Etai Charit פורסם דצמבר 14, 2015 דיווח פורסם דצמבר 14, 2015 שלום חברים, לתחושתי, להמון חברים יש כאן מה להגיד בנושא, גם אם מדובר בדיון פילוסופי בלבד שנוגע למתודיקה ודידקטיקה של הדרכת טיסה. יש לחטיבה צוות, אנשים מצויינים שנבחרו מחד והתנדבו מאידך לבצע עבודה שבסוף תורמת באופן ישיר לנו, לראייתם. כל אחד בקדנציה שלו צריך ורשאי לבצע צעדים שלדעתו יתרמו לפעילותנו ברשת. אפשר וצריך לעודד טיסה ופיקוח ברשת בכל סוג, מי שבוחר לנצל את העידוד הזה הם אנחנו, כל פקח וטייס, כצרכנים. בכל מקרה, יוזמה לא צריכה לבוא רק מהצוות, וכל אחד יכול להחליט שהוא מארגן אירוע טיסה/הדרכה במציאות או ברשת על דעת עצמו - כל הדברים האלה מבורכים תמיד. לסימולטור באים המון משתמשים כי הם מתעניינים בכבדים. ואז מגלים שכדי להטיס כבד צריך להבין קודם איך מטוס טס, ואת זה נהוג במציאות (ובצדק מהרבה סיבות) לעשות על מטוסים קלים, פשוטים וגם זולים (לתפעול, לתחזוקה, להשכרה לשעה...). באים גם כאלה שבתהליך של לימוד במציאות, יודעים בדיוק איך נכון, ומוצאים בסימולטור כלי מצויין להתקדמות במציאות שחוסכים כסף רב על ידי תרגול בסימולטור לפני תרגול במציאות. אני אישית מצאתי את זה נכון, הן בידע שצברתי לאורך השנים לפני שרשיון היה על הפרק, והן בתרגול (בעיקר מכשירים). ברשת אפשר לארגן פיקוח בכל השדות, אנשים יבואו לטוס איפה שכיף להם. ואחרי ההקדמה הזאת, בואו נשמע את דעתכם. מה אתם מעדיפים בסימולטור בכלל וברשת בפרט? אירועים? שגרה (תנועה ופיקוח של שגרה שאינם מאורגנים באירוע)? אופליין, אם יש חיה כזאת? אתן את דעת עצמי כדוגמא: בגילאי עשרה עם ידע יחסית מועט הייתי מתמקד בכבדים, מבצע תהליכים בלי להבין הרבה לעומק. עם הידע והרשיונות ביצעתי "רגרסיה" (במרכאות בריבוע) לקלים, תרגלתי, הבנתי לעומק נושאים שבעבר לקחתי כפשוטם. ברור שגם היום יש לי עוד הרבה ללמוד. היום בסימולטור אני עושה את אותם הדברים שהייתי מבצע בגילאי עשרה, על מטוסים כבדים עם תהליכים מורכבים, רק שהפעם, כשאני מבין את הדברים, הכל מקבל עומק ועומס אחר. במקום להזין תכנית טיסה ולשייט בחולמנות, אני מבין כמה באמת יש לבחון, לבדוק ולהצליב בכל אחד מהצעדים. גם שיוט ארוך זה כאב ראש: כל שינוי נתיב מעביר אותי דרך חזית או ג'טסטרים אחר, משנה לי את האלטרנייטים והETOPS, והדלק והזמן שלי ייראה אחרת לחלוטין. וזה פרוגרסיבי לאורך טיסה שלמה. וכן, אני נהנה מטיסות ארוכות, מכיוון שתוך כדי התהליכים האלה שהם בעיקר מחשבתיים ואינם קורים פיזית במחשב, אני מספיק לעשות הרבה דברים בבית בזמן הזה. מהיכרותי עם העולם האמיתי אני מבין הרבה יותר את התהליכים הכרוכים בשיגור טיסה כזאת במציאות, מה שמוסיף לי בסימולטור מורכבות שלא הייתה לי לפני כן. ובסוף, ה-737 מוסיף אופציות ולא גורע מהן. יש לו VORים וDME וגם FMS. בלחיצת כפתור אפשר לא לטעון או להציג נתיב ולבצע גישת מכשירים כמו בצסנה (רק מהר יותר, ועם צ'קליסטים ארוכים יותר, ויותר דברים לשים אליהם לב בדרך. אה כן, וגם איפה המחט של ה-VOR ומתי אני עובר לרדיאל הבא). גם טייס אוטומטי הוא פריבילגיה שלומדים להבין שהיא לא באמת פריבילגיה: זה נוח, אבל זה