עבור לתוכן
Yakov Kraus

איך אפשר לראות את המסכים במטוס?

Recommended Posts

פורסם

היום בנסיעה לעבודה הבחנתי שאין אפשרות גם להסתכל קדימה

וגם לראות את לוח המכוונים במקביל

אם אני יסתכל בלוח המכוונים לאורך זמן יותר מכמה שניות

אני יגרום לתאונה.

והנה למטוסים יש צגי מחשב, מחשבי ניווט וכו' וכו'

אין מצב שהטייס יכול להתבונן בהם ולהפעילם ולהסתכל בחוץ

נניח בזמן המראה או נחיתה

איך אפשר לעקוב אחר מד המהירות כדי לא להזדקר

ובמקבל לצפות לכיוון המסלול

בסימולטור זה לא חוכמה הכל נשטח לך על הצג גם החוץ וגם הפנים

פורסם

לא צריך להסתכל במקביל אלא להגניב מבט מדי פעם מספיק לטייס,

כי הוא חישב אחוזי מצערת לפי משקל ואורך מסלול אז הוא יודע שמנקודה מסוימת במסלול -המטוס "יסחוב"!

פורסם

אני אחדד את השאלה

ברור שאי אפשר לראות גם את המסך וגם להסתכל החוצה

לכן יש שני אנשי צוות

המטיס מסתכל החוצה והשני עוקב אחר המכשירים

ומקריא נתונים למטיס

השאלה שלי איך אני מסמלץ את זה

עד היום בVC הקטנתי את התצוגה לקוטן הגדול ביותר על מנת לראות

גם בחוץ וגם בפנים.

ההקטנה לא מאפשרת מעקב אחר המסכים בגלל שהם נהיים לא קריאים

וגם זה לא מה שקורה בפועל שדה הראיה של הטייס לא כזה רחב

בדקתי את זה בנסיעה לעבודה כשנוסעים ומסתכלים קדימה לא רואים את הדשבורד

מול המושב של הנוסע אין לנו ראיית דג

פורסם

אחת הדרכים היא עם TRACKIR וכיוון הזום ל-64% זה הזום שהכי קרוב למבט הטבעי של אדם.

ב-64% לא תראה את כל הפאנל(ובמבט החוצה, תראה עוד פחות) אבל תראה אותו במבט יותר ריאליסטי, כמו שטייס לא רואה את כולו בפנורמה, אלא מזיז את הראש/מבט כדי לראות יותר.

ב-64% זום, צריך תזוזה מאד קטנה למטה של הראש(עם TrackIR) כדי לראות את המחוונים, ממצב של ראש בחוץ. ועם ראש בחוץ ב-64% זום, תראה רק בערך את השליש העליון של פאנל השעונים(די קרוב למציאות) וגזרה של בערך חצי קוקפיט לרוחב.

TRACKIR רק מסמלץ את זה טבעי יותר. גם panning hat על היוק עובד אבל פחות בטבעיות ויותר לאט. הדגש הוא על ה-64% zoom.

פורסם

TRAKIR יש לי ואני לא מפעיל אותו בגלל שאם אני מנסה להסתכל במפה ידנית

או שותה קפה או מסתכל במסך אחר

הוא מזיז לי את המסך בפראות וננעל על התיקרה או הרצפה של התא

ולוקח לי זמן להבין איפה אני נמצא

חוץ מזה צריך לחבוש כובע עם מדבקה זוהרת

מילא לשבת מול מחשב ולדבר אבל גם עם כובע מצחיה

כולם יחשבו שאני קוקו לגמרי

והוא ארוז בשקית נילון באחד הארונות

אבל כשאני חושב על זה זה רעיון טוב

אפשר להפעיל אותו רק בשלבי המראה ונחיתה כשהראש מרוכז קדימה

בשאר השלבים להגדיל את התצוגה

אני ראיתי סרטים ביוטיוב עלIFLY737NG FSX ושם מסכי התצוגות מכסים את כל המסך

עוד רעיון

שוב במכונית כשמסתכלים בלוח המכוונים

ברקע רואים את החוץ אבל לא ממוקד

אפשר אולי לפתוח חלון קטן עם תלוגה חיצונית

פורסם

ללמוד לטוס ראש בחוץ.

להגדיר באופן ברור והחלטי,מתי אני טס ראייה - = ראש בחוץ. ומתי אני עובר למכשירים. = ראש בפנים.

גם כשטסים מכשירים. להגדיר לעצמך היטב: עד לאן אני ממשיך עם ראש בפנים , מהיכן אני עובר לראייה (מינימה) - ואיך אני עובר לראייה. (מה אני מצפה לראות כשאסתכל החוצה ואיפה, נפקא מינא: איפה לחפש את המסלול כשאני במינימה ויש סחיפה חזקה והמטוס בתיקון לרוח).

