עבור לתוכן
יונתן

האם מטוס בתנאים אלו ממריא-כן/לא.

Recommended Posts

פורסם

שמוליק, אי הבנה...

לידיעתך אני בעצמי מנהל פורום, ואין דבר שאני יותר מעריך ואוהב מאשר הודעות בעלות תוכן מושקע ובעלות נימה של רצון טוב למען כולם.

ואני בהחלט משתתף וקורא הכל ללא גישה של "אין לי כוח" וכו'.

אני דיברתי לסוג ההודעות שבראש דף זה,

הודעות בעלות שני משפטים או פחות שחוזרות באופן קטנוני על דברים שנאמרו, או שסתם מסתכלים על המונה הודעות שלהם (עד כמה שזה נשמע עצוב). לדעתי זה זלזול.

אם ברוכי כותב את מה שכתב, ואחד אחר יכתוב הודעה אחריו שבעצם חוזרות על אותו הדבר בלי ציון ההודעה שמעליו ולתוכנה, זה לדעתי פוגע וממזער רצון להמשך.

בכל מקרה, עם כל הכבוד אני לא חושב שה"לא לעניין בכלל" שלך, הוא במקום. אחרי הכל זו דעתי, ולמרות שחלק ממנה היתה מוצגת לך כשגויה, זו עדיין דעה. וכמו שאנשים אומרים "וואו, מדהים, איזה יופי, תודה!" יש לי זכות מלאה להגיד ההפך, בלי הצעות בריחה של אי-כניסה לשרשור.

דחילק, חבר'ה, בשביל זה אתם נכנסים לקרוא בפורום??. אני מוחל על כבודי וסולח מראש למי שמצטט או לא מצטט אותי. אם היית דורש זכויות יוצרים, לא הייתי מפרסם בפורום באינטרנט, ואני גם מתנצל אם ההסברים שלי מפורטים מדי למישהו. אני רק מנסה להסביר הכי פשוט שאפשר כי יש בפורום הזה כל מיני משתמשים מכל מיני גילאים ואני מעוניין שמה שאני כותב יהיה מובן לכולם.

פורסם

ברוך... לא כל כך מקשר לדג... למרות שהסיפור נחמד מאוד...

ואני מחזק את דבריך...

הפקטור היחיד שמשפיע על המטוס הוא האוויר, גם אם המטוס ירוץ על הליכון במהירות של 900 קמ"ש רק הגלגלים יסתובבו ככה (אם הם לא יתפוצצו מהמהירות), אבל המטוס אפילו לא יזוז ולא ינוע אם נזיז לו איזשהו מהגאי הטיסה כי .... אין רוח!!!!!!!!!

אין תנועת אוויר נגדית מול המטוס שתגרום למטוס לעלות ושתיצור את כוח העילוי הנדרש.

הרוח בזמן טיסה (רוחות רגילות) גורמות לסטייה של הכיוון אך גם למהירות המטוס.

כעיקרון מטוס יכול לעמוד באוויר אם הרוח חזקה מספיק והמנוע שלו מתקזז עם מהירות הרוח למצב 0. מד המהירות יראה את מהירות המטוס אך ביחס לקרקע המטוס יעמוד!

שתי דוגמאות :

שנה שעברה בהרצליה ססנה 172 שטסה בתנאים של 90 קמ"ש רוח מערבית "עמדה" בגובה 400 לפני הפיינל. הטייס היה צריך לנחות עם מנוע מלא כדי להגיע למהירות גישה של 20 קשר - היה לו את כל הזמן שבעולם לכוון את עצמו לפיינל. המד מהירות הראה מהירות של 110 קשר מן הסתם.

מקרה נוסף שהייתי עד לו בקנדה בשדה קטן ליד קלגרי במערב קנדה. פייפר JCUB, ממריא במהירות של 10 קשרים GS, פשוט מעמידה פתח מנוע והתחיל לטפס במקום (כמו מעלית , או SLEW).

פורסם

יוני היקר

כל מה שכתבת נכון. אני הבאתי את "משל הדג" לא כדי להסביר את המקרה הספציפי (המוזר קצת לדעתי...) אלא כדי לתת מושג כללי על השפעת רוח על מטוס בטיסה, ובהמראה/נחיתה.