כמו קרוז קונטרול באוטו. אם עברת על המהירות, זה אתה ולא האוטו. מי שטס זה הטייס, הטייס האוטומטי רק עוזר לשמור נתונים. כשזה נאמר, גם ב-737 אפשר ורצוי לכבות טייס אוטומטי. גם במציאות, בתנאים מסויימים (בעיקר MEL) צריך לטוס ללא טייס אוטומטי. לפני כמה ימים ביצעתי גישת DME ARC ידנית טייס אוטומטי וללא גישה מוזנת בFMS, באיזה חור בארה"ב עם מסלול קצר, בלילה, ללא בקר שייתן וקטורים לפיינל, גישת VOR, עם שעון מFAF לMAP, רק אחרי שבדקתי בטבלאות הביצועים שאני בכלל יכול לנחות שם, כמו בקורס מכשירים. היה כיף גדול. אני לא נתקל במורכבויות כאלה גם כשאני מבצע טיסות מכשירים במציאות בצסנה. האוטומציה והמכשור יכולים להקל מאוד, ויכולים גם להוסיף כאב ראש גדול מאוד. מה שבטוח - הם לא מורידים מהטייס עבודה, אלא עוד משהו לבדוק. מי שישכיל להבין את זה לעומק, יקבל הרבה יותר מהסימולטור מאשר להזין נתיב לFMS, למשוך במהירות הנכונה, להצמיד טייס אוטומטי ולחכות ל-TD. זו דעתי בויכוח הנצחי הזה. ודעתכם?
Izik Bakshi פורסם דצמבר 14, 2015 דיווח פורסם דצמבר 14, 2015 הכל בעיני המתבונן. טיסה מבחינתי היא תחביב ולא מקצוע, ולכן אני מפיק את אותה הנאה בין אם זה בהצטרפות להקפה בהרצליה כמספר 4 או כמספר 4 בגישת RNAV בנתב"ג. סיפור קטן: לפני כשנתיים וקצת היה אירוע עם מוזיאון ארץ ישראל בו הקמנו עמדת סימולטור והדרכנו חבר'ה צעירים. שאני הדרכתי, בחרתי תמיד לעשות את הקו הרצליה ש"ד והפוך, כי זה שילב המראה ונחיתה בפרק זמן קצר. כל פעם נתתי לילד אחר להטיס כיוון, אלו היו טיסות בלי פיקוח ותנועה, והכל על המטוס המיושן של חברת אווירון, ואני חייב לציין שזה היה כיף אדיר ללמד כל פעם ילד אחר את אותו הדבר: המראה, פנייה של 90 מעלות ונחיתה, הרגשתי שאני נוגע ביסודות הכי פשוטים של טיסה.
zvi rodes פורסם דצמבר 15, 2015 דיווח פורסם דצמבר 15, 2015 אני מעדיף מטוסים קלים מהסיבה הפשוטה ,אין לי מחשב כל כך חזק ואין לי חשק להשקיע כספים רבים בשדרוג המחשב על מנת "לקנות" עוד כמה פריימים,חוץ מזה אין לי כל עניין לשבת שעות מול המחשב עם בעיה בעיניים שבטיפול כרגע ושהמטוס יטוס לי על מחשב הטיסה ( FMC) ולחשוב לרגע שאני טייס אמיתי,בנוסף בגילי המתקדם (רק בן 64) אין לי את הזמן הפנוי כפי שהיה לי בעבר ,מסתבר כי כגמלאי פתאום יש המון משימות כולל טיפול בנכדים,לכן מאוד נאים לי להרים את אחד ממטוסי הקלים לסובב מפתח לכוון תדרים לדבר עם הפקח ויוצא לסיבוב של חצי שעה או שעה בדיוק כפי שעושה טייס אמיתי בעולם האמיתי עם המטוס ששילם עליו כסף רב ועוד ביטוח חיים וביטוח על המטוס,בנוסף דבר הכי חשוב , לא רב עם אישתי,עכשיו,ברור שכל אחד מוצא מה מעניין אותו,קלים,כבדים,עפיפונים או טיסנים ולכן אני מכבד את רצונו של כל אדם הבוחר מה מתאים לו,מה שאני מעדיף מאוד זה יום בשבוע רצוי בשעות הערב שיהיה פיקוח,רצוי פיקוח ת"א ובנוסף פיקוח באחד השדות,ברצוני לציין שוב כי אין אני מזלזל כלל בחברים שיש להם את הרצון ללמוד ולהשקיע מזמנם במטוסים הכבדים,ראו לדוגמה את אורן אלקובי ויהונתן פרלמוטר חברי ואטיל לשעבר "חרשו" את הסימולטור וכיום מטיסים 747 ואיירבס בעולם האמיתי.
