Tomer Haim פורסם אוגוסט 16, 2006 דיווח פורסם אוגוסט 16, 2006 הנה עוד שאלה שבועית... כל הכבוד לדולב ועידו שענו על השאלה הקודמת (אמרתי כבר שממש שווה לפתור.. רמז..) טוב אז השאלה הבאה מתיחסת למפה הבאה: מטוס טס מנקודה (N56:28 E00:00) ל SAB VOR (שתי הנקודות מסומנות האדום) לפי המפה על הטייס לטוס על רדיאל 073 INBOUNT המטוס נמצא בנקודה הראשונה ואין רוח. נשאלת השאלה: איזה רדיאל יבחר הטייס במכשיר ה VOR ובאיזה כיוון יטוס על מנת שמחט ה VOR תשאר במרכז? (מדובר במטוס שנמצא עדיין באיזור הנקודה הראשונה, הוא לא התרחק הרבה) א) רדיאל נבחר 073 וכיוון אף המטוס 073 מגנטי ב) רדיאל נבחר 073 וכיוון אף המטוס 072 מגנטי ג) רדיאל נבחר 253 וכיוון אף המטוס 073 מגנטי ד) רדיאל נבחר 253 וכיוון אף המטוס 253 מגנטי ה) רדיאל נבחר 253 וכיוון אף המטוס 252 מגנטי רמז: 2 קווים קטנים על המפה מסגירים את הכל בהצלחה
Meitar Lugasi פורסם אוגוסט 16, 2006 דיווח פורסם אוגוסט 16, 2006 ד. (למרות שיש לי הרגשה שזה יהיה ה'- אבל לא יודע להגיד למה .. )
Tomer Haim פורסם אוגוסט 16, 2006 מחבר דיווח פורסם אוגוסט 16, 2006 זה הזמן לומר שרק תשובה + הסבר מתאים תתקבל, ממש כדאי לענות עוד רמז: המטוס לכל אורך הדרך טס על רדיאל 073 , השאלה שלי מתייחסת לכיוון היציאה בקרבת הנקודה הראשונה
Meitar Lugasi פורסם אוגוסט 16, 2006 דיווח פורסם אוגוסט 16, 2006 אם כך, אני משנה את התשובה ל-ה' וההסבר הוא שהכיוון הוא 252 ולא 253 מכייון שקודם לנקודה המטוס טס בכיוון 254, ועל מנת ליירט רדיאל 073 הוא פנה מעט דרומית לכיוון, ולכן בקרבת הנקודה הראשונה הוא ימצא בכייון 252, כשהרדיאל מכוון ל 253 (אינבאונד 073). זהו ..נראה לי
Tomer Haim פורסם אוגוסט 16, 2006 מחבר דיווח פורסם אוגוסט 16, 2006 צאו מנקודת הנחה שהמטוס היה קודם מדוייק על הנקודה הראשונה, יש פה משהו אחר שמסתתר על המפה עצמה טוב נו עוד רמז: ... משהו שקשור לתכונותיו של המצפן המגנטי וממש לא משנה מהיכן הגיע לנק הראשונה, סתם שתלו אותו שם... ועוד משהו.. סתכלו טוב טוב על המפה יש שם עוד קווים חוץ מנתיב
Raz_G פורסם אוגוסט 16, 2006 דיווח פורסם אוגוסט 16, 2006 התשובה היא ה. משום שיש לנו 2 קווים על המפה שמראים באזור שלפני הנקודה W5 ובאזור שאחרי W6: הפרש של מעלה. שימו לב שההגעה לנקודה היא על רדיאל 074 ואחריה 073 גם כאן יש לנו הפרש של מעלה. לכן נטוס בהטייה של מעלה אחת מ253 ל252. כמובן שאנחנו טסים אינבאונד לכן אנחנו נטוס על רדיאל 253. אני אחשוב ואעדכן מה פירושם של הקווים. עריכה: במקום מסויים בניווט יש דבר הקרוי סטייה מגנטית, או נטייה. הקוים בדפית מראים לנו את הסטייה וכמה עלינו לתקן. יש סטייה בין הנקודה שהייתה לפני הנקודה הראשונה לאחריה. בגלל זה אנו רואים בהתחלה את רדיאל 074 ואז את ה073. יש הפרש של מעלה משום שאנחנו מתרחקים מהצפון מערבה ולכן אנחנו מפחיתים מעלה. למה מעלה אחת? משום ש6-5 זה 1. למה מערבה? כי כתוב לנו W על הקוים.
