Omer Efrat פורסם ספטמבר 15, 2007 דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 בזמן נסיעה בכביש המהיר פתאום עלתה לי שאלה לראש והיא ככה: נגיד אני נוסע בכביש מהיר במהירות של 100 קמ"ש. תוך כדי נסיעה לוקחים לדוגמא מסוק קטן שנמצא על המושב האחורי ברכב כאשר כל החלונות סגורים וממריאים איתו לתצורת ריחוף בתוך הרכב. מה יקרה למסוק? האם הוא ימרח על השמשה האחורית כי הרכב ימשיך להתקדם בלעדיו? או האם בכל זאת המסוק ימשיך להתקדם עם הרכב למרות שאין לו שום קשר פיזי בזמן זה? לצורך הדגשה: לא התכוונתי שהנהג יטיס מסוק תוך כדי נסיעה בכביש המהיר! זה מסוכן עוד הבט לשאלה: אם אותה מכונית שנוסעת על הכביש נמצאת לצורך השאלה עם חלון/דלת פתוח (נתעלם מהמערבולות אוויר שיווצרו בתוך הרכב) המסוק טס ליד המכונית במהירות שווה ונכנס לרכב תוך כדי הנסיעה האם זה הגיוני שבאותה השניה שהמסוק יכנס לרכב תיהיה אפשרות שהמסוק יוכל לעבור למצב ריחוף ולא לזוז במרחב הרכב? תודה לעונים.
Yarden Antebi פורסם ספטמבר 15, 2007 דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 תחשוב על זה ככה, אם אתה נמצא ברכבת ואתה קופץ בתוכה בזמן נסיעה, אתה עף אחורה או נשאר באותו מקום? אותו הדבר בדיוק.
Matan Solomon פורסם ספטמבר 15, 2007 דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 MaD_VipeR כתב: תחשוב על זה ככה, אם אתה נמצא ברכבת ואתה קופץ בתוכה בזמן נסיעה, אתה עף אחורה או נשאר באותו מקום?אותו הדבר בדיוק. ממש לא ירדן... (לדעתי) כשאתה קופץ ברכבת אתה מקבל את המהירות של הרכבת בזמן הקפיצה... אותו דבר לגבי טיל שנופל ממטוס, אם המטוס טס במאה קמ"ש המהירות הראשונית של הטיל תהיה 100 קמ"ש כי הוא מקבל את המהירות של המטוס ולכן הוא לא יפול ישירות למטה אלא בצורה שדומה לפרבולה (שאלה בירפ"א א' )... המסוק נמצא באוויר ואין לו קשר לאוטו הנוסע ולדעתי הוא ימרח על השמשה האחורית...
Ben Bezalel פורסם ספטמבר 15, 2007 דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 Solly כתב: MaD_VipeR כתב: תחשוב על זה ככה, אם אתה נמצא ברכבת ואתה קופץ בתוכה בזמן נסיעה, אתה עף אחורה או נשאר באותו מקום?אותו הדבר בדיוק. ממש לא ירדן... (לדעתי) כשאתה קופץ ברכבת אתה מקבל את המהירות של הרכבת בזמן הקפיצה... אותו דבר לגבי טיל שנופל ממטוס, אם המטוס טס במאה קמ"ש המהירות הראשונית של הטיל תהיה 100 קמ"ש כי הוא מקבל את המהירות של המטוס ולכן הוא לא יפול ישירות למטה אלא בצורה שדומה לפרבולה (שאלה בירפ"א א' )... המסוק נמצא באוויר ואין לו קשר לאוטו הנוסע ולדעתי הוא ימרח על השמשה האחורית... לפי דעתי ירדן צודק........ למטוס יש קשר למכונית.. בוא נגיד ספינה ששטה ב- 10 קמ''ש ואתה זורק כדור מראש הספינה הכדור ימשיך לנוע ב- 10 קמ''ש ויפול באותו מקום שזרקת אותו... אותו דבר במקרה הזה המסוק קשור למכונית לכן הוא לא ימרח על המושב אלה ינוע איתו.......