Asaf Katz פורסם דצמבר 15, 2015 דיווח פורסם דצמבר 15, 2015 שלום חברים, לתחושתי, להמון חברים יש כאן מה להגיד בנושא, גם אם מדובר בדיון פילוסופי בלבד שנוגע למתודיקה ודידקטיקה של הדרכת טיסה. יש לחטיבה צוות, אנשים מצויינים שנבחרו מחד והתנדבו מאידך לבצע עבודה שבסוף תורמת באופן ישיר לנו, לראייתם. כל אחד בקדנציה שלו צריך ורשאי לבצע צעדים שלדעתו יתרמו לפעילותנו ברשת. אפשר וצריך לעודד טיסה ופיקוח ברשת בכל סוג, מי שבוחר לנצל את העידוד הזה הם אנחנו, כל פקח וטייס, כצרכנים. בכל מקרה, יוזמה לא צריכה לבוא רק מהצוות, וכל אחד יכול להחליט שהוא מארגן אירוע טיסה/הדרכה במציאות או ברשת על דעת עצמו - כל הדברים האלה מבורכים תמיד. לסימולטור באים המון משתמשים כי הם מתעניינים בכבדים. ואז מגלים שכדי להטיס כבד צריך להבין קודם איך מטוס טס, ואת זה נהוג במציאות (ובצדק מהרבה סיבות) לעשות על מטוסים קלים, פשוטים וגם זולים (לתפעול, לתחזוקה, להשכרה לשעה...). באים גם כאלה שבתהליך של לימוד במציאות, יודעים בדיוק איך נכון, ומוצאים בסימולטור כלי מצויין להתקדמות במציאות שחוסכים כסף רב על ידי תרגול בסימולטור לפני תרגול במציאות. אני אישית מצאתי את זה נכון, הן בידע שצברתי לאורך השנים לפני שרשיון היה על הפרק, והן בתרגול (בעיקר מכשירים). ברשת אפשר לארגן פיקוח בכל השדות, אנשים יבואו לטוס איפה שכיף להם. ואחרי ההקדמה הזאת, בואו נשמע את דעתכם. מה אתם מעדיפים בסימולטור בכלל וברשת בפרט? אירועים? שגרה (תנועה ופיקוח של שגרה שאינם מאורגנים באירוע)? אופליין, אם יש חיה כזאת? אתן את דעת עצמי כדוגמא: בגילאי עשרה עם ידע יחסית מועט הייתי מתמקד בכבדים, מבצע תהליכים בלי להבין הרבה לעומק. עם הידע והרשיונות ביצעתי "רגרסיה" (במרכאות בריבוע) לקלים, תרגלתי, הבנתי לעומק נושאים שבעבר לקחתי כפשוטם. ברור שגם היום יש לי עוד הרבה ללמוד. היום בסימולטור אני עושה את אותם הדברים שהייתי מבצע בגילאי עשרה, על מטוסים כבדים עם תהליכים מורכבים, רק שהפעם, כשאני מבין את הדברים, הכל מקבל עומק ועומס אחר. במקום להזין תכנית טיסה ולשייט בחולמנות, אני מבין כמה באמת יש לבחון, לבדוק ולהצליב בכל אחד מהצעדים. גם שיוט ארוך זה כאב ראש: כל שינוי נתיב מעביר אותי דרך