דרך אגב: במטוס אמיתי המעבר עצמו ממכשירים לראייה הוא מועד לפורענות.

סיכוי לקבל ורטיגו.

יעקב,

אני רואה המון תמונות נהדרות שלך מטיסות של TFC.

דבר אחד מפריע לי אבל אני לא מעיר כדי לא לקלקל את הכיף והיופי בתמונות והדיווחים שלך:

אתה טס עם מבט ב ZOOM OUT גדול. זו תמונה מעוותתת ולא מציאותית. זה ברור מאיפה זה בא: אתה מכור למכשירים. אתה לא יכול בלי לראות אותם. שווה לנסות להיגמל מההרגל הזה. להיתרגל לטוס ב VC בצורה טבעית, בלי ZOOM OUT. להכיר ולהשתמש בנקודות ייחוס ויזואליות מחוץ לתא כדי להעריך את מצב הטיסה שלך. - כשאתה טס בראייה.

עבור כל מצב טיסה:להכיר איפה אמור להיות האופק ביחס לנקודת ייחוס (מסגרת של החלון, דשבורד וכד).

בהצלחה.

"להוריד" את הראש כשצריך.

פורסם

דבר נוסף, תופס יותר בתמרונים ומעברים בין מצבי טיסה מאשר לטיסה במצב קבוע, משום שבמצב קבוע כפי שברוכי ציין - יש צורה לטוס - ראש בפנים או בחוץ, ברוכי הרחיב.

במעברים ותמרונים, מה שעושים זה "לצלם": ראש בחוץ, מפנה מבט לחלקיק שנייה למכשירים, "מצלם", וחוזר להסתכל החוצה ולטוס ראש בחוץ. ואז אתה נזכר בזיכרון הצילומי שלך ומעבד אותו: על איזו מהירות המחוג הצביע וכדומה.

פורסם

אתמול עשיתי ניסוי

כמו במכונית או חוץ או פנים

או כל המסך בחוץ

או כל המסך מחוונים

פתאום זה נהפך להיות עבודה לפי הספר

טסתי בשני מטוסים ססנה ו707

זה עבודה אחרת לגמרי

רואים את כל המחוונים גדול וברור

בהסעה ההסעה יציבה באמצע המסלול

בהמראה ישר באמצע המסלול

כשממריאים לא רואים פתאום כלום ואז הראש במחוונים

בדיוק לפי הדפיות

תמונות בTFC הבא

פורסם

ולשילוב הכי נוח של מכשירים וראיה המציאה את הHUD :-)

פורסם
היום בנסיעה לעבודה הבחנתי שאין אפשרות גם להסתכל קדימה

וגם לראות את לוח המכוונים במקביל

אם אני יסתכל בלוח המכוונים לאורך זמן יותר מכמה שניות

אני יגרום לתאונה.

והנה למטוסים יש צגי מחשב, מחשבי ניווט וכו' וכו'

אין מצב שהטייס יכול להתבונן בהם ולהפעילם ולהסתכל בחוץ

נניח בזמן המראה או נחיתה

איך אפשר לעקוב אחר מד המהירות כדי לא להזדקר

ובמקבל לצפות לכיוון המסלול

בסימולטור זה לא חוכמה הכל נשטח לך על הצג גם החוץ וגם הפנים

אני אחדד את השאלה

ברור שאי אפשר לראות גם את המסך וגם להסתכל החוצה

לכן יש שני אנשי צוות

המטיס מסתכל החוצה והשני עוקב אחר המכשירים

ומקריא נתונים למטיס

השאלה שלי איך אני מסמלץ את זה

עד היום בVC הקטנתי את התצוגה לקוטן הגדול ביותר על מנת לראות

גם בחוץ וגם בפנים.

ההקטנה לא מאפשרת מעקב אחר המסכים בגלל שהם נהיים לא קריאים

וגם זה לא מה שקורה בפועל שדה הראיה של הטייס לא כזה רחב

בדקתי את זה בנסיעה לעבודה כשנוסעים ומסתכלים קדימה לא רואים את הדשבורד

מול המושב של הנוסע אין לנו ראיית דג

התשובה הכוללת נעוצה בשיטת עבודת הטייס בתא. אזכיר כאן בנוסף כי קיימים לא מעט כלי טיס בעלי רישוי IFR עם טייס בודד, והסיבה שאני מזכיר זאת היא כי השני נחוץ במצבים מסוימים קשים בלבד (CAT II ואילך), אך נמצא שם תמיד עקב תקנות הקשורות בכמות נוסעים מצד אחד (עד 10 מושבי נוסע לא חלה חובת טייס שני אלא אם המבקש רוצה כך), והיות והאדם בן-מוות, השני הוא קודם כל ומעל לכל, חלופי למקרה שהראשון אינו מסוגל לטוס. צבי טוהר שהיה הטייס הראשי הראשון של אל על, מת מהתקף לב בדרך למטוס הבריטניה שלו מהמלון בלונדון.