Tomer Haim פורסם אוגוסט 16, 2006 מחבר דיווח פורסם אוגוסט 16, 2006 רז מתקרב אבל התשובה לא מדוייקת נסו לחשוב מה המשמעות של 2 הקווים 5W ו 6W, מה הם אומרים וכשמטוס טם אילו סוגי כיוונים ישנם. ואיך כל זה מתקשר לתכונות המצפן המגנטי. אני צריך חישוב מדוייק עריכה: אני אתן עוד הסבר: יש צפון אמתי ויש צפון מגנטי, המצפן במטוס נמשך לצפון המגנטי והמטוס טס בכיוון מגנטי, הכיוון כלפי הצפון האמתי נקרא כיוון אמתי, ההבדל בין כיוון אמתי למגנטי הוא ה: נטייה המגנטית הכיוונים במפה הם מגנטיים נסו להבין מה משמעות הסימן W ב(5W או 6W) ונסו למצוא את הכיוון האמתי בו המטוס טס בדרכו לתחנה ואז להפוך אותו למגנטי חזרה
Raz_G פורסם אוגוסט 16, 2006 דיווח פורסם אוגוסט 16, 2006 בנקודה שלפני הקו הסטייה המגנטית הייתה 5 מעלות מערבה, ואחרי הקו היא 6 מעלות מערבה. כך שאם לפני הנקודה טסנו בכיוון 074 אחרי הנקודה נטוס 073. למה אנחנו מפחיתים מעלה? משום שאנו פונים מערבה! כיוון צפון הוא 360 אז אם נטוס מערבה הוא יירד ל359 והלאה. אז הקו מראה לנו סטייה של עוד מעלה מערבה, אז נפנה עוד מעלה מערבה מ253 ל252.
ha5mvo פורסם אוגוסט 17, 2006 דיווח פורסם אוגוסט 17, 2006 As a follow up question, may I ask.: if you maintain a constant heading - magnetic, let's say, and keep flying indefinitely, where will you end up ?
אורח פורסם אוגוסט 17, 2006 דיווח פורסם אוגוסט 17, 2006 As a follow up question, may I ask.:if you maintain a constant heading - magnetic, let's say, and keep flying indefinitely, where will you end up ? או על הקרקע (מרוח) או בתוך המים כי יגמר לך הדלק :wink:
Tomer Haim פורסם אוגוסט 17, 2006 מחבר דיווח פורסם אוגוסט 17, 2006 As a follow up question, may I ask.:if you maintain a constant heading - magnetic, let's say, and keep flying indefinitely, where will you end up ? בדומה למה שרן אמר + יהיה לך מאוד קר כי כנראה שתגיע לקוטב, וזה קשור לתשובה... יש כיוון מגנטי ויש כיוון....
Opher Ben Peretz פורסם אוגוסט 17, 2006 דיווח פורסם אוגוסט 17, 2006 הערה קלה לשאלה עצמה- לא ניתן לשמור כיוון מגנטי כלשהו באופן קבוע. ברגע המעבר מעל הקוטב ישנו רק כיוון מגנטי אחד שניתן לשמור- צפון בקוטב הדרומי (ודרום מעל הקוטב הצפוני). As a follow up question, may I ask.:if you maintain a constant heading - magnetic, let's say, and keep flying indefinitely, where will you end up ? בדומה למה שרן אמר + יהיה לך מאוד קר כי כנראה שתגיע לקוטב, וזה קשור לתשובה... יש כיוון מגנטי ויש כיוון....