חזית או ג'טסטרים אחר, משנה לי את האלטרנייטים והETOPS, והדלק והזמן שלי ייראה אחרת לחלוטין. וזה פרוגרסיבי לאורך טיסה שלמה. וכן, אני נהנה מטיסות ארוכות, מכיוון שתוך כדי התהליכים האלה שהם בעיקר מחשבתיים ואינם קורים פיזית במחשב, אני מספיק לעשות הרבה דברים בבית בזמן הזה. מהיכרותי עם העולם האמיתי אני מבין הרבה יותר את התהליכים הכרוכים בשיגור טיסה כזאת במציאות, מה שמוסיף לי בסימולטור מורכבות שלא הייתה לי לפני כן. ובסוף, ה-737 מוסיף אופציות ולא גורע מהן. יש לו VORים וDME וגם FMS. בלחיצת כפתור אפשר לא לטעון או להציג נתיב ולבצע גישת מכשירים כמו בצסנה (רק מהר יותר, ועם צ'קליסטים ארוכים יותר, ויותר דברים לשים אליהם לב בדרך. אה כן, וגם איפה המחט של ה-VOR ומתי אני עובר לרדיאל הבא). גם טייס אוטומטי הוא פריבילגיה שלומדים להבין שהיא לא באמת פריבילגיה: זה נוח, אבל זה כמו קרוז קונטרול באוטו. אם עברת על המהירות, זה אתה ולא האוטו. מי שטס זה הטייס, הטייס האוטומטי רק עוזר לשמור נתונים. כשזה נאמר, גם ב-737 אפשר ורצוי לכבות טייס אוטומטי. גם במציאות, בתנאים מסויימים (בעיקר MEL) צריך לטוס ללא טייס אוטומטי. לפני כמה ימים ביצעתי גישת DME ARC ידנית טייס אוטומטי וללא גישה מוזנת בFMS, באיזה חור בארה"ב עם מסלול קצר, בלילה, ללא בקר שייתן וקטורים לפיינל, גישת VOR, עם שעון מFAF לMAP, רק אחרי שבדקתי בטבלאות הביצועים שאני בכלל יכול לנחות שם, כמו בקורס מכשירים. היה כיף גדול. אני לא נתקל במורכבויות כאלה גם כשאני מבצע טיסות מכשירים במציאות בצסנה. האוטומציה והמכשור יכולים להקל מאוד, ויכולים גם להוסיף כאב ראש גדול מאוד. מה שבטוח - הם לא מורידים מהטייס עבודה, אלא עוד משהו לבדוק. מי שישכיל להבין את זה לעומק, יקבל הרבה יותר מהסימולטור מאשר להזין נתיב לFMS, למשוך במהירות הנכונה, להצמיד טייס אוטומטי ולחכות ל-TD. זו דעתי בויכוח הנצחי הזה. ודעתכם? הסיפורים והידע שלך מדהימים אותי כל פעם מחדש, באמת.. אני לא חושב שיש לי באמת צד בדיון הזה, אבל רציתי לשאול- איך עשית את ה"רגרסיה" הזאת, ובאמת התחלת לחקור וללמוד דברים לעומק? כי אני מרגיש שאני תקוע עכשיו בשלב של גיל העשרה, וביצוע תהליכים על כבדים בלי יותר מידיי עומק. תודה!