התורה קובעת כי בטיסת ראיה הטייס מסתמך על הסתכלות החוצה, ונעזר באמצעות הצצה קצרצרה למכשיר ידוע פה ושם. בטיסה לפי מכשירים, ההתייחסות הינה למכשירים. כפי שכבוד הרב אמר, המעבר הינו בעייתי ביניהם, בעיקר בסוף גישת מכשירים בתנאי מינימה מצומצמים. לצורך כך יש אוטומציה ואמינות מוגברים, והצוות עובר הכשרה יעודית והסמכה לנושא מ-CAT II ואילך.

בגישות מגבלתיות כאלה, יש שתי תפיסות מנוגדות אך מקובלות: חלק מהחברות מבצעות גישה כזו כשהטייס הטס הוא הקברניט, עם הראש בתא עד שהטייס השני דיווח על קשר עין מספיק לנחיתה בחוץ. בחברות אחרות הקצין הראשון ליד ההגאים ובמכשירים והקברניט עם הראש בחוץ, שומר התמצאות מרחבית וממתין ליצירת קשר חזותי עם המסלול. תפיסה זו מונעת על-ידי הגישה כי כל קצין ראשון יודע ללכת סביב ולנחות, אך לקבוע אם רואים את המסלול לצורך כך מספיק טוב ובזמן, דורשת בראות קשה ניסיון רב יותר.

כאן גם אזכיר כי CIRCLING ודומותיה הן שעטנז, זו טיסה לפי כללי IFR עם הטסת המטוס לפי ראיה ולכן הראש בחוץ.

לסיום:

א. אוטומציה מאפשרת ביצועי מזג אוויר מגבלתיים יותר, המטוס בימינו יודע לשמור מהירות, להקריא גבהים, לבצע גישה, לנחות, לבלום, ולשמור ציר מסלול בעצמו.

ב. בכדי להתגבר על הבעיות בהן נתקלת ונתקלים כולם, קיימות תצוגות עיליות המלכדות את המידע עם ההתייחסות החוצה. לא רק במטוסי קרב, אלא גם במטוסי נוסעים בעלי רישוי ל- CAT III ולבעלי ממון. בפעם הבאה קח לניסוי את ה- ב.מ.וו של אשתך, יש גם לאלה אופציית תצוגת עלית, ולא רק להם.

פורסם
ב-64% לא תראה את כל הפאנל(ובמבט החוצה, תראה עוד פחות) אבל תראה אותו במבט יותר ריאליסטי, כמו שטייס לא רואה את כולו בפנורמה, אלא מזיז את הראש/מבט כדי לראות יותר.

איך מקבעים את זה ל64%?

בלי TRACKIR, אבל אני עדיין רוצה שבאמת התמונה שאני רואה תיהיה כמה שיותר קרובה למציאות.

פורסם

שתי סרטים שהכנתי שמדגימים:

1. קצב הנמכה בגישות שונות. הכנתי אותו בזמנו כדי להוכיח משהו על שיעור הנמכה בגישה בתנאים שונים. (בגלל איזה ויכוח שהיה לי פעם עם בוקי אאל"ט).

זה סרט שהכנתי באוף ליין בשעות הקטנות של הלילה ולכן עשיתי הרבה שטיוית ולא התייחסתי למשל ל"תנועה" מסביב...

אבל מה שרציתי להראות כאן רואים החל מהזמן: 03:00 בהדגמת הגישה השנייה.

זו גישת ראייה ולכן זה מאוד רלוונטי. מצד אחד אני צריך להיות עם ראש בחוץ כדי לראות את המסלול ולהתייחס אליו, לראות תנועות נוספות בשדה (מה שהתעלמתי ממנו לצורך ההדגמה). מצד שאני בגישה סופית אני חייב להיות במהירות VAPP לא מעל ולא מתחת.

מה שמחייב סריקה תכופה של מד המהירות.

בסרטון (בעיקר בפניה) רואים איך המבט עובר לסירוגין ממבט החוצה להצצות חפוזות למד מהירות.

את מצב הטיסה אני שומר ע"י שמירת מצב האף ביחס לאופק החיצוני. - מוודא שהאופק נשאר על אותה נקודה במסגרת החלון - גם במהלך הפנייה.

במד מהירות אני מוודא שהמצב שבחרתי הוא נכון והמהירות נשמרת. אם צרך לתקן - התיקון הוא בשינוי קטן של מצב האף - ולאחר מכן בודק שוב ע"י הצצה חפוזה למד מהירות אם המצב החדש שבחרתי נותן את המהירות הרצויה.