שנה שעברה בהרצליה ססנה 172 שטסה בתנאים של 90 קמ"ש רוח מערבית "עמדה" בגובה 400 לפני הפיינל. הטייס היה צריך לנחות עם מנוע מלא כדי להגיע למהירות גישה של 20 קשר - היה לו את כל הזמן שבעולם לכוון את עצמו לפיינל. המד מהירות הראה מהירות של 110 קשר מן הסתם.

מזכיר לי מקרה שקרה למדריך טיסה שלי. בא לנחיתה בבסיס עציון עם CESSNA 210 (זה בסיני,כשעוד היה בידינו)

הייתה רוח אף של 50 קשר. הוא פשוט עמד מעל המסלול בגובה רבע מטר, עדיין במצב טיסה, וחיכה למכונאים שיקשרו את המטוס לעוגני בטון (חבלים מחוברים למשקולות בטון) ורק אז סגר מנוע.

טוב אם כבר אנחנו בעינייני רוח, שאלה לי אליכם (בעצם חידה, כי אני יודע את התשובה):

איך תשפיע הרוח על זוית נסיקה או על זווית גלישה של מטוס?

האם תמונת המסלול שהטייס רואה מהמטוס כשהוא נמצא בפיינל, צריכה להיות שונה כאשר יש רוח אף חזקה?

פורסם

משל הדג נכון מאוד ומדוייק להפליא - למעט העובדה שהאקווריום סגור והדג יכול להגיע לקצה.

אם אתה הולך דרומה במהירות 5 קמ"ש והאקווריום בידך, והדג שוחה צפונה במהירות 10 קמ"ש בתוך האקווריום, הרי שמהירות הדג עפ"י מד המהירות שלו (אם יש לו צינור פיטו) היא 10 קמ"ש. אבל מעל הקרקע הוא נע רק במהירות 5 קמ"ש. בדיוק כמו מטוס שנע בתוך גוש אוויר.

לגבי המדריך שלך... אם אני מכונאי לא הייתי מתקרב למטוס שמרחף באופן כזה. משב רוח אחד בכיוון הלא נכון והראש של המכונאי מרוח על חלון הטייס... אחרי זה כותבים בצבא על לוח גדול בכל משטח מטוסים - "אין לקשור מטוס לקרקע בעודו מרחף באוויר", ולמטה "הוראות אלה נכתבו בדם"...

ואחרון חביב - אם מטוס מנמיך במהירות אוירית X וקצב הנמכה Y, הרי שברוח נגדית חזקה המהירות הקרקעית שלו נמוכה יותר, אבל קצב ההנמכה עדיין זהה. לכן זווית הגלישה/טיפוס תהיה חדה יותר.

באותו אופן, רוח גבית תרגום למהירות קרקעית גבוהה יותר - מסלול גלישה/טיפוס שטוח יותר - זו הסיבה שאנו ממריאים מול הרוח - נטפס במסלול תלול יותר ונוכל לעבור מעל מכשולים בקלות רבה.

פורסם

אורן, נכון ומדוייק.

מה שאני רוצה להדגיש בנושא, שבנחיתה ברוח אף חזקה, כשהולכים על נחיתת גלישה - ז"א מנוע בסרק בפיינל, צריך להתחשב בזה שמסלול הגלישה יותר תלול, לכן תמונת המסלול שאמורה להצטייר לטייס בפיינל צריכה להיות תלולה יותר ממה שהוא רגיל לראות (כאילו אתה גבוה מדי)

אם נקצין את זה, כשרוח אף שווה בדיוק למהירות המטוס בגישה, אתה פשוט טס ישרה ואופקית עד מעל המסלול, סוגר לסרק, וגולש למסלול כשהמהירות המכשירית שלך היא מהירות הגישה המוגדרת למטוס, ומהירות הקרקע תהיה בסביבות 0.

ותחשבו על זה

ד"א בארץ, בכל אופן כך אני למדתי, מעדיפים ללמד נחיתה בשיטה הזו של גלישה כשהמנוע בסרק, יש לזה יתרון חשוב מכיוון שכך בעצם כל גישה לנחיתה היא מעין "תרגול" של נחיתת אונס ללא מנוע.

ברוכי.

פורסם

ומה קורה במצב הפוך? כלומר המטוס נוחת על סרט נע והסרט נע יעצור אותו או שגם כאן יש כל מיני גורמים נוספים?(כמובן מנק' הנחה והסרט מאט...) :roll:

נא להתחבר על מנת להגיב

You will be able to leave a comment after signing in



התחברות לאתר


×
×
  • יצירת חדש...