Moshe Mizrahi פורסם ספטמבר 15, 2007 דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 אני עם בן וירדן. בביטול כוחות הגרר (שהתכוונת אליו כאשר הדגשת חלונות סגורים) המסוק ימשיך וישמור על המהירות האופקית עד אינסוף. אם המכונית תעצור הוא ימרח על השמשה הקדמית :mrgreen:
Ben Cohen פורסם ספטמבר 15, 2007 דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 בכיתה ט' המורה שלי לפיזיקה ענה על אותה השאלה בדיוק. למסוק לא יקרה כלום, הוא ירחף בלי להימרח על השמשה, הסיבה היא שכאשר המסוק המריא, הוא כיבכול המריא מפלטפורמה שלא נעה, לכן מבחינת מהירות המסוק יחסית למכונית V=0km\h, מבחינת מהירות המסוק יחסית לקרקע V=100km\h. אם המסוק היה בריחוף והמכונית הייתה מאיצה, אז הוא היה נמרח על השמשה. לא זוכר לאיזה נושא זה קשור בפיזיקה, לדעתי לחוקי ניוטון.
Matan Solomon פורסם ספטמבר 15, 2007 דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 בן אתה צודק... אבל עומר כאן דיבר על מצב שהמסוק לא ממריא מהמכונית, אלא המסוק נמצא במצב ריחוף ואז לדוגמא המכונית זזה... ככה לפחות הבנתי ממנו אתמול כשהיינו באוטו עם המסוק החדש שהוא קנה והתחלנו לחשוב על השאלה הזאת
Omer Efrat פורסם ספטמבר 15, 2007 מחבר דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 Solly כתב: בן אתה צודק...אבל עומר כאן דיבר על מצב שהמסוק לא ממריא מהמכונית, אלא המסוק נמצא במצב ריחוף ואז לדוגמא המכונית זזה... ככה לפחות הבנתי ממנו אתמול כשהיינו באוטו עם המסוק החדש שהוא קנה והתחלנו לחשוב על השאלה הזאת לא הכוונה היתה תוך כדי נסיעה שהמסוק ממריא. אבל, מה לגבי מסוק שנכנס לחלל הרכב תוך כדי נסיעה? האם ברגע שהוא יכנס לחלל הרכב יהיה צורך לעבור למצב ריחוף בכדי לא להתקדם בתוך הרכב או שיהיה צורך לשמור על המהירות הקודמת כדי לא להכנס בחלון?
Matan Solomon פורסם ספטמבר 15, 2007 דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 omer כתב: Solly כתב: בן אתה צודק...אבל עומר כאן דיבר על מצב שהמסוק לא ממריא מהמכונית, אלא המסוק נמצא במצב ריחוף ואז לדוגמא המכונית זזה... ככה לפחות הבנתי ממנו אתמול כשהיינו באוטו עם המסוק החדש שהוא קנה והתחלנו לחשוב על השאלה הזאת לא הכוונה היתה תוך כדי נסיעה שהמסוק ממריא. אבל, מה לגבי מסוק שנכנס לחלל הרכב תוך כדי נסיעה? האם ברגע שהוא יכנס לחלל הרכב יהיה צורך לעבור למצב ריחוף בכדי לא להתקדם בתוך הרכב או שיהיה צורך לשמור על המהירות הקודמת כדי לא להכנס בחלון? אם ככה בהנחה שהאוטו שומר על מהירות קבועה המטוס אמור לרחף, כי הוא יקבל את מהירות האוטו, קצת קשה לקבל את זה שזה ישאר ככה כל עוד האוטו לא משנה את מהירותו אבל כנראה שכן... לגבי כניסה לאוטו בזמן נסיעה אני לא אכנס לזה כי לא נצא מזה חחח... (או שאני לא אצליח לצאת מזה ) טוב ומחשבה שניה בנושא זה לדוגמא שזורקים אבן מהאוטו האבן תקבל את מהירות האוטו... אם תזרוק את האבן לתוך האוטו, בגלל שאין לה שום מגע עם הואוט (במידה והיא עדיין באוויר) האבן תמשיך במהירות שלה, הדבר היחיד שיקרה זה שהרוחות בחוץ לא ישפיעו על האבן... ולכן אני מאמין שאם המטוס יכנס במצב ריחוף הוא יכנס בשמשה האחורית של האוטו... אלא אם כן הוא יטוס במקביל לאוטו במהירות שמקבילה למהירות האוטו ואז יכנס דרך החלון... במידה והוא טס נאמר ב90 מעלות לכיוון האוטו כמו שיזרקו אבן לכיוון האוטו אם הוא לא יספיק לצאת דרך החלון אז הוא יתקע בשמשה האחורית לדעתי...