סרטון שני:

מדגים את הכיף שבראש בחוץ , הפעם מסוק בנופים המהריבים של הוואי ב FSX. גם כאן, כמעט לכל אורך הסרטון המבט בחוץ רק מדי פעם הצצות למד מהירות כשהוא רלוונטי - בנסיקות למשל.

כדי להסיט את המבט אני משתמש בHATSWITCH. קצת רובוטי ומגושם. אבל מתרגלים מהר.

פורסם
ב-64% לא תראה את כל הפאנל(ובמבט החוצה, תראה עוד פחות) אבל תראה אותו במבט יותר ריאליסטי, כמו שטייס לא רואה את כולו בפנורמה, אלא מזיז את הראש/מבט כדי לראות יותר.

איך מקבעים את זה ל64%?

בלי TRACKIR, אבל אני עדיין רוצה שבאמת התמונה שאני רואה תיהיה כמה שיותר קרובה למציאות.

לא הבנתי את השאלה. בבד"ח יש סעיף סידור והתאמת מרחק מושב, דוושות רצועות וכו', תתאים במקום זה את המרחק ב-VC ע"י -/+ או -/+ SHFT לזום של 64%. אין לי איזשהו שינוי ב-FSX.cfg או משהו כזה. אולי אפשר. אבל אין צורך. מרגע שקבעת 64% זום ב-VC, זה קבוע ועם זה אתה משתמש. זה כמו במציאות, לא משנים את מרחק/גובה הכיסה בטיסה.

אם אתה למשל מתקדם 2 קליקים קדימה כדי לראות טוב יותר לאחור וכד', אז תחזיר 2 קליקים(או צירוף המקשים שאני לא זוכר מהו, אצלי הוא מתוכנת לכפתור בסטיק) כשתסיים,ושוב תהייה במצב הטיסה ל-VC.

זה עובד מצויין. במצב הזה, אם אתה מקפיד עליו ולא מתפתה לעבור לזום 1% כדי לראות את מקזזי הגה הגובה, אז המבט מאד מציאותי, גם בתחושה, ואין ברירה חייבים להפעיל את הראש, כמו שברוכי עשה כשהיה צריך מידע מהשעונים.

את המספר 64% למדתי מקריאה במספר די גדול של פורומים באינטרנט שחזרו על המספר כזום הכי קרוב בסימולטור לתחום ראיית אדם, וזה עובד מצויין. הוא לא כתוב בתנ"ך, אפשר לנסות-ולהחליט גם על משהו אחר, אצלי לא בכל המטוסים זה מתאים בגלל פרופורציות ה-VC ויש מטוסים שאני עובד עם 75%. אבל לרוב 64% הוא מספר קסם.

ה-TrackIR הוא רק בונוס שמרגיש יותר מציאותי, אבל אפשר בהחלט לעבוד עם ה-hat על היוק.

פורסם
ב-64% לא תראה את כל הפאנל(ובמבט החוצה, תראה עוד פחות) אבל תראה אותו במבט יותר ריאליסטי, כמו שטייס לא רואה את כולו בפנורמה, אלא מזיז את הראש/מבט כדי לראות יותר.

איך מקבעים את זה ל64%?

בלי TRACKIR, אבל אני עדיין רוצה שבאמת התמונה שאני רואה תיהיה כמה שיותר קרובה למציאות.

לא הבנתי את השאלה. בבד"ח יש סעיף סידור והתאמת מרחק מושב, דוושות רצועות וכו', תתאים במקום זה את המרחק ב-VC ע"י -/+ או -/+ SHFT לזום של 64%. אין לי איזשהו שינוי ב-FSX.cfg או משהו כזה. אולי אפשר. אבל אין צורך. מרגע שקבעת 64% זום ב-VC, זה קבוע ועם זה אתה משתמש. זה כמו במציאות, לא משנים את מרחק/גובה הכיסה בטיסה.

אם אתה למשל מתקדם 2 קליקים קדימה כדי לראות טוב יותר לאחור וכד', אז תחזיר 2 קליקים(או צירוף המקשים שאני לא זוכר מהו, אצלי הוא מתוכנת לכפתור בסטיק) כשתסיים,ושוב תהייה במצב הטיסה ל-VC.

זה עובד מצויין. במצב הזה, אם אתה מקפיד עליו ולא מתפתה לעבור לזום 1% כדי לראות את מקזזי הגה הגובה, אז המבט מאד מציאותי, גם בתחושה, ואין ברירה חייבים להפעיל את הראש, כמו שברוכי עשה כשהיה צריך מידע מהשעונים.