Etai Charit פורסם דצמבר 15, 2015 מחבר דיווח פורסם דצמבר 15, 2015 הסיפורים והידע שלך מדהימים אותי כל פעם מחדש, באמת.. אני לא חושב שיש לי באמת צד בדיון הזה, אבל רציתי לשאול- איך עשית את ה"רגרסיה" הזאת, ובאמת התחלת לחקור וללמוד דברים לעומק? כי אני מרגיש שאני תקוע עכשיו בשלב של גיל העשרה, וביצוע תהליכים על כבדים בלי יותר מידיי עומק. תודה! תודה על המחמאות, הרגרסיה היתה לי קלה מאוד - בזמנו כשהבנתי שהיעד הבא הוא רשיון פרטי, והתחלתי לבנות את הידע שלי (ואת מה שכבר קיים - לסדר מחדש בראש) לכיוון הידע הנדרש לרשיון. הכל התחיל להתיישב במקום, גם הודות ליעד שהוצב והרבה בזכות החומר הרב שנחשפתי עליו שזמין לחניכים לרשיון פרטי. אח"כ גם הגדר מכשירים. כשאתה חניך, אתה קורא בספר הלימוד, מגיע לנושא שקצת פחות ברור מקריאה ראשונית. חיפוש קטן בגוגל, ויש המון אילוסטרציות של תמונות, סרטונים והסברים באינטרנט. רק צריך לדעת מה לחפש. וכאמור, כשיש יעד, זה קל. http://www.faa.gov/regulations_policies/handbooks_manuals/aviation/pilot_handbook/ לאחרונה גיליתי שהספר הנ"ל זמין באתר ה-FAA, הכולל ידע כללי ודי רחב על הרבה מהידע שנדרש מטייס פרטי לדעת. כמוהו בשיטוט באתר ניתן בקלות להגיע לספרים יעודיים להגדר מכשירים. המיוחד במכשירים הוא שזה יהיה דומה אם לא זהה בכל העולם, לעומת כללי טיסת ראייה שלרוב כן ישתנו בין מדינה למדינה, כשישראל היא אחת השונות באופן בולט וחריג (CVFR). אין שום דבר מהעולם האמיתי שלא יכול להיות תקף גם אצלנו בסימולטור, אם רק נרצה להכליל אותו במכלול השיקולים שלנו.
Asaf Katz פורסם דצמבר 15, 2015 דיווח פורסם דצמבר 15, 2015 תודה על המחמאות, הרגרסיה היתה לי קלה מאוד - בזמנו כשהבנתי שהיעד הבא הוא רשיון פרטי, והתחלתי לבנות את הידע שלי (ואת מה שכבר קיים - לסדר מחדש בראש) לכיוון הידע הנדרש לרשיון. הכל התחיל להתיישב במקום, גם הודות ליעד שהוצב והרבה בזכות החומר הרב שנחשפתי עליו שזמין לחניכים לרשיון פרטי. אח"כ גם הגדר מכשירים. כשאתה חניך, אתה קורא בספר הלימוד, מגיע לנושא שקצת פחות ברור מקריאה ראשונית. חיפוש קטן בגוגל, ויש המון אילוסטרציות של תמונות, סרטונים והסברים באינטרנט. רק צריך לדעת מה לחפש. וכאמור, כשיש יעד, זה קל. http://www.faa.gov/regulations_policies/handbooks_manuals/aviation/pilot_handbook/ לאחרונה גיליתי שהספר הנ"ל זמין באתר ה-FAA, הכולל ידע כללי ודי רחב על הרבה מהידע שנדרש מטייס פרטי לדעת. כמוהו בשיטוט באתר ניתן בקלות להגיע לספרים יעודיים להגדר מכשירים. המיוחד במכשירים הוא שזה יהיה דומה אם לא זהה בכל העולם, לעומת כללי טיסת ראייה שלרוב כן ישתנו בין מדינה למדינה, כשישראל היא אחת השונות באופן בולט וחריג (CVFR). אין שום דבר מהעולם האמיתי שלא יכול להיות תקף גם אצלנו בסימולטור, אם רק נרצה להכליל אותו במכלול השיקולים שלנו. מגניב, שמתי את הלינק במועדפים, תודה רבה Etai Charit הגיבו לזה 1
