yahavl פורסם דצמבר 19, 2009 דיווח פורסם דצמבר 19, 2009 שאלה בנווטות אוויר, מעט ידיעה טכנית והתמצאות בסיסית בפמ"ת הינך טס מהרצליה דרומה למנחת מצדה בנתיבי ה CVFR. לאחר מעבר נקודת דיווח מצפה שלם מתיר לך הבקר להתחיל בהנמכה לנחיתה. הטמפרטורה החיצונית בגובה הנתיב היא ISA+08 והQNH הוא 29.86 מה תכייל במד הגובה על מנת להמשיך את תהליך ההנמכה והנחיתה לפי QFE? איזה גובה יראה מד הגובה בנקודת ה (top of descent) TOD לאחר הכיול לQFE? בהצלחה :scatter:
yoni revivo פורסם דצמבר 19, 2009 דיווח פורסם דצמבר 19, 2009 שאלה מעניינת מאוד! אני כבר אומר שאני לא בקיא בטבלאות ואיך ה-ISA נכנס לכל העניין, אבל מבחינת ההיגיון שלי: QFE אומר שכשנכייל את מד הגובה נראה גובה יחסי מעל השדה (נראה לי מפתן מסלול לפי ההגדרה המדויקת). כשאנחנו על QNH אנחנו רואים גובה MSL. מנחת מצדה הוא בערך 1250- רגל מתחת לפני הים. לכן בגדול אנו אמורים להוריד את "גובה האפס" של המד-גובה, וזה ע"י הגדרת ערך גבוה יותר של מ"מ כספית. בתנאים סטנדרטיים אני מכיר שמיליבר אחד יביא שינוי של 30-+ רגל בגובה. אם מתרגמים לאינצ'ים זה יוצא 10 רגל. 1250 רגל / 10 רגל שינוי לכל אינצ' יוצא 125. 29.86 + 125 יצא בערך 31.11 אינצ'. אני מניח שה-ISA נכנס לפונקציה של לחץ = X שינוי בגובה. לא מכיר את הנוסחה המדויקת אבל אם נתון ISA 15+ וערך שינוי סטנדרטי אפשר להוציא את זה בקלות (אני אנסה עכשיו). ה-TOD בנתיב הוא 3500' QNH. ב-QFE יחסית למצדה זה יצא 4750-4800 רגל במד. אני בכיוון?
yahavl פורסם דצמבר 19, 2009 מחבר דיווח פורסם דצמבר 19, 2009 יפה! =D> לפי גובה השדה של 1250- נוסיף 1.25" לכיול מד הגובה לQFE נתון הטמפרטורה סתם נועד לבלבל. :splat: (בQFF מתקנים QFE למפל טמפרטורה לא סטנדרטי) ציטוט אני מניח שה-ISA נכנס לפונקציה של לחץ = X שינוי בגובה. לא מכיר את הנוסחה המדויקת אבל אם נתון ISA 15+ וערך שינוי סטנדרטי אפשר להוציא את זה בקלות (אני אנסה עכשיו). מפל טמפרטורה = מינוס (שינוי טמפרטורה חלקי שינוי גובה) כאשר מפל סטנדרטי הוא 1.98C ל1000FT עד גובה הטרופופאוזה הסטנדרטי 36,090 ft :microwave: זה כמובן בתנאי לחות סטנדרטיים. במפל יבש או רווי מהסטנדרטי אנחנו כבר נכנסים ל"thermodynamics" ופה אני פורש 8-[ האמת שבמנחת מצדה באמת נוח להשתמש בQFE ויזואלית נוח יותר להתייחס לגובה השדה כ0 מאשר כ98,750 :green:
yoni revivo פורסם דצמבר 19, 2009 דיווח פורסם דצמבר 19, 2009 תודה. אגב שאלה נוספת כהמשך לעניין הלחץ: איזה גובה יוצג במכ"מ של חגב לאחר שעברנו מ-QNH ל-QFE? (ע"פ שידורי הטרנספונדר). (טייסים אמיתיים - לא לענות )
Baruch Spiegel פורסם דצמבר 21, 2009 דיווח פורסם דצמבר 21, 2009 מפל אדיאבטי יבש - כ-3 מעלות ל1000 רגל. מפל אדיאבטי רווי - כ- 1.5 מעלות ל1000 רגל. שתי תופעות שקשורות להבדלים בין מפל יבש למפל רווי: 1. רוח פאן - רוח במורד הר תהיה בדרך כלל חמה ויבשה - מי יודע למה? רמז עבה - ההבדל בין מפלי הטמפרטורה. 2. אוויר בלתי יציב על תנאי - מפל טמפרטורה בפועל הוא כזה שאם האוויר יבש הוא יהיה יציב, אבל אם הוא מתלחלח (מלשון לחות.. לא לכלוך) הוא הופך לבלתי יציב. גם כאן אשמח להסברים. מי שיטעה יקבל על תנאי... אפשר להיעזר במצגת הזאת: http://www.ifschool.net/fs/guides/weather.pps
yahavl פורסם דצמבר 21, 2009 מחבר דיווח פורסם דצמבר 21, 2009 ברוכי אני כמובן לא מדבר על חישובי מפל טמפרטורה סביבתי ממוצא כמו שאנחנו מכירים ממטאורולוגיה לטייסים פרטיים אלא חישובים תרמו-דינאמיים של מטאורולוגים למציאת QFF . דוגמה לנוסחה של מפל אדיאבטי: לא סתם טייסים פטורים ממציאת QFF