את המספר 64% למדתי מקריאה במספר די גדול של פורומים בלתי תלויים באינטרנט שחזרו על המספר כזום הכי קרוב בסימולטור לתחום ראיית אדם, וזה עובד מצויין. הוא לא כתוב בתנ"ך, אפשר לנסות-ולהחליט גם על משהו אחר, אצלי לא בכל המטוסים זה מתאים בגלל פרופורציות ה-VC ויש מטוסים שאני עובד עם 75%. אבל לרוב 64% הוא מספר קסם.

ה-TrackIR הוא רק בונוס שמרגיש יותר מציאותי, אבל אפשר בהחלט לעבוד עם ה-hat על היוק.

פורסם

לא שישים ולא ארבע. 100% בלבד. מיקרוסופט כבר סידרו את הפרופורציה הנכונה.

כשאתה נוסע ברכב אתה לובש עדשות עין הדג כדי לראות מסביב או שאתה מסובב את הראש לצדדים?

פורסם
לא שישים ולא ארבע. 100% בלבד. מיקרוסופט כבר סידרו את הפרופורציה הנכונה.

כשאתה נוסע ברכב אתה לובש עדשות עין הדג כדי לראות מסביב או שאתה מסובב את הראש לצדדים?

שדה הראיה של עין אנושית הינו בן 95 מעלות רוחב, 75 מעלות מטה, 60 מעלות מעלה. שתי עיניים ביחד מקנות שדה ראיה נטול השטח המת שמסתיר האף, ברוחב רגעי (FIELD OF REGARD) בן כ-120 מעלות, וברוחב מירבי של כ-180 מעלות באמצעות הזזת גלגל העין (FIELD OF VIEW).

במחשב שלי, תא טייס PMDG MD-11 FSX ממקום ישיבת הטייס בזום כפול אחד מקנה אצלי:

א. שדה ראיה בן 25 מעלות רוחב לערך ב-VC, הכולל לדוגמא- PFD, ND, חצי רוחב EFIS.

ב. שדה ראיה ברוחב כמעט כפול ב-2D, כולל לדוגמא ארבעה רוחבי MFD.

בהרחבת שדה הראיה ל-0.30 זום, ניתן לראות:

א. שדה ראיה ברוחב של כ-60 מעלות, למשל את כל לוח המכשירים הראשי של הטייסים.

ב. לשינוי זום ב-2D אין השפעה על תצוגת פנים המטוס אלא על העולם שבחוץ.

לצורך הפקת מירב המידע מהתצוגה הנ"ל לטייס, יש צורך בהגדרת משימת המטוס ומטלות הטייס (למשל לבד או בצוות):

א. בטיסת IFR אוטומאטית, עדיף לקבוע את התצוגה כך שתאפשר ראייה ברורה של העזרים העיקריים (לדוגמא PFD+ND+1 X EFIS+FCP), אך לכלול גם עזרים משניים בהם הטייס עושה שימוש.

ב. בקרב אוויר הדוק במטוס בו הטייס מרגיש את המטוס טוב, רצוי שדה ראייה הרחב ביותר שניתן החוצה, על חשבון קריאת מכשירים. אם עומדות לרשותו גם אתראות קוליות כגון סיווג איומים אלקטרוניים וזווית התקפה, מהווה הדבר עזרה משמעותית. רצויה מאוד כוונת קסדה משולבת תע"ל, ולהפעילה עם עזרי הסטת שדה הראיה במסך כפי שהוזכר בשרשור.

ניתן לפתח את הנושא הלאה, למשימות, מטוסים ומצבים נוספים כרצונכם.

פורסם

תמיד עניין אותי לדעת:

בקרב אוויר אוויר, הטייס עסוק כל הזמן בלסגור על מטרה או לבצע תמרון כזה או אחר, כמה קשב באמת נותנים לנתונים כמו נתוני מנוע ומהירות.

יש הרבה אירועים של הזדקרות או סחרור בקרבות אוויר ?

פורסם

בסימולטורם המדמים טיסה קרבית אני משתמש תמיד באופציה של PADLOCK שבה המחשב בעצם עוקב עבורי אחרי המטרה.

למדתי לטוס ככה, למדתי להכיר את כל הגזרות מסביב לחופה, למדתי להעריך את מצב הטיסה של המטוס שלי ולהתייחס למצב של היריב תוך מעקב אחריו בכל הגזרות שבהם יש ראות החוצה מתא הטייס. (גם בהזזת הראש הצידה וגם בזוויות כלפי מעלה).

עם הזמן למדתי גם להעריך מצב אנרגיה בלי להזדקק למכשירים. הכל תלוי בכמות הG שמושכים ולאורך כמה זמן (בהנחה שהמצערת נשארת תמיד על כח יבש מלא , עם תיקוני מבער קטנים פה ושם). לתוך זה יש גם להכניס שיקול של זווית נסיקה\צלילה והשפעה שלה על איבוד\תוספת אנרגיה.