Opher Ben Peretz פורסם אוגוסט 17, 2006 דיווח פורסם אוגוסט 17, 2006 מערכות חיווי הכיוון במטוס מציגות נתוני כיוונים וקוונים מגנטיים, כי טכנולוגיית מדידת הכיוון בהם מבוססת על העיקרון המגנטי. גם עם שילוב מערכות אינרציאליות מדויקות כמקור תצוגת נתוני טיסה וניווט, נשמר עיקרון זה. לכן בעת טיסה על קוון VOR , או שמירת כיוון לפי מצפן מגנטי, כל עניין קווי הנטייה אינו רלבנטי למתרחש על מכשירי המטוס. הוא רלבנטי לזווית שבין ציר המטוס לצפון האמיתי (צפון תיאורטי המופיע כייחוס עיקרי על מפות הטיסה) ותו לא. נכון הוא שכאשר אתה עובר משדה מגנטי אחד לשני והנטייה משתנה, יהיה צורך לשמור על כיוון מגנטי בעזרת הטייה קלה וקצרה, אך אתה ממשיך לשמור את הכיוון המגנטי של הקוון (בהנחה שאתה טס עליו במדויק וללא רוח צד). דברי מתבססים על הנחה התקיפה כיום לפיה זווית סטיית המצפן אפסית. נגררתי להשיב בעקיפין, ומה שמפריע לי בשאלה הינם שני אזורי הסכנה שמשמעותם איסור טיסה על אותו קוון, למעט באישור בקרת התעבורה. בנקודה שלפני הקו הסטייה המגנטית הייתה 5 מעלות מערבה, ואחרי הקו היא 6 מעלות מערבה.כך שאם לפני הנקודה טסנו בכיוון 074 אחרי הנקודה נטוס 073. למה אנחנו מפחיתים מעלה? משום שאנו פונים מערבה! כיוון צפון הוא 360 אז אם נטוס מערבה הוא יירד ל359 והלאה. אז הקו מראה לנו סטייה של עוד מעלה מערבה, אז נפנה עוד מעלה מערבה מ253 ל252.
ha5mvo פורסם אוגוסט 17, 2006 דיווח פורסם אוגוסט 17, 2006 הערה קלה לשאלה עצמה- לא ניתן לשמור כיוון מגנטי כלשהו באופן קבוע. ברגע המעבר מעל הקוטב ישנו רק כיוון מגנטי אחד שניתן לשמור- צפון בקוטב הדרומי (ודרום מעל הקוטב הצפוני). As a follow up question, may I ask.:if you maintain a constant heading - magnetic, let's say, and keep flying indefinitely, where will you end up ? בדומה למה שרן אמר + יהיה לך מאוד קר כי כנראה שתגיע לקוטב, וזה קשור לתשובה... יש כיוון מגנטי ויש כיוון.... Loxodrome and the Great Circle: If you maintain a specific heading (generally magnetic, but it could be true as well) while flying long distance you will follow a specific course over Earths surface called loxodrome. It is not a straight line at all (and if you fly long enough you will end up at the magnetic North Pole with a spiral). By definition a loxodrome is intersecting each meridian by the same angle. If you want to fly from point P1 to point P2 then you should calculate and figure out what would be the correct loxodrome and heading, but once it is done, navigation is quite simple: just keep that (magnetic) course and you will end up at point P2. If you want to fly from P1 to P2 on the shortest route you have to fly on a great circle course (orthodrome). Great circle is a circle defined by the intersection of the surface of the Earth and any plane that passes through the center of the Earth. There are infinite number of great circles on Earth - the Equator and all the meridians are specific examples for that. We are interested in a single great circle; the one that goes through P1 and P2. Calculation of this great circle is rather simple using spherical trigonometry, but navigating is much more difficult. Great circles are intersecting the meridians by variable angles because of meridian convergence. You have to start with a specific course angle from P1, but along the course you have to change the heading to remain on the great circle. This is practically impossible to do using a magnetic compass. Great Circle is the shortest route on a globe. Earth is not a perfect globe. Its form is called geoid and on a geoid the shortest route is called geodesic and it is rather difficult to calculate. Anyhow the difference between the geodesic and the great circle is negligible .
Noam פורסם אוגוסט 17, 2006 דיווח פורסם אוגוסט 17, 2006 לימדו אותי כלל - West - Best East -Least סתומרת שאם יש לי נטיה W אני צריך להוסיף לכיוון האמיתי את מס' המעלות שבנטיה כדי לקבל את הכיוון המגנטי וב-E להחסיר. אז, אם הכיוון המגנטי באיזור הנטיה 5W הוא צריך להיות 253, זה אומר שהכיוון האמיתי באותו מקום הוא 248. כדי לשמור כיוון אמיתי של 248 באיזור בו הנטיה היא כבר 6W, צריך לטוס כיוון מגנטי 254.