Ben Cohen פורסם ספטמבר 15, 2007 דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 בקשר לשאלה השנייה, אני חושב שהמסוק לא צריך לעבור לריחוף, כי כמו שאמרתי המהירות ביחס לכביש תהיה 100 וגם המכונית ביחס לכביש תהיה 100 ובסך הכל המהירות של המסוק יחסית למכונית תהיה 0. כל זה נכון כל עוד המכונית נשארת בתנועה שוות מהירות ולא מאיצה.
Moshe Mizrahi פורסם ספטמבר 15, 2007 דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 omer כתב: Solly כתב: בן אתה צודק...אבל עומר כאן דיבר על מצב שהמסוק לא ממריא מהמכונית, אלא המסוק נמצא במצב ריחוף ואז לדוגמא המכונית זזה... ככה לפחות הבנתי ממנו אתמול כשהיינו באוטו עם המסוק החדש שהוא קנה והתחלנו לחשוב על השאלה הזאת לא הכוונה היתה תוך כדי נסיעה שהמסוק ממריא. אבל, מה לגבי מסוק שנכנס לחלל הרכב תוך כדי נסיעה? האם ברגע שהוא יכנס לחלל הרכב יהיה צורך לעבור למצב ריחוף בכדי לא להתקדם בתוך הרכב או שיהיה צורך לשמור על המהירות הקודמת כדי לא להכנס בחלון? שוב עם בן. למה שלא תחליף לטוסון פתוח בלי גג וחלונות ותסגור עניין? :?
ElAl-DOR פורסם ספטמבר 15, 2007 דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 עומר, תישב באוטו, תיסע כמובן.... ותזרוק את הטלפון שלך מגובה מסויים, רצוי גבוה ותראה אם הטלפון נופל כאשר הוא נוטה אחורה, זאת אומרת כאילו האוטו המשיך לנסוע אבל הטלפון לא. הבנת?
Izik Bakshi פורסם ספטמבר 15, 2007 דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 בן, אני לא חושב שניתן להגיד שהמסוק ישאר ככה במצב נצחי, יתכן ובפרק זמן מסויים הוא לא יתנגש בשמשה, אבל לא במצב נצחי, כי לדעתי אין אפס גרר בתוך הרכב, מספיק המערבולות אוויר שמסוק קטן יוצר כדי ליצור סוג של גרר, ועוד הרבה השפעות קטנות שבדרך כלל מזניחים בחישובים, יכנסו לפה לחישוב. שורה תחתונה, לדעתי אי אפשר להגיד שזה מצב נצחי כי מתי שהוא המסוק יכנס בשמשה,, אבל יכול להיות מצב לפרק זמן שאני לא מתימר לקבוע.
Ben Cohen פורסם ספטמבר 15, 2007 דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 Izik - VATIL3 כתב: בן, אני לא חושב שניתן להגיד שהמסוק ישאר ככה במצב נצחי, יתכן ובפרק זמן מסויים הוא לא יתנגש בשמשה, אבל לא במצב נצחי, כי לדעתי אין אפס גרר בתוך הרכב, מספיק המערבולות אוויר שמסוק קטן יוצר כדי ליצור סוג של גרר, ועוד הרבה השפעות קטנות שבדרך כלל מזניחים בחישובים, יכנסו לפה לחישוב.שורה תחתונה, לדעתי אי אפשר להגיד שזה מצב נצחי כי מתי שהוא המסוק יכנס בשמשה,, אבל יכול להיות מצב לפרק זמן שאני לא מתימר לקבוע. אני הזנחתי את כל עניין הגרר והגורמים האחרים שיכולים להתנגד לתנועה.
