עבור לתוכן
Asaf Brietbard

אלף שיר לצפון

Recommended Posts

פורסם

שלום לכולם!

סוף סוף ירד קצת נטל המבחנים, ופתאום יש קצת זמן לטוס ולפקח. יחד עם זאת, לצערי, נפח התעבורה הגדול ביותר ב-FIR מתרכז סביב ה-TMA, אי שם במרכז. מה אומר, לטוס עם העיניים כל הזמן בתוך הקוקפיט זה נחמד, בייחוד לאור האובך שתקף לאחרונה - אבל לטוס עם 'הראש בחוץ' זה כמעט כמו טיול בבוקר שבת אביבי / חורפי (לפי המצברוח).

לצערי, במסגרת האווירה הכללית של "אין לאן לטוס בפנים הארץ", השמיים הצפוניים של מדינת ישראל נזנחו, והיעדים היחידים שמדי פעם טייסינו מבקרים הם שדות התעופה של ראש פינה או חיפה. ובכן, החלטתי לנסות ולתת קריצה קטנה מדי פעם (בשאיפה, ואם תאהבו את הרעיון), למקומות שכוחי אל (לפחות לחלק מתושבי המרכז והדרום) שבהם קיימים מנחתים ל-GA המאפשרים הגעה בנתיבים מיוחדים, לאיזורים מרוחקים המספקים נוף מרגש בתקופה זו של השנה. זאת, במקביל לאתגר תעופתי (בייחוד לטייסים ללא נסיון במנחתים אלו) של נחיתה במקום חדש, עם תוואי גישה שונה ומיוחד ונחיתה באיזור לא מפוקח.

החלטתי, לפעם הראשונה, לכתוב סקירה על מנחת קריית שמונה.

אספר על אפשרות הגעה אחת מיני רבות (בטיסה, כמובן) לאיזור, נהלי המנחת, אטרקציות (אמיתיות!) באיזור ועוד.

תודה נתונה לאתר הרשמי של עיריית קרית שמונה (והזכויות למסלולי הטיול שמורות להם), אתר הטיולים אלתרנתיב (www.alternativ.co.il) ולצלמי התעופה הקלה ארזS וחזי בן ארי שהעניקו מהמראה האמיתי של האיזור (הצילומים שפורסמו בפורום "תעופה קלה" בתפוז).

וכמו תמיד, אשמח לביקורת (בונה, בונה :)) למען הסקירות הבאות....

ולענייננו:

פרטים חלקיים על מנחת קרית שמונה:

נצ"מ ברשת ג"ג אירופאית 33:13:56N 035:35:48E.

גובה המנחת 376 רגל (מעל פני הים). המנחת מוגדר לטיסה ראיה בלבד.

נתוני מסלול: 03 - אורך 1348 מ', רוחב 30מ'

21 - אורך 1348 מ', רוחב 30 מ'.

ניתן לראות שסימון המסלולים שונה מ-22/04.

מבנה טופוגרפי באיזור:

-מדרון תלול לכל אורך הצד המערבי של המסלול כולל את המזבלה העירונית, מגיע לגובה 500 רגל QNH.

-רכס מנרה הנמצא 3 ק"מ מערבית לשדה מתנשא לגובה 3000 רגל QNH.

-הר חרמון, צפון מזרחית לשדה מתנשא לגובה 8000 רגל QNH.

הגבלות טיסה ואיסורים:

- המסלול קרוב מאוד לגבול ישראל-לבנון (מצפון לשדה). לכן אין לטוס מעל האיזור הסגור, ראה נספח ב- AIP קרית שמונה, יש לשמור מגבלת קרבה לגבול עפ"י הנחיות הבקרה האיזורים ('פלוטו').

- אין לטוס מעל שמורת החולה.

הקפה:

גובה הקפה 1200 רגל QNH (כ-850 רגל מעפ"ש).

כיוון ההקפה: הקפות מזרחיות בלבד.

וכמובן, פרטים מלאים בAIP מנחת קרית שמונה בהוצאת משרד הבטחון. עותק (לא מעודכן) נמצא באתר.