הזוויות הכי בעיתיות ומועדות לפורענות הם מבט למעלה ( ביחס למושב הטייס , לא ביחס לאופק). כאשר יש רק חופה שקופה ללא נקודות ייחוס. אז אפשר להיכנס לוואחד ורטיגו גם כשמשחקים במחשב...

FSX.FS9 אין אפשרות של מעקב אוטומטי אחר מטרה. ובכלל לטעמי לא מתאימים לדמות קרבות אוויר.

פורסם
תמיד עניין אותי לדעת:

בקרב אוויר אוויר, הטייס עסוק כל הזמן בלסגור על מטרה או לבצע תמרון כזה או אחר, כמה קשב באמת נותנים לנתונים כמו נתוני מנוע ומהירות.

יש הרבה אירועים של הזדקרות או סחרור בקרבות אוויר ?

כדאי לשמוע בנושא את איתי.

יש כיום תצוגת תע"ל בכוונת קסדה המשעבדת ראשי הטילים אליה. ביחד עם מקלדות הפסנתר שבשתי ידיו, הטייס לא צריך להכניס ראש לתא הרבה. לאתראות שהוא צריך לקבל יש אודיו מתאים. תמיד בריא ברגע של ירידת כמות המטלות להציץ פנימה עבור מצב דלק, מנוע וכו'.

אלה העוסקים בכך גם מרגישים את המטוס ויכולים למשל באמצעות רעשי הזרימה בחופה להעריך מהירות אם יש צורך. חשובה לא פחות במצבים מסוימים היא מהירות סגירה למטרה. קרב אוויר נמוך ומרובה משתתפים מחייב ראש בחוץ בטווחי מגע קרוב.

אתה לעתים עוקב חוץ מבן הזוג או השלישיה שאתך גם אחרי המטרות מעבר לזו שבעדיפות, למשל לא להיכנס למצב נחות אתן.

נמנעים במטוסים אלה מכניסה לטיסה בלתי נשלטת כמו מאש, ראשית כי הם לא תמיד יוצאים מכך, ושנית כי אתה הופך מטרה די נוחה (עד הפגיעה בשטח).

פורסם
לא שישים ולא ארבע. 100% בלבד. מיקרוסופט כבר סידרו את הפרופורציה הנכונה.

כשאתה נוסע ברכב אתה לובש עדשות עין הדג כדי לראות מסביב או שאתה מסובב את הראש לצדדים?

שדה הראיה של עין אנושית הינו בן 95 מעלות רוחב, 75 מעלות מטה, 60 מעלות מעלה. שתי עיניים ביחד מקנות שדה ראיה נטול השטח המת שמסתיר האף, ברוחב רגעי (FIELD OF REGARD) בן כ-120 מעלות, וברוחב מירבי של כ-180 מעלות באמצעות הזזת גלגל העין (FIELD OF VIEW).

במחשב שלי, תא טייס PMDG MD-11 FSX ממקום ישיבת הטייס בזום כפול אחד מקנה אצלי:

א. שדה ראיה בן 25 מעלות רוחב לערך ב-VC, הכולל לדוגמא- PFD, ND, חצי רוחב EFIS.

ב. שדה ראיה ברוחב כמעט כפול ב-2D, כולל לדוגמא ארבעה רוחבי MFD.

בהרחבת שדה הראיה ל-0.30 זום, ניתן לראות:

א. שדה ראיה ברוחב של כ-60 מעלות, למשל את כל לוח המכשירים הראשי של הטייסים.

ב. לשינוי זום ב-2D אין השפעה על תצוגת פנים המטוס אלא על העולם שבחוץ.

לצורך הפקת מירב המידע מהתצוגה הנ"ל לטייס, יש צורך בהגדרת משימת המטוס ומטלות הטייס (למשל לבד או בצוות):

א. בטיסת IFR אוטומאטית, עדיף לקבוע את התצוגה כך שתאפשר ראייה ברורה של העזרים העיקריים (לדוגמא PFD+ND+1 X EFIS+FCP), אך לכלול גם עזרים משניים בהם הטייס עושה שימוש.

ב. בקרב אוויר הדוק במטוס בו הטייס מרגיש את המטוס טוב, רצוי שדה ראייה הרחב ביותר שניתן החוצה, על חשבון קריאת מכשירים. אם עומדות לרשותו גם אתראות קוליות כגון סיווג איומים אלקטרוניים וזווית התקפה, מהווה הדבר עזרה משמעותית. רצויה מאוד כוונת קסדה משולבת תע"ל, ולהפעילה עם עזרי הסטת שדה הראיה במסך כפי שהוזכר בשרשור.