Tomer Haim פורסם אוגוסט 17, 2006 מחבר דיווח פורסם אוגוסט 17, 2006 נועם אתה כל כך מתקרב אבל כל כך... רק עוד קצת.. תחשוב שהנטייה באזור ה VOR היא 6W ושם צריך לטוס בכיוון 253 אז מה לגבי...
Noam פורסם אוגוסט 18, 2006 דיווח פורסם אוגוסט 18, 2006 כבר התבלבלתי לגמרה... זה משחק של האמיתי מול המגנטי כשהאמיתי נשאר קבוע כל הזמן והמגנטי משתנה בהתאם לשינוי בנטיה...
Opher Ben Peretz פורסם אוגוסט 18, 2006 דיווח פורסם אוגוסט 18, 2006 מדוע הכיווון המגנטי משתנה בעת טיסה על רדיאל קבוע תומר? אתה צודק, תמשיך..
Tomer Haim פורסם אוגוסט 19, 2006 מחבר דיווח פורסם אוגוסט 19, 2006 היי, אני עוצר פה שנייה את השאלה כי הייתה לי שיחה עם עופר בה בחנו את אופי התפשטות גלי VOR, יש הסבורים שגלי VOR מתפשטית ושומרים כיוון אמתי ויש הסבורים שגל VOR לא מתפשט בקו ישר אלא שומר כיוון מגנטי וכל פעם שעובר איזור נטייה כיוונו משתנה לכן לנטייה מגנטית אין השפעה על רדיאל של VOR, עופר סבור בטענה השנייה וגם נימק את הסברה בצורה ממש משכנעת, בעבר היו חילוקי דעות בנושא בין מדריכי טיסה שונים, למשל מי שכותב את הבחינות במנהל חושב שהטענה הראשונה היא הנכונה, לכן בינתיים עצרתי את השאלה ובקרוב תצא שאלה חדשה בנושא אחר.. רק לגבי מושגים: בכדור הארץ ישנם 2 סוגים של צפון: הצפון האמתי, הוא זה שבקודקוד של כדור הארץ והצפון המגנטי הוא נמצא בצפון מזרח קנדה, המצפן שלנו במטוס נמשך לצפון המגנטי, כל הכיוונים במפות תעופתיות הם כיוונים מגנטים וכך רדיאלים של VOR לכל איזור בעולם יש נטיה מגנטית: הנטיה המגנטית היא ההבדל בין הצפון המגנטי לצפון האמתי, בארץ למשל הנטיה המגנטית היא 3E כלומר 3 מעלות מזרח, מזרח=הוספה, אם הכיוון המגנטי של מטוס בארץ הוא 270 אז הכיוון האמתי שלו הוא 273 בניו יורק הנטיה המגנטית היא 13W , כלומר 13 מעלות מערב, אם כיוונו המגנטי הוא 270 אז כיוונו האמתי הוא 257 הקו המייצג נטיה מגנטית על מפת גפסן נראה ככה: הקו המקקוקו שעליו רשום 6W הוא הקו המייצג את הנטיה המגנטית ואותו רציתי שתכירו בלי קשר לשאלה, בשאלה יצאתי מנקודת הנחה (שכנראה לא היתה נכונה) שרדיאל של VOR שומר כיוון אמתי, מדובר ברדיאל 073, ה VOR היה באיזור שבו הנטיה שווה ל 6W ובתחילת הנתיב היתה נקודה שנמצאת באיזור של 5W, כלומר כשנתקרב ל VOR וגם המטוס יהיה באיזור של 6W נטוס בכיוון 253, כיוון 253 עם נטייס 6W הוא 247 אמתי ורחוק יותר מה VOR כשהמטוס יצטרך לשמור כיוון 247 אמתי יהיה עליו לשמור כיוון 247+5=252 מגנטי, אם המטוס היה טס לאורך כביש ישר לחלוטין זה היה נכון, לגבי רדיאל כנראה שלא ויש דעות חלוקות כמו שכתבתי קודם. כל הכבוד לאלה שניסו, אני שמח לדעת שהרמה של חברי הפורום רק עולה מעת לעת מי שהיה הכי קרוב, זה נועם שהבין את המשמעות בלי קשר ל VOR רק התבלבל קצת אבל הוא מבחינתי נכנס (יחד עם שאר פותרי השאלות) לרשימה השחורה של... תדעו בהמשך בייי, טיסות נעימות ובטוחות