע לחשב ת המהירות הקרקעית של המטוס לפי התקדמות הנקודה. כך נראה מכשיר הטרנספונדר במטוס: למכשיר מספר מצבים: OFF - מכשיר סגור SBY - מצב המתנה (STANDBY) ON - מופעל ALT - מופעל ב MODE C SBY - על מנת שהטרנספונדר ישדר, המתנד שבתוכו צריך להתחמם ולהתייצב, כך שעוברות מספר דקות מעת הפעלת הטרנספונדר ועד לשידור עצמו, בנוסף יש מצבים בהם הטרנספונדר לא נחוץ, לדוגמה על הקרקע, אין צורך שהבקר יראה מליון מטוסים באותה נקודה, לכן על הקרקע שמית את הטרנספונדר במצד STANDBY, מצב זה הטרנספונדר לא משדר מצד אחד ומצד שני יכול להתחמם ולהתכונן לשידור מידי עם ההפעלה. ON - במצב זה הטרנספונדר פועל אך ללא MODE C, הבקר רואה את הנקודה שמייצגת את המטוס יחד עם קוד הזיהוי שלו ALT - במצב זה גם MODE C מופעל, הבקר רואה כעת את כל המידע הנחוץ על המטוס עצמו כולל גובה טיסה. בנוסף בטרנספונדר יש כפתור ID, זה כפתור IDENT... כשלבקר על המסך המון מטוסים והוא מחפש מטוס יחיד, הבקר יכול לבקש מהטייס "לחץ לזיהוי" או "SQUAWK IDENT" , הטייס לוחץ על כפתור ID וכל תצוגת המטוס עם נתוניו, בולטת באור בהיר יותר על צג המכ"מ מנורת IDENT נדלקת רק במצב ALT, כל פעם שהטרנספונדר מעדכן את נתוני הטיסה שהוא שולח למכ"מ. תדרים: הטרנספונדר עובד בתחום ה SHF בגלים ישירים, בתחום זה טווח קליטה נגזר מגובה הטיסה עצמו ובעצם שורש הגובה ברגליים יתן לנו טווח קליטה במילים ימיים, הטרנספונדר לא יקלט ע"י המכ"מ אם המטוס טס נמוך מהר מסויים המשמש מיסוך בין המטוס למכ"מ. אופי הטיסה: כאמור, 2 הספרות השמאליות מעידות על אופי הטיסה, לכל מדינה קוד משלה לכל אופי טיסה: בישראל 32 = טיסות IFR או VFR בינלאומיות במרחב הישראלי 42 = טיסות IFR או VFR בינלאומיות נכנסות למרחב הישראלי 50 = טיסות IFR ו VFR בנתיבי ATS בבקרת ב"ג ובקרת דרום 51 = טיסות CVFR פנים ארציות 52 = טיסות IFR ו VFR בנתיבי ATS בבקרת פלוטו וחגב 55 = טיסות או"ם ו MFO 64 = טיסות בינלאומיות IFR ו VFR היוצאות מישראל לדוגמה מטוס היוצא מהרצליה לחיפה יקבל מהבקר קוד 5101, המטוס שבא אחריו יקבל 5102 וכך הלאה... לכל מדינה קודים משלה למשל בארהב טיסות VFR מקודדות 1200 וטיסות VFR ביוון הם 7000 חירום: לטרנספונדר גם קודי חירום שהם בינלאומיים: 7500 = במקרה של חטיפת מטוס 7600 = במקרה של תקלת קשר 7700 = בעת מצוקה או מצב חירום במטוס לגזור ולשמור, תודה אחי
guy13 פורסם אוקטובר 1, 2007 מחבר דיווח פורסם אוקטובר 1, 2007 היי גיא... בוא נעשה סדר בשביל כולם בקשר ל SQUAWK נתיחל מזה שהבקר רואה את המטוסים הטסים בשטחו על צג מכ"מ, את המטוסים הוא רואה כנקודה ע"י עבודת המכ"מ עצמו, המכ"מ שולח אות בתדר מסויים אל המטוס, האות מוחזר אל המטוס, ידוע הוא שמהירות האור היא 300000 ק"מ בשניה לכן לפי הזמן בין השידור לקליטח של האות, חלקי 2, ניתן לדעת מה מיקום המטוס, הנקודה שהמטוס יוצר על צג המכ"מ נקראת PRIMERY. (כל זה ללא מכשיר כלשהו במטוס) הטרנספונדר או בשמותיו השונים (זע"ט, XPDR, SSR, SQUAWK) הוא משיב מכ"מ. הוא