ניתן לפתח את הנושא הלאה, למשימות, מטוסים ומצבים נוספים כרצונכם.

ראייה פריפריאלית של אדם קשורה יותר לזיהוי תנועות וניתנה לנו ע"י הבורא כאמצעי הישרדות. בראייה פריפרייאלית אנחנו טובים בזיהוי תנועות אבל גרועים מאוד בזיהוי פרטים ובמיקוד. הראייה המומקדת שלנו מצומצת לשדה ראייה הרבה יותר קטן. כדי לזהות נתונים ממכשירים ו\או להפעיל מערכות צריך להשתמש בראייה ממוקדת ולא פריפרייאלית. ובעניין הזה - מסך מחשב די דומה למצב האמיתי.

גם במטוסים אמיתיים - לא בכדי צמצמו את כל מכשירי הטיסה הבסיסיים למסך אחד מרוכז. כדי שתוכל להתמקד בכולם במבט אחד וסריקת המכשירים - המחייבת מיקוד והתייחסות לכל מכשיר - תהיה קלה יותר.

בנוסף: - מבחינת התחושות שאני חש: VC בZOOM רגיל עם שינוי המבט כדי לראות דברים שונים בקוקפיט גורם לי להרגיש שאני ממש שם. זה גם גורם לך לחשוב פעמיים מתי כן "להוריד את הראש" ולאבד נקודות ייחוס באופק ומתי לא ולכן מקנה הרגלים בריאים. כגון : ווידוא מטוס מיוצב ומקוזז לפני שצוללים לתא וכד'

הנה עוד דוגמא לשימוש ב VC וקבלת ת"תחושת מרחב" בתוך הקוקפיט. ע"י שינוי מבט - לא ע"H שימוש בזום קטן.

פורסם

זה הטריגר

IFLY737NG FSX

http://www.youtube.com/watch?v=lOy-koVut3E

ורק למחרת שמתי לב שבמכונית כשאני נוסע אני לא מצליחלראות את

מחוון המהירות

מחוון אחד לעומת כל הקקפוניה של המסכים במטוס

עם מאות עמודים של סימנים טקטיים

פורסם

אתה גם לא צריך. במכונית שלך אתה יודע איפה המחוג צריך להיות ב-90 ומספיקה הצצה, או כמו שחכם ציון אמר- ראיה פריפריאלית, בכדי לדעת מה המהירות. לא אם הוא 93 אלא אם היא מעל או מתחת 90 ובערך בכמה.

בעיה מרכזית של הצגת תמונה אווירית מלאה בשני מסכים היא היכולת האנושית לתרגם במהירות מספקת את המידע לקבלת הערכה של מצב אווירי. הוכח פעמים לא מעטות ובמחיר כבד של חיי בני אדם ורכוש, כי טייסים לא מעטים לא מזהים בגישה סופית מצב של מתחת קו הגישה (18 מ-19 לא זיהו מצב כזה או תקלת אוטומציה עיקרית בניסוי בנושא ב-B744).

ראיה חדה של ממש יש רק בשתי מעלות משדה הראיה.

בתאורת תא בהירה הראויה לטיסת מכשירים, לא כמו שאתם רואים ביו-טיוב, הצמצם של העין סגור והתמונה חדה מספיק לקריאת מכשירים. המבט אינו קבוע אלא סורק ומתמקד לקטע זמן קצר בנתון הדרוש. המכשירים וההודעות מקודדים בצבעים, לא רק בספרות, וכשאתה משווה 4 מחוגים ואחד לא דומה לאחרים, אתה עוסק בכך כשאפשר תוך מיקוד הראיה באיזור הדרוש. מצב זה שונה כשמנמיכים כי צריך ליצור ראיית לילה בעין, תהליך שאורך 20 -25 דקות, לצורך זיהוי ראשוני של תאורת גישה ומסלול כשהמטוס עדיין בענן. לצורך כך מכבים תאורה לבנה לחלוטין ומעמעמים קמעה את האדומה שמאפשרת יצירת החומר בתאי הרשתית לראיית לילה גם כשהיא בעוצמה. ממילא אורות נחיתה דולקים ובטיסה בענן הטייס מסונוור מהם ושורף את מה שנוצר בעין בתהליך. אח"כ תאורת הגישה חזקה ופוגעת בראיית הלילה, וכאשר תאורת התא מעומעמת לא ממש רואים קריאות מכשירים.

טייס שרואה שדה ראיה פריפריאלי בן 25 מעלות כמוצג על גבי מסך 3D בזום כפול אחד, אין לו סיכוי לבנות תמונה אווירית כלשהי מלבד המוצג בשני הצגים שלפניו שכבר אמרנו שהם קשים לפיענוח גם בהיותם במוקד שדה הראיה.