נתחיל בקצת רקע על אצבע הגליל והגולן:

הגולן-נופים, ארכיאולוגיה, מים, ישובים, צבא, תיירות - אלו הן רק חלק מהמילים הקשורות לאזור הטבע הפראי בצפון מדינת ישראל. אזור הגולן, המהווה ספק מים לא-קטן למדינת ישראל, מורכב ברובו מקרקע בזלתית. חלקו הצפוני של אזור זה מתנשא לגבהים של יותר מ-1000 מטרים ונמצא ברובו בסוריה. ואם בגבהים עסקינן, את שיא גובהו של הגולן מהווה הר החרמון שפסגתו מגיעה לגובה של כ-2800 מטרים.

נופיו המרשימים של הגולן מעוטרים בקניונים, מפלים, עתיקות ואף בקו תילי הרי-געש הנושק לגבול סוריה.

בקיצור - רמת הגולן, ששמה מתנוסס לעברנו כמעט מכל עיתון וסטיקר, אכן נמצאת שם וטומנת בחובה טבע עשיר ומשגשג, שטחי חקלאות וכן שטחי טיול מסומנים שיתנו לנו תעסוקה לאורך סופי שבוע רבים. מקו הגבול הצפוני המפריד בין ישראל ללבנון, לאורך מורדות רמת הגולן, רחוק מההמולה העירונית משתרעת הריאה הירוקה הצפונית של מדינת ישראל.

אצבע הגליל - קצהו הצפוני של הגליל העליון הישראלי. תצורת הנוף של האזור מושתתת על רמות הבזלת המעטרות אותו ומתחברות לגוש הרי מירון. כמו-כן מתמזגת בנוף צמחיה מגוונת שאת נתחה העיקרי מהווה חורש צפוף של עצי אלון.

בנוסף ראוי לציין את כמות המשקעים המכובדת באזור, המרווה את צימאון האדמה בתקופת החורף. לעתים, בחורף חורפי (להבדיל מחורף יבש…), מתכסה אזור הגליל העליון בשלג - מחזה מרהיב ביופיו.

תחילת ההתיישבות הישראלית באזור החלה בתחילת המאה ה- 20 במסגרת התיישבות "חומה ומגדל". ההתיישבות בכלל, מאופיינת בקיבוצים ובישובים קהילתיים קטנים. בין הערים באזור ניתן למנות את מטולה, קרית שמונה, חצור וצפת.

הטיול שלנו היום, אחת הדרכים להגיע בצורה מקורית לאיזור:

בחרתי דווקא לצאת לקרית שמונה מחיפה, במרשה חריג. התוכנית: יציאה מחיפה לכיוון עכו ("מעל הכביש"), פניה מזרחה לכיוון צומת אחיהוד ואז טיסה בגבהים של כ-500-1000 רגל מעפ"ש בבקעת בית הכרם לכיוון הרי מירון. נעבור את הבקעה ונצא לכיוון עמק החולה באיזור צומת עמיעד. נפנה צפונה ונחזור לגובה הנתיב (2500 רגל) לכיוון ראש פינה. נמשיך עם הנתיב לכיוון חולתה, להבות הבשן, וננחת בקרית שמונה.

לקחתי את הCDH מחיפה (תודה רבה לצובע, כבר לא זוכר מי המוכשר...). אציין תחילה שכל הסינרים המופיעים כאן נמצאים באתר להורדה. תודה לבוני הסינרים הצפוניים.

יצאנו לטיול. מיושרים 34, מוכנים להמראה:

a.jpg

תחילת "עם הרוח" 34, פונה צפונה, חיפה ברקע:

b.jpg

מתקרבים עכו, רואים את ראש הנקרה נושק לים התיכון:

c.jpg

מתקרבים צומת אחיהוד, מנמיכים, בקעת בית הכרם ממול:

d.jpg

בתוך הבקעה. דו קיום בגליל: משמאל לכביש היישוב הערבי מג'דל כרום, מימין כרמיאל.

e.jpg

הר כמון תחתינו, הכנרת מציצה לראשונה בדרום מזרח:

f.jpg

חולפים את נחל עמוד (חלקו הצפוני), בקצה ההר שוכנת בירת הגליל, צפת.