mickey lip פורסם דצמבר 16, 2015 דיווח פורסם דצמבר 16, 2015 2 הגרוש שלי בנושא .... התחלתי עם סימולטורים אי שם בשנות השמונים עם סימולטור שבקושי היה לו צבעים , אחר כך תקופה של טיסות על F16 עם דיסק פלופי , שנה שנתיים אחרי יצא כוכב כחול , אני כבר דימיינתי שאני טייס קרב אמיתי מתי שהוא אחרי השירות הצבאי ואחרי החתונה גיליתי את ואטיל , איציק בקשי בא אלי הביתה והתקין את כל מה שצריך להתחבר לרשת , אז עשיתי בכאילו שאני יודע להטיס מטוס , ניסיתי בפעם הראשונה להטיס 737 וישבתי שעה בחניה מגרד בראש איך לכל הרוחות מניעים אותו ....... לאחר כמה טיסות על 737 נפל לי האסימון והבנתי שאני בעצם לא מבין כלום ! אז לקחנו ספר של 172 והתחלנו לעשות הכל מהתחלה , הקפות אין סופיות בהרצליה , ואז גיהוץ הרצליה חיפה , הוספת לימוד מכשירים ותרגול חדירת עננים משדה דב לנתבג ובעיקר שעות על ססנה כ CAU . אחרי שהבנתי ולמדתי קצת יותר חזרתי שוב ל 737 ,ואז הגיע השת"פ עם אלעל , ביום בהיר אחד הבנת שבעצם אתה לא יודע כלום ! אז אחרי 5 קורסים באלעל על 737 אפשר היה להגיד שאני כבר מבין משהו במטוס הזה . את רוב הטיסות שלי עליו עשיתי על הקו של לרנקה -נתבג , אילוץ של זמן בשילוב משפחה וגידול ילדים , בכל זאת כל טיסה כזו לוקחת לפחות שעתיים כולל הכנות . ברוב הפעמים שילבתי גם טיסות בקלים , כי אין כמו לקחת 172 לסיבוב , לא תמיד יש לך את הכח או את הזמן לתכנן טיסה על בואינג . אני לא כל כך מתמצה מה הולך היום, בזמנו למדנו בעיקר לבד, היום יותר קל , יש את IFS שממש מקפיץ את הרמה , אני בהחלט מסכים אם איתי שלטוס קודם על 172 ולהבין מה אתה עושה תורם רבות להנאה . היתה תקופה שטסנו ביחד וניהלנו CRM תוך כדי, זה כשלעצמו חויה מיוחדת , גם מרימה את הרמה שלך כטייס וגם חברתית מאוד כיפית. ואחרי כל זה ציבור החברים מחולק ל 2, כאלה שיקחו את העולם הזה ממש ברצינות ויתקדמו לאט לאט , וכאלה שרק רואים בזה משחק כיפי ולא ממש מעניין אותם איך עושים חישובי דלק, בדיקת מז"א וכ"ו . 2 העולמות האלה מקובלים , כל עוד נהנים מהעסק, זו השורה התחתונה , כולם באים לפה על מנת להינות , חלק באים גם לחלום וללמוד ..... מחר יש לי שיעור טיסה ראשון , הגעתי לגיל המופלג שגם צריך להגשים חלומות ילדות , ללא ספק הידע שרכשתי פה יקל עלי מאוד את הקורס . והדבר הכי חשוב , ואולי החשוב מכל , מצאתי פה חברים חדשים , חברים שכבר הפכו למשפחה אמיתית כבר יותר 13 שנים , אני יודע על עוד כמה מעגלי חברה ומיני משפחות של חברים שנוצרו פה , זה מבחינתי שווה את הכל . תהנו ותבלו כי אין כמו VATIL בעולם !!!
david cohen פורסם דצמבר 16, 2015 דיווח פורסם דצמבר 16, 2015 עברו שבע שנים מאז נחשפתי לסימולטור הטיסה..בפרק זמן זה עברתי את כל הקורסים במסגרת i.f.s טיסת ראייה טיסת מכשירים וטיס צבאי. את הטיס על כבדים למדתי בעזרת מערכי שיעור שהשגתי מ v.f.s ובעקר מחברים צעירים שסייעו לי רבות על כך נתונה להם תודתי.. איני מטיל ספק בכך שאני רחוק מלהבין את תורת הטיס על בוריה , אך מה שלמדתי קלטתי ויישמתי פתח לי צוהר לעולם נפלא וחוויתי הממלא לי שעות רבות של הנאה וכייף אמיתי . אני טס בקלים ובכבדים על פי לוח הזמנים העומד לרשותי ועל פי הרצון לגוון. מובן שבכל פעם שאני מתעדכן בעוד ידע טכני על מטוס זה או אחר או על נושאים אחרים זה מוסיף לרצון לשפר את הביצועים. כל זאת התאפשר לי הודות לואטיל קבוצה נפלאה של חברים שאני גאה להיות חבר בה..