מכשיר במטוס שמשדר למכ"מ עצמו את זיהוי המטוס וגם את גובה הטיסה על פי בקשה של הטייס. קוד זיהוי המטוס מורכב מ4 ספרות שכל אחת יכולה להיות בין 0 ל 7 ולמעשה יש 4096 אפשרויות שונות של זיהוי. הבקר מבקש מהטייס לשים קוד מסויים בטרנספונדר, כששני הספרות הראשונות מעידות על אופי הטיסה והאחרונות על זיהוי המטוס עצמו, כעת במסך המכ"מ יש גם נקודה המציינת את מיקום המטוס וגם את שם המטוס עצמו. אם הטייס מעביר את מתג הטרנספונדר למצב ALT, מוד זיהוי מסוג C מופעל וכעת על צג המכ"מ מופיע אותה נקודה המייצגת את המטוס, זיהוי המטוס וגובה המטוס, המכ"מ גם יודע לחשב ת המהירות הקרקעית של המטוס לפי התקדמות הנקודה. כך נראה מכשיר הטרנספונדר במטוס: למכשיר מספר מצבים: OFF - מכשיר סגור SBY - מצב המתנה (STANDBY) ON - מופעל ALT - מופעל ב MODE C SBY - על מנת שהטרנספונדר ישדר, המתנד שבתוכו צריך להתחמם ולהתייצב, כך שעוברות מספר דקות מעת הפעלת הטרנספונדר ועד לשידור עצמו, בנוסף יש מצבים בהם הטרנספונדר לא נחוץ, לדוגמה על הקרקע, אין צורך שהבקר יראה מליון מטוסים באותה נקודה, לכן על הקרקע שמית את הטרנספונדר במצד STANDBY, מצב זה הטרנספונדר לא משדר מצד אחד ומצד שני יכול להתחמם ולהתכונן לשידור מידי עם ההפעלה. ON - במצב זה הטרנספונדר פועל אך ללא MODE C, הבקר רואה את הנקודה שמייצגת את המטוס יחד עם קוד הזיהוי שלו ALT - במצב זה גם MODE C מופעל, הבקר רואה כעת את כל המידע הנחוץ על המטוס עצמו כולל גובה טיסה. בנוסף בטרנספונדר יש כפתור ID, זה כפתור IDENT... כשלבקר על המסך המון מטוסים והוא מחפש מטוס יחיד, הבקר יכול לבקש מהטייס "לחץ לזיהוי" או "SQUAWK IDENT" , הטייס לוחץ על כפתור ID וכל תצוגת המטוס עם נתוניו, בולטת באור בהיר יותר על צג המכ"מ מנורת IDENT נדלקת רק במצב ALT, כל פעם שהטרנספונדר מעדכן את נתוני הטיסה שהוא שולח למכ"מ. תדרים: הטרנספונדר עובד בתחום ה SHF בגלים ישירים, בתחום זה טווח קליטה נגזר מגובה הטיסה עצמו ובעצם שורש הגובה ברגליים יתן לנו טווח קליטה במילים ימיים, הטרנספונדר לא יקלט ע"י המכ"מ אם המטוס טס נמוך מהר מסויים המשמש מיסוך בין המטוס למכ"מ. אופי הטיסה: כאמור, 2 הספרות השמאליות מעידות על אופי הטיסה, לכל מדינה קוד משלה לכל אופי טיסה: בישראל 32 = טיסות IFR או VFR בינלאומיות במרחב הישראלי 42 = טיסות IFR או VFR בינלאומיות נכנסות למרחב הישראלי 50 = טיסות IFR ו VFR בנתיבי ATS בבקרת ב"ג ובקרת דרום 51 = טיסות CVFR פנים ארציות 52 = טיסות IFR ו VFR בנתיבי ATS בבקרת פלוטו וחגב 55 = טיסות או"ם ו MFO 64 = טיסות בינלאומיות IFR ו VFR היוצאות מישראל לדוגמה מטוס היוצא מהרצליה לחיפה יקבל מהבקר קוד 5101, המטוס שבא אחריו יקבל 5102 וכך הלאה... לכל מדינה קודים משלה למשל בארהב טיסות VFR מקודדות 1200 וטיסות VFR ביוון הם 7000 חירום: לטרנספונדר גם קודי חירום שהם בינלאומיים: 7500 = במקרה של חטיפת מטוס 7600 = במקרה של תקלת קשר 7700 = בעת מצוקה או מצב חירום במטוס תודה רבה על המידע וההשקעה, תומר !!!