g.jpg

יצאנו מבקעת בית הכרם, מתקרבים לצומת עמיעד. הכנרת מתגלית במלוא יופיה, וברקע מצוק הארבל:

h.jpg

פונים צפונה, ורואים את עמק החולה נפרש, החרמון מציץ מבין העננים, ושד"ת ראש פינה במרחק נגיעה:

i.jpg

מראש פינה נמשיך צפון-מזרח לכיוון חולתה ומשם צפונה ללהבות הבשן. משם, עפ"י ה-AIP למנחת ק"ש:

aip2.jpg

ממשיכים צפונה בכיוון חולתה, החרמון מציץ מבין העננים בצבעו הלבן:

l.jpg

אחרי להבות הבשן פונים צפון-מערבה, קרית שמונה על האף, ונתחיל הנמכה:

n.jpg

נתקרב וננמיך לגובה ההקפה (1200 רגל), ונכנס לפיינל למסלול 03

aip1.jpg

בוחנים את המנחת, יוצאים מצלע מת, החרמון מציץ מאחורינו:

p.jpg

וכמובן נחיתה מושלמת. אבל בדיוק נגמר כרטיס הזכרון במצלמה..:)

וזוהי רק הצעה אחת לדרך הגעה לא שגרתית למנחת. לצערי אינני מה"צלמים" בפורום, לכן איכות הצילומים מהטיסה נמוכה.

כדי שלא תתאכזבו, נציג כמה תמונות מהחיים האמיתיים.

ההגעה למנחת קריית שמונה:

אחרי מעבר ראש פינה צפונה, נראה מסביב את הנוף הכמעט אלפיני של החרמון, רמת הגולן, ורכס רמים (רכס הרי נפתלי).

.jpg

פיינל 03 לשדה:

2.jpg

נביט על הטרמינל החדש, כאשר ברקע הרי רכס רמים (הרי נפתלי).

4.jpg

אחרי הנחיתה, שותים קפה, מחלצים עצמות, וקדימה לטייל!

נספר על מסלולי טיול, רגליים, באיזור קרית שמונה:

1. אתר צוק מנרה:

אתר צוק מנרה שבמרכזו הרכבל הארוך במדינה המטפס ממבואותיה הדרומיים של קריית שמונה ועד למרומי רכס נפתלי ליד קיבוץ מנרה שבגליל העליון. הרכבל עוצר בשלושה טרמינלים, ובכל אחד פעילות מגוונת מיוחדת למקום ולאזור. הריחוף בקרוניות הלבנות בגובה של עד 40 מ', מביא אותנו לתחושות חדשות, אותן אין אנו מכירים (מה? בטח שכן). לשאוף את האוויר הקריר ולצפות בעמק החולה, החרמון, והגולן הנפרשים ונפתחים אלינו בזמן הריחוף ברכבל.

החוויות הנוספות, אותן האורח מקבל באתר צוק מנרה, עוטפות אותו מכל עבר בפעילות אתגרית, מנוחה בבריכה, ריחוף, גלישה מהירה במגלשות ועוד.

הטרמינל התחתון

נכנס לחניה ליד כביש 90 במבואות הדרומיים של קריית שמונה. עם היציאה מהרכב יקבל את פנינו עלי בתוך האוהל בדואי, הפותח יריעותיו ומגיש אוכל ושתייה, רכיבה על סוסים, גמלים ופוני. ליד האוהל פינת פיקניק בצל חורשת האקליפטוס: שולחנות ופינת מנגל.

והחוויה החדשה שמשגעת את בני הנוער והילדים - מגלשות הרים, גלישה במגלשות הרים במסלול שאורכו כ-1000 מטר, שני גולשים בכל מגלשה, מתאים לכל גיל.

טרמינל הצוק

טרמינל הצוק ממוקם על המצוק הגיאולוגי שהוא חלק ממצוקים רבי ההוד של רכס נפתלי. באזור טרמינל הצוק הילד והוריו מתנסים בחוויות מרגשות: גלישה אנכית (סנפלינג) במצוק שהוא שמורת הטבע, גלישה זוויתית (אומגה) הארוכה בארץ, מהארוכות בעולם - 200 מ' תוך ריחוף מעל המצוק הגיאולוגי, קיר טיפוס מלאכותי בגובה 16.5 מ' וקירות טיפוס טבעיים.