Matan Solomon פורסם ספטמבר 15, 2007 דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 Co Pilot כתב: Izik - VATIL3 כתב: בן, אני לא חושב שניתן להגיד שהמסוק ישאר ככה במצב נצחי, יתכן ובפרק זמן מסויים הוא לא יתנגש בשמשה, אבל לא במצב נצחי, כי לדעתי אין אפס גרר בתוך הרכב, מספיק המערבולות אוויר שמסוק קטן יוצר כדי ליצור סוג של גרר, ועוד הרבה השפעות קטנות שבדרך כלל מזניחים בחישובים, יכנסו לפה לחישוב.שורה תחתונה, לדעתי אי אפשר להגיד שזה מצב נצחי כי מתי שהוא המסוק יכנס בשמשה,, אבל יכול להיות מצב לפרק זמן שאני לא מתימר לקבוע. אני הזנחתי את כל עניין הגרר והגורמים האחרים שיכולים להתנגד לתנועה. אם אנחנו מדברים על חישובים פשוטים בפיזיקה אז זה אין סופי.. במידה ואנחנו מדברים הל המציאות לדעתי אחרי שלב מסוים במידה ואף אחד לא נותן לו כיוון אלא רק למעלה למטה אז באיזשהו שלב הוא יאבד את מהירות הרכב ויתקע בשמשה האחורית...
Izik Bakshi פורסם ספטמבר 15, 2007 דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 Co Pilot כתב: Izik - VATIL3 כתב: בן, אני לא חושב שניתן להגיד שהמסוק ישאר ככה במצב נצחי, יתכן ובפרק זמן מסויים הוא לא יתנגש בשמשה, אבל לא במצב נצחי, כי לדעתי אין אפס גרר בתוך הרכב, מספיק המערבולות אוויר שמסוק קטן יוצר כדי ליצור סוג של גרר, ועוד הרבה השפעות קטנות שבדרך כלל מזניחים בחישובים, יכנסו לפה לחישוב.שורה תחתונה, לדעתי אי אפשר להגיד שזה מצב נצחי כי מתי שהוא המסוק יכנס בשמשה,, אבל יכול להיות מצב לפרק זמן שאני לא מתימר לקבוע. אני הזנחתי את כל עניין הגרר והגורמים האחרים שיכולים להתנגד לתנועה. אז כן יכול להיות פרק זמן מסויים שאני באמת לא יודע לקבוע, אבל חשוב לדייק ולהגיד שבתשובה הסופית אם לוקחים את כל המשתנים הקטנים (שדווקא פה נכנסים להשפעה) המסוק יכנס בשמשה, כנראה אחרי פרק זמן מסויים.
ארז שיפרון פורסם ספטמבר 15, 2007 דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 אוי ואבוי !!! לא עוד פעם שאלת היחסות הזאת.... בפעם הקודמת אלו היו 30 דפי פורום!!! http://www.vatil.org/vatil/board/viewto ... 8%EB%E1%FA
Izik Bakshi פורסם ספטמבר 15, 2007 דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 afik_t_king כתב: שאלה קשה, אבל הנה התשובה שלי לפי דעתי-כאשר המסוק נמצא על המושב האחורי במכונית, הוא משתמש ישירות באנרגיה של המכונית. אבל כאשר המסוק מבצע ריחוף, הוא נמצא באויר שנמצא בתוך המכונית. הבעיה שהוא אינו קשור ישירות למכונית, אבל הוא עדיין נמצא באויר בתוכה. מהירות האויר במכונית הוא 0 קמ"ש, כי האויר במכונית אינו נע (אם החלונות והדלתות סגורים). לכן אין התנגדות כלשהי למסוק שהוא צריך להתנגד לה בחזרה, ולהפעיל כוח ועוד מהירות, ולכן הוא יכול לרחף במהירות 0 בתוך המכונית. כמובן שאם המכונית תאיץ, אז המסוק ינוע אחורה. אי אפשר להגיד שהאוויר בתוך הרכב לא נע, המסוק בריחוף שלו יוצר דרימה של אוויר ומערבולות אוויר, יש להם השפעה, ועוד להרבה גורמים שאתה מזניח כי אתה רגיל להזניח, ולכן זה לא יכול להיות מצב נצחי.
Shmulik Lin פורסם ספטמבר 15, 2007 דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 אחלה שרשור זה היה ארז.... עדיין טוען שהמהירות המכשירית של המטוס בשרשור של אלון תרד..