Baruch Spiegel פורסם דצמבר 23, 2009 דיווח פורסם דצמבר 23, 2009 טוב נעזור קצת: כשאוויר שבא מהים "נתקל" בהר הוא עולה למעלה. בדרך למעלה הוא נתקל בשכבות קרות יותר ולכן הלחות היחסית עולה ומתחילה התעבות. האוויר "משיל" מעצמו את הלחות בצורת עננים ומשקעים. ואז לאחר מעבר הפסגה, ובהנחה שהאוויר מצליח לעקוב אחרי פני השטח של ההר האוויר יורד במורד ההר. האוויר הזה שבמורד ההר יהיה גם יבש יותר וגם חם יותר לעומת האוויר שבצד הקדמי של הר שפונה לים. למה יבש יותר הסברתי. אבל למה חם יותר? ליהב: כל נוסחא במבט ראשון נראית מפחידה. צריך מספיק רקע כדי להבין. (לפחות היית מציין מה מסמל כל משתנה...) כמו שציינת טייס הוא רק המפעיל של מכונה מעופפת ולא הממציא או המתכנן שלה ולכן הוא צריך להכיר את כל התופעות הקשורות אבל לא ברמה של ירידה לפרטי הנוסחאות. לעניינו תהליך אדיאבטי הוא תהליך שבו שינויים בלחץ גורמים לשינויים בטמפרטורה וההיפך. כאשר בתהליך זה אין מעבר חום (קבלת חום או מסירת חום) בין הגז שבו מתבצע התהליך לבין הסביבה. כאשר אוויר מאולץ לעלות או לרדת במהירות בין שכבות אוויר שונות הלחץ הברומטרי שלו משתנה (יורד עם עלייה בגובה , עולה עם ירידה) הטמפרטורה משתנה בצורה דומה מאוד למה שקורה בתהליך אדיאבטי מכיוון שהעלייה בגובה קוראת מהר מדי בשביל שיהיה מספיק מעבר חום בין חבילת האוויר שהעלנו\הורדנו לבין הסביבה.
yahavl פורסם דצמבר 23, 2009 מחבר דיווח פורסם דצמבר 23, 2009 ברוכי אנחנו פשוט מדברים על שני דברים שונים. בחישוב QFF מנתחים המטאורולוגים את ההשפעה של טמפרטורה ולחות על המרווח בין האיזוברים והיחס בין גובה מכשירי (ברומטרי) וגובה אמיתי. אתה הסברתה על טכניקה שמשמשת טייסים בחיזוי וניתוח של מזג אוויר ואני מדבר על טכניקה של מדידת ההשפעה של גורמים ותנאים אטמוספריים על מערכות מדידה מכאניות. הסיבה היחידה שדחפתי טמפרטורה לשאלה היא על מנת לבלבל! שהרי חישובי טמפרטורה אינם רלבנטיים לQFE רק לQFF אין לי שום בעיה עם ההסבר שלך, אני חושב שהוא מצוין אני פשוט לא באמת התכוונתי להתדיין על מפלי טמפרטורה בשאלה הזאת. לגבי הנוסחה, מעולם לא השתמשתי בה ואין לי מושג מאיפה משיגים את נתוני המשתנים. אני רק ציינתי את הנוסחה כדוגמה להבדל החישובי בין QFF ו.QFE אני מניח שכל מטאורולוג מתחיל מכיר את הנוסחה, אני פשוט שמח שבתור טייס אני רק מזין לחץ למד הגובה ולא צריך לחשב את ההשפעות של הסביבה על תפקודו. QFF למי שמעוניין: ציטוט QFF is a Q code. It is the MSL pressure derived from the barometric pressure at the station location by calculating the weight of an imaginary air column, extending from the location to sea level, assuming the temperature and relative humidity at the location are the long term monthly mean, the temperature lapse rate is according to ISA and the relative humidity lapse rate is zero.QFF is the location value plotted on surface synoptic chart and is closer to reality than QNH, though it is only indirectly used in aviation. This is the Australian Bureau of Meteorology method; QFF calculations differ among meteorological organisations. Another definition of QFF assuming an isothermal layer at the station temperature can be found in the article Mean sea level pressure. This is the barometric pressure at the surface reduced to MSL using the observed temperature at the surface (this assumes an isothermal layer from MSL to that surface). QFF accounts from the effect that temperature has on the pressure lapse rate and therefore the resultant calculated pressure. The range of QFF so far recorded, low pressure to high pressure of, is from 856 to 1083 hPa.