ישיבה באוהל ושתיית תה צמחים וקפה וטיול יער. כל הפעילויות מאובטחות ובטיחותיות.

טרמינל הפסגה

הנוף המרהיב של עמק החולה, הרי גולן, הרי הלבנון, החרמון, הר בירייה ורמת אירביד מקדם את פניכם בטרמינל הפסגה. בטרמינל הפסגה כל האורחים מוזמנים לסיור מודרך עם מדריכי האתר, נסיעה באופניים במורד מטרמינל הפסגה עד הטרמינל התחתון דרך יערות נפתלי.

ירידה רגלית בדרך שנבנתה במיוחד מטרמינל הפסגה לטרמינל הצוק. סיורים חקלאיים במטעי התפוחים של קיבוץ מנרה, ריצות ניווט, מזנון, שתייה, גלידה והמון נוף, אויר הרים צלול וקריר.

2. טיול מקריית שמונה לתל-חי דרך פארק הפסלים :

טיול רגלי לא קשה,המתאים לכל המשפחה ולכל עונות השנה, מלבד ימי חורף סוערים. בעלייה ברגל מקרית שמונה לחצר תל-חי יש משום הידוק הקשר בין תל-חי, שהפכה מכבר לסמל לאומי, לבין העיר השכנה הקרויה על שמה - השם הראשון שניתן לישוב, אשר הוקם על חורבותיה של חלסה הערבית, היה "קריית יוסף", על שמו של יוסף טרומפלדור. לאחר מכן שונה השם ל"קריית שמונה", על שמם של כל שמונת מגיני תל-חי.

תחילת הסיור בכביש המערכת, מצפון לקריית שמונה, במקום התחברותו לדרך עפר העולה לכיוון תל-חי. נתחיל לעלות בעליה מתונה מאד על דרך העפר, לכיוון צפון. מסלול זה מאפשר לנו תצפית יפה לאורך כל הדרך, על האזור הקרוב והרחוק. לאחר כק"מ וחצי של הליכה, מגיעים לתצפית יפה על כפר גלעדי ועל חצר תל-חי. לאורך הדרך - עבודות אמנות שונות המשולבות בנוף, אשר מוצגות כאן מאז מפגש האומנויות הגדול בשנת 1987, שזכה לשם "תל חי 1987".

כאן נמצא גן הפסלים הייחודי, המשתרע על צלע ההר ובמישור שלפניו, מצידו המערבי של הכביש. היצירות, המשתלבות בטבע, הוצבו במסגרת פסטיבלי אומנויות הנערכים מפעם לפעם במכללת תל חי הסמוכה.

עם התחברות השביל אל הכביש, עומדות בפני המטייל שתי אפשרויות: האחת - לעלות לכיוון כפר גלעדי, אל אנדרטת האריה השואג ומוזיאון השומר, והשניה - להמשיך בזהירות לאורך הכביש ולרדת בשביל אל חצר תל חי.

ניתן, כמובן, לבחור בדרך המשלבת את שתי האפשרויות: מבית הקברות של כפר גלעדי יורדים חזרה לכביש ופונים שמאלה לאורכו. ליד אבן הדרך של ק"מ 81 פונים ימינה, בשביל סלול הכולל מדרגות, דרך יתר יצירות האמנות של "תל חי 87" לכיוון חצר תל -חי, המשמשת כיום כמוזיאון בו ניתן לצפות במופע אורקולי מרתק, המספר בתמונות ובקול על ארועי תל חי ומשמעותם לעם ישראל. בחצר המוזיאון מוצגת תערוכת פולקלור של ראשית ההתיישבות, ובה מבחר רב של כלים חקלאיים ומכשירי עבודה שהיו בשימוש - בחריש, בקציר ובגורן.

3. המוזיאון לתולדות קרית שמונה, נחל עין זהב והג'ונגל :

מסלול הנמשך כשעתיים, ומתאים לכל המשפחה.

ברח' הירדן, הכביש היוצא ממרכז קריית שמונה לכיוון קיבוץ שמיר, ניסע כברת דרך עד אשר נראה מימין (מערב) מסגד קטן הבנוי מאבני בזלת וגיר, לסירוגין, מעין מעשה תשבץ. כאן היה מסגד הכפר הערבי חלסה, שנבנה בראשית המאה ה- 20 ע"י כאמל א-חסין הנודע.