ארז שיפרון פורסם ספטמבר 15, 2007 דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 לגופה של השאלה: אם המכונית נוסעת על הירח (כך אפשר להתעלם מגרר הרוח) 100 קמ"ש ועל המושב האחורי מונח מסוק (שנע במהירות 100 יחסית לירח ו 0 יחסית לרכב). אם המסוק ממריא לריחוף הוא ירחף יחסית לרכב וטס במהירות של 100 יחסית לירח. אם תוציא אותו מהחלון מהירותו לא תשתנה לא יחסית לרכב ( 0 ) ולא יחסית לירח ( 100 ) אם המצב הפוך: המסוק מחוץ לרכב שנוסע על הירח והוא מרחף יחסית לרכב ובמהירות 100 יחסית לירח אז מהירותו היחסית לא תשתנה אם נכניס אותו לרכב היא תישאר 0 יחסית לרכב כלומר ריחוף ו 100 יחסית לירח. כמובן שמסוק לא יכול לרחף אם אין אוויר אבל אפשר לקחת כל כלי תעופה אחר (בלון )
Ido Rosenthal פורסם ספטמבר 15, 2007 דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 ארז, אם המכונית על הירח המסוק לא ירחף :mrgreen: בן דייק בתשובה שלו, בהזנחת גרר, וזה אכן חוק ההתמדה של ניוטון, במערכת אינרציאלית (מערכת שלא נעה בתאוצה) הגוף ימשיך באותה מהירות כל עוד לא מופעל עליו כוח. במערכת לא אינרציאלית - כזו שנעה בתאוצה יהיה "כוח מדומה" שיפעל בכיוון הפוך לתאוצה של המערכת. תחשבו שאתם באוטו, לוחצים על הגז נמעכים אחורה בכיסא, לוחצים על הבלם נזרקים קדימה, אם שומרים על מהירות קבועה מרגישים כאילו יושבים על כיסא שעומד במקום.
ely129 פורסם ספטמבר 15, 2007 דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 יקיריי אני מפנה אתכם ללמוד את תורת היחסות של אלברט איינשטיין... (החלק שנוגע לשאלתכם אצלו היה על סירה גלים ונוסעים...) במילים אחרות- e=mc2 ומי שעדיין לא יודע מה הקשר- אז במקום להגיד שאתם יודעים מה זה אומר לכו תחפרו ותבינו מה זה אומר... ואם אתם לא מבינים כנראה שלא חפרתם מספיק עמוק... לצערי אין דרכי קיצור בפיסיקה... נ.ב- בהצלחה - לי זה לקח שנתיים לרדת לסוף דעתו ולהבין על מה הוא דיבר... שגיא
Ido Rosenthal פורסם ספטמבר 15, 2007 דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 השאלה הזו לא קשורה לתורת היחסות, המהירות כאן היא קטנה מאוד ואנחנו לא מדברים על חלקיקים תת אטומים לכן חוקי ניוטון נכונים כאן, אם הבנת את תורת היחסות אז אתה בטח גם יודע למה :wink:
Avi - 4X-KDF פורסם ספטמבר 15, 2007 דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 אני מניח שלהרבה פה יצא ליזרוק משהו לחלל האוטו תוך כדי נסיע, אם תוך כדי נסיע תיזרקו כדור ישר למעלה אז הוא יפול ישר למטה בלי לזוז אחורה בחלל האוטו, אם מסוק יטוס מקביל לאוטו שנוסע נגיד 100 קמש, והרי המסוק כל הזמן דוחף את עצמו בצורה קבוע כדי להישאר ב-100 קמש, ופיתאום המסוק יסתה הצידה לתוך הרכב, ביגלל שבתוך האוטו המהירות היא 0 אז למסוק פיתאום לא תיהיה היתנגדות והוא יתחיל להאיץ בתוך האוטו למרות שהוא לא שינה את עוצמת הדחף שלו. שנה טובה ושבוע טוב :mrgreen:
ha5mvo פורסם ספטמבר 15, 2007 דיווח פורסם ספטמבר 15, 2007 No need to complicate it....classical mechanics are good enough to answer the question! all you need to do is get a common reference point. In this case, - Earth. check each time the speed of the wind shield and your helicopter - relative to the earth and you'll get your answer! *Edit* actually Erez already gave the answer...