לא נכנסים לוורטיגו מהרמת ראש בתא למעלה. ורטיגו הוא שילוב מצב פיזיולוגי ופסיכולוגי. טייס שיכול מיד להוריד ראש לאופק אמיתי או מלאכותי, לא מסוגל כך להיכנס לוורטיגו. טייסים שטסים IFR מלא מניתוק עד שבירת גלישה אלפי פעמים בחייהם המקצועיים לא נוטים להיכנס לורטיגו. הם יודעים לנתק לחלוטין את הנתונים ממרכז שיווי המשקל ומאמינים למכשירים. אם לא יאמינו, יגמרו את הטיסה מוקדם בהרבה מהמתוכנן. בתחילה צברתי עשרות שעות טיסה בוורטיגו, אחריהן אני לא נוטה יותר להיכנס למצב. בח"א של עת המיראז', טייסי קרב טסו גיחה קצרה בשבוע בלילה, בדרך כלל בליל ירח. בהיותי טייס צעיר נהרג מבכירי מובילי החיל עקב וורטיגו בניווט בגובה 25 מעל עזוז. ח"א אסר אז על מטוסי קרב לטוס דרומית לקו מצפה רמון בלילה עם פחות מחצי ירח 45 מעלות מעל לאופק. באותה עת הייתי מבצע כטייס זוטרצ'יק עשרות שעות בלילה חשוך דרומה למיצפה בתוך האובך ללא כל בעיה, כי זה לא היה מטוס קרב. חברי הטוב, כסמ"ט א' עיט נהג ביום של מזג אוויר גרוע בו לא טסו בבסיס, להוציא רביעיה אחר רביעיה בהובלתו בכדי שיקלטו את הרעיון שאת הגנת שמי המדינה ויתר המשימות יש לבצע בכל מזג אוויר, וגם ידעו לטוס מכשירים.

פורסם

טייס שרואה שדה ראיה פריפריאלי בן 25 מעלות כמוצג על גבי מסך 3D בזום כפול אחד, אין לו סיכוי לבנות תמונה אווירית כלשהי מלבד המוצג בשני הצגים שלפניו

...אלא אם כן הוא משתמש בכלים שנותן לו ספק התוכנה כדי לשנות את המבט ו"להסתכל" לכיונים שונים.

גם במטוס אמיתי לא ניתן לקבל תמונה אווירית בהסתמכות על ראייה פריפיאלית בלבד. (אלא אם כן אתה שייך לזוחלים ממשפחת הזיקיות או דג עם עיניים בצידי הראש. - עוד לא יצא לי להכיר אחד או אחת כזה\כזו עם הסמכה לאווירון כלשהוא). גם במטוס אמיתי צריך להזיז את הראש לכל מיני כיוונים כדי לקבל תמונה אווירית. גם כשנוסעים באוטו וחוצים צומת. גם כשהולכים ברגל וחוצים את הכביש.

זה לא אותה ראיה מרחבית כמו במציאות? נכון. זה גם לא אותה תאוצת G. גם לא אותם נוסעים ואפילו לא אותן דיילות. זה סוג של משחק שאמור לדמות טיסה במסגרת המגבלות של משחק מחשב.

במסגרת המגבלות האלה תיארתי והדגמתי באמצעות סרטים שפירסמתי, איך לטעמי אפשר לקבל תחושה שמאוד מזכירה את המציאות - בהתאם למגבלות הטכניות הקיימות.

פורסם

לא קראתי את כל הדיון לעומקו- מתנצל אם ענו לפני.

ממה שאני מבין, יעקוב שאל איך הוא יכול להמרריא ולהטיס מטוס נוסעים וגם לשמור על המהירות ושאר נתוני טיסה....

א. כפי שכנו מכובדים לפני, כשאתה טס סולו בסימולטור, מספיקה הצצה קצרה( מבט חטוף למכשירים), יש כמובן לתרגל זאת .... אבל מי שעבר בדרך גם טיסת IFR בקלים ובדו מנועי, ולא ישר קפץ לכבדים, אמור להיות מתורגל כבר .

ב. במציאות יש לך PM- זה התפקיד שלו, הוא לא מרים ראש מהמכשירים, ומתודרך לפי בקשת ה PF לפני ההמראה והנחיתה למה לשים יותר דגש.

פורסם

אותי מעניין מאוד, האם מישהו מכיר תוסף המציג לך תע"ל קבוע על המסך ללא קשר לאן אתה מסתכל - כהדמייה לתצוגה בקסדה? יכול להיות תוסף אדיר לטיסה במטוס קרב.

נא להתחבר על מנת להגיב

You will be able to leave a comment after signing in



התחברות לאתר


×
×
  • יצירת חדש...