המסגד משמש היום כמוזיאון עירוני, ובו תצוגה מעניינת של תצלומים מחלסה ומראשית ימיה של קריית שמונה. במוזיאון מועלית תצוגה אור קולית, המתארת את התפתחות היישוב מעת הקמתו עד ימינו. המוזיאון משמש כתחנת מידע למטיילים באזור, וכמרכז לימודי שדה, והוא מופעל בשיתוף החברה להגנת הטבע.

ממש בפתח המסגד זורם את תוך פארק הזהב נחל עין זהב, הוא נחל אל-דהב, שראשיתו ליד שדרות תל חי. מכן מתחיל מסלול הליכה קצר ומתאים לכל אחד. אורכו כחצי ק"מ בכיוון אחד, משמע, 1 ק"מ כמסלול הלוך וחזור. יוצאים ליד המוזיאון ועוברים גשרון על הנחל, ומיד פונים בעקבות הערוץ, כאשר נמצאים כל הזמן ממערבו. ראשיתו של המסלול בפארק, ובו מרחבי דשא. מצידו הימני של השביל – דגם משוחזר של מעברת קריית שמונה. לאחר מכן צולל המסלול אל הסבך, ויורד אל ה"ג'ונגל" בו שוצף הנחל במפלונים ומתפתל בין עצי מילה סורית. לאחר כמה גשרונים נוספים חובר נחל שמקורו במעיין נוסף – הלוא הוא עין שושן. מכאן יש לעלות מעט מערבה, ולצאת אל הדרך הכבושה החוזרת אל הפארק בין גינות פרחים למרחבי דשא, ועוברת דרך בימת האמפיתיאטרון הפתוח, המשמש לאירועים המוניים בימי הקיץ. מסלול חביב ומומלץ ביותר.

לאחר מנוחה במרחבי הדשא בפארק הזהב, ניתן לנסוע עם הרכב חזרה ברחוב הירדן כ- 200 מטר ולפנות ימינה לרחוב שפרינצק. בהמשך הדרך יש לפנות ימינה (מזרח) ולעלות לתצפית הפנורמית בגבעת שחומית. במקום ניצב מגדל תצפית אש של קק"ל. מן המצפה מראה יפהפה לעבר עמק החולה, רמת הגולן, החרמון, ובהמשך פרושה, כעל כף היד, העיר קריית שמונה. מעליה המצוק הגיאולוגי במצוק רמים, וברכס מעל נשקפים הישובים: מנרה, מרגליות, משגב עם ומטולה.

משם נמשיך ברכב אל החאן: פונדק דרכים זה שימש כארמונו של כאמל חסין (הוא כאמל אפנדי, הזכור לשמצה ממאורעות תל חי תר"פ). החאן בנוי מאבני גיר מסותתות לתפארה, והוא מקושת בקשתות אבן לכל אורכו. במרכזו חצר מרכזית מרוצפת, ומעין אמפיתיאטרון קטן, הצופה על בריכת מים. במזרחו נמצאות האורוות. לאחר שיחזור נראה המבנה מפואר בצורה מדהימה. גולת

הכותרת שלו היא דווקא הרצפות החלקות והמעוצבות. המבנה משמש כיום כמרכז לאומנות וליצירה של עיריית קריית משונה.

8)

סיימנו לטייל, אכלנו מצוייייין במסעדות הנפלאות באיזור, השמש כבר נוטה מערבה וצריך לחזור.

חוזרים לרכב, ונוסעים לטרמינל. "אורזים" את החבר'ה ועוברים לשטח האווירי.

לקראת סיום, הנוף ההררי בסביבת קרית שמונה, על רקע מטוסי GA (כן, נכון, בלי FMS - אבל עדיין כיף).

erezs2.jpg

ונפרד, עד הפעם הבאה!!

3.jpg

פורסם

כול הכבוד על ההשקעה ממש נהנתי לקרוא את מה שרשמת קבל ח"ח :D

באמת מקום מדהים הצפון יש נוף מרהיב בצפון וממליץ מי שטס מהדרום לטוס בבקעה ממש מדהים שם

פורסם

יפה מאוד אסף.