Aviran פורסם אוקטובר 2, 2007 דיווח פורסם אוקטובר 2, 2007 היי גיא... בוא נעשה סדר בשביל כולם בקשר ל SQUAWK נתיחל מזה שהבקר רואה את המטוסים הטסים בשטחו על צג מכ"מ, את המטוסים הוא רואה כנקודה ע"י עבודת המכ"מ עצמו, המכ"מ שולח אות בתדר מסויים אל המטוס, האות מוחזר אל המטוס, ידוע הוא שמהירות האור היא 300000 ק"מ בשניה לכן לפי הזמן בין השידור לקליטח של האות, חלקי 2, ניתן לדעת מה מיקום המטוס, הנקודה שהמטוס יוצר על צג המכ"מ נקראת PRIMERY. (כל זה ללא מכשיר כלשהו במטוס) הטרנספונדר או בשמותיו השונים (זע"ט, XPDR, SSR, SQUAWK) הוא משיב מכ"מ. הוא מכשיר במטוס שמשדר למכ"מ עצמו את זיהוי המטוס וגם את גובה הטיסה על פי בקשה של הטייס. קוד זיהוי המטוס מורכב מ4 ספרות שכל אחת יכולה להיות בין 0 ל 7 ולמעשה יש 4096 אפשרויות שונות של זיהוי. הבקר מבקש מהטייס לשים קוד מסויים בטרנספונדר, כששני הספרות הראשונות מעידות על אופי הטיסה והאחרונות על זיהוי המטוס עצמו, כעת במסך המכ"מ יש גם נקודה המציינת את מיקום המטוס וגם את שם המטוס עצמו. אם הטייס מעביר את מתג הטרנספונדר למצב ALT, מוד זיהוי מסוג C מופעל וכעת על צג המכ"מ מופיע אותה נקודה המייצגת את המטוס, זיהוי המטוס וגובה המטוס, המכ"מ גם יודע לחשב ת המהירות הקרקעית של המטוס לפי התקדמות הנקודה. כך נראה מכשיר הטרנספונדר במטוס: למכשיר מספר מצבים: OFF - מכשיר סגור SBY - מצב המתנה (STANDBY) ON - מופעל ALT - מופעל ב MODE C SBY - על מנת שהטרנספונדר ישדר, המתנד שבתוכו צריך להתחמם ולהתייצב, כך שעוברות מספר דקות מעת הפעלת הטרנספונדר ועד לשידור עצמו, בנוסף יש מצבים בהם הטרנספונדר לא נחוץ, לדוגמה על הקרקע, אין צורך שהבקר יראה מליון מטוסים באותה נקודה, לכן על הקרקע שמית את הטרנספונדר במצד STANDBY, מצב זה הטרנספונדר לא משדר מצד אחד ומצד שני יכול להתחמם ולהתכונן לשידור מידי עם ההפעלה. ON - במצב זה הטרנספונדר פועל אך ללא MODE C, הבקר רואה את הנקודה שמייצגת את המטוס יחד עם קוד הזיהוי שלו ALT - במצב זה גם MODE C מופעל, הבקר רואה כעת את כל המידע הנחוץ על המטוס עצמו כולל גובה טיסה. בנוסף בטרנספונדר יש כפתור ID, זה כפתור IDENT... כשלבקר על המסך המון מטוסים והוא מחפש מטוס יחיד, הבקר יכול לבקש מהטייס "לחץ לזיהוי" או "SQUAWK IDENT" , הטייס לוחץ על כפתור ID וכל תצוגת המטוס עם נתוניו, בולטת באור בהיר יותר על צג המכ"מ מנורת IDENT נדלקת רק במצב ALT, כל פעם שהטרנספונדר מעדכן את נתוני הטיסה שהוא שולח למכ"מ. תדרים: הטרנספונדר עובד בתחום ה SHF בגלים ישירים, בתחום זה טווח קליטה נגזר מגובה הטיסה עצמו ובעצם שורש הגובה ברגליים יתן לנו טווח קליטה במילים ימיים, הטרנספונדר לא יקלט ע"י המכ"מ אם המטוס טס נמוך מהר מסויים המשמש מיסוך בין המטוס למכ"מ. אופי הטיסה: כאמור, 2 הספרות השמאליות מעידות על אופי הטיסה, לכל מדינה קוד משלה לכל אופי טיסה: בישראל 32 = טיסות IFR או VFR בינלאומיות במרחב הישראלי 42 = טיסות IFR או VFR בינלאומיות נכנסות למרחב הישראלי 50 = טיסות IFR ו VFR בנתיבי ATS בבקרת ב"ג ובקרת דרום 51 = טיסות CVFR פנים ארציות 52 = טיסות IFR ו VFR בנתיבי ATS בבקרת פלוטו וחגב 55 = טיסות או"ם ו MFO 64 = טיסות בינלאומיות IFR ו VFR היוצאות מישראל לדוגמה מטוס היוצא מהרצליה לחיפה יקבל מהבקר קוד 5101, המטוס שבא אחריו יקבל 5102 וכך הלאה... לכל מדינה קודים משלה למשל בארהב טיסות VFR מקודדות 1200 וטיסות VFR ביוון הם 7000 חירום: לטרנספונדר גם קודי חירום שהם בינלאומיים: 7500 = במקרה של חטיפת מטוס 7600 = במקרה של תקלת קשר 7700 = בעת מצוקה או מצב חירום במטוס לגזור ולשמור, תודה אחי אכן :!: אגב תומר, כמה זמן לקח לך לכתוב את זה? :mrgreen: בברכה, אבירן..