אפילו ניתן לומר: מדהים.

כל הכבוד על ההשקעה.

אני נהנתי לקרוא ולהיזכר בטיולים שאני ורן היינו עושים עם מפה בלבד לאיזור.

רן? עולים לסיבוב? :wink:

מומלץ ביותר חברים , תהנו .

פורסם

במילה אחת אדיר!!!!!!

פשוט אין מילים בפי איזה סקירה מעניינת ביותר עשית ושילוב התמונות מהסימולטור ותמונות מהמציאות זה היה פשוט מדהים!!!

פורסם

יפה מאוד אסף, הרעיון וההודעה כאחד.

בשונה מהמנחתים העיקריים בישראל, מנחת ק. שמונה החדש נמצא בבעלות פרטית, אם איני טועה של ארקיע, שגם הקימה אותו. קיימים מספר מנחתים פרטיים נוספים בכל הארץ שיעודם העיקרי הוא ריסוס חקלאי.

לפני כן פעל המנחת הישן, שלימים נקרא "גיבור" על שם מפעל הטקסטיל שהוקם זמן רב אחרי שהמנחת כבר פעל. אורכו היה כ- 300 מ', אדמה מוקפת אבני בזלת. טייסת הסיור של ח"א הפעילה אותו לסיורי קו באצבע הגליל של פיקוד צפון. הייתי נוחת בו כמעט אחת לשבוע עם פייפר קאב תלת-מושבי, להביא הביתה מיום מילואים שבועי טייס מהטייסת, עמיחי שדה בן קיבוץ כפר בלום, אחרי נחיתה במחניים עם טייס תושב צפת, ארנון לבנת יליד כפר ויתקין (נהרג בששת הימים בגיחת סיוע קרוב בג'יראדי כסמ"ט טייסת הפוגות). ערב מלחמת ששת הימים חדרה בלילה חוליית קומנדו סורית למנחת גיבור והטמינה בתחילת 27 מוקש, שהתגלה על-ידי גששי הפיקוד בבוקר ופורק. יצא לי לנחות שם ממש סמוך לאחר מכן. בששת הימים, יומיים ראשונים ביצעתי משימות, בעיקר חילוץ עבור ח"א ופיקוד צפון מרמת דוד, טסתי מחדרה צפונה וצפון הגדה. אצבע הגליל הופגזה ובערה כולה, ראות אפס מהעשן, ביצעתי מספר גיחות פינוי נפגעים לצפת ורמב"ם ממנחת גיבור. איזור נוסף שהופגז על-ידי הירדנים ובער כולו היה איזור משמר העמק, הזורע, מדרך עוז וצומת מגידו. אם תבדקו את גיל העצים בשיפולי הכרמל המזרחיים בואכה כביש הסרגל תראו שהם נשתלו אחרי מלחמה זו כי מהיער לא נשאר אז כלום.

פורסם

המנחת הישין עדיין פועל, אבל רק למסוקים של חי"א. בתקופת צה"ל בלבנון לשם היו מביאים את ההרוגים ומשם מפנים את הגופות באמבולנסים. מבחוץ זה נראה סתם רחבת בטון, אבל אם נכנסים פנימה רואים את ה-300 מטר כורכר שיש שם, השריד של המנחת. לא ידוע או זכור לי מתי נחת במנחת הישן מטוס בפעם האחרונה.

פורסם

אסף,

מקסים :shock:

איזה יופי של השקעה =D>

ממש תענוג לקרוא ולהשכיל :!:

כשריפרפתי בפעם הראשונה דרך כל התמונות בסקרנות

ישר חשבתי על האחרונות : מאיפה הסינרי המדהים הזה... למה לי אין כזה?... :x

רק בקריאה יסודית שניה ראיתי את "העולם האמיתי"... :lol:

תודה רבה 8)

עופר,

אתה תותח אמיתי

גם במציאות וגם בסימולטורים

תודה על תרומתך

נא להתחבר על מנת להגיב

You will be able to leave a comment after signing in



התחברות לאתר


×
×
  • יצירת חדש...