עבור לתוכן
Tomer Haim

שאלה שבועית מספר 3 - יש רמז משמעותי

Recommended Posts

פורסם

לפי הבנתי את איינשטיין, בעת תנועה הזמן מתקדם לאט יותר. הדבר הוכח לפני כעשר שנים, עת רתמו 3 שעוני צזיום במטוס B747 ולאחר שביצע טיסה ארוכה ניכר שהם פיגרו יחסית לשעונים מקבילים שלא נעו. מה שיקרה לאדם שיבצע את אותו מסלול הוא שלמרות שהזמן על כדור הארץ ובמערכת השמש נע כרגיל, אותו אדם צעיר יותר במעט, בגיל הכרונולוגי שלו. המהירות לא צריכה להיות גבוהה בכדי שתיצור האטת זמן. גודל ההאטה בזמן עבור גוף מסוים הוא פונקציה של מהירות הגוף, עד שבעת תנועה במהירות האור, הזמן של אותו גוף עומד מלכת. מכאן אני גם סבור כי המשפט שלך עם קו תחתי אינו נכון, כי הזמן שלך הלך אחורה. עבור תושבי כדור הארץ עברה שנה, ואתה הנוסע הלכת ונהיית צעיר. מה שאתה גורס הוא שהשעון שלך הולך בחללית אחורה וכל היתר נע קדימה כרגיל בתוך החללית בקצב השעון של כדור הארץ. לא כך אני מבין משמעותה של תנועה במהירות גבוהה ממהירות האור.

תחילה, מקווה שהיה ברור שכתבתי בהלצה... ואם לא אז עכשיו :wink:

תורת היחסות, בצורה מופשטת, מחלקת תנועה במהירויות יחסותיות (קרובות למה' האור) למערכות נפרדות. לכן, גם תנועה של גוף (לצורך העניין, אדם בתוך חללית) במהירות גבוהה ממהירות האור, שעפ"י התיאוריה תגרום לתנועה אחורה בזמן, לא תביא להצערת האדם. זאת משום שבמערכת החללית עדיין השעון התקדם במהירות הרגילה (או שעון פיזילוגי, לפי הגדרתך),

בשעה שבמערכת כדה"א הזמן "נע לאחור".

מכאן, שאם עליתי על טיסה לעבר, והטיסה ארכה שנה, אסיים את הטיסה בן +שנה למרות שהזמן הכרונולוגי נע לאחור.

וכמו שכבר אמרת, לא נראה לי מושך במיוחד לטוס רצוף במשך שנה....

בונוס אפשרי הוא שאחת מתופעות הלוואי של תנועה במהירות האור היא "התארכות הגוף"... (אור :mrgreen: ).

פורסם
לפי הבנתי את איינשטיין, בעת תנועה הזמן מתקדם לאט יותר. הדבר הוכח לפני כעשר שנים, עת רתמו 3 שעוני צזיום במטוס B747 ולאחר שביצע טיסה ארוכה ניכר שהם פיגרו יחסית לשעונים מקבילים שלא נעו. מה שיקרה לאדם שיבצע את אותו מסלול הוא שלמרות שהזמן על כדור הארץ ובמערכת השמש נע כרגיל, אותו אדם צעיר יותר במעט, בגיל הכרונולוגי שלו. המהירות לא צריכה להיות גבוהה בכדי שתיצור האטת זמן. גודל ההאטה בזמן עבור גוף מסוים הוא פונקציה של מהירות הגוף, עד שבעת תנועה במהירות האור, הזמן של אותו גוף עומד מלכת. מכאן אני גם סבור כי המשפט שלך עם קו תחתי אינו נכון, כי הזמן שלך הלך אחורה. עבור תושבי כדור הארץ עברה שנה, ואתה הנוסע הלכת ונהיית צעיר. מה שאתה גורס הוא שהשעון שלך הולך בחללית אחורה וכל היתר נע קדימה כרגיל בתוך החללית בקצב השעון של כדור הארץ. לא כך אני מבין משמעותה של תנועה במהירות גבוהה ממהירות האור.

זה תוצאה של הצבה בנוסחאות של איינשטיין פשוט מאוד.

ממה שהבנתי מהמרצים לפיסיקה, הרעיון הוא שאם אתה נע יותר מהר מהאור אז הפוטונים פשוט לא מגיעים אליך (אתה יותר מהיר מהם) ולכן אתה בעצם רואה את העבר.

אבל קודם תגיעו לחלק קטן ממהירות האור ואח"כ תתחילו לחשוב על חיי נצח :P

אגב העובדה שכשאתה נע מהר הזמן אצלך עובר לאט יותר מאשר אצל מי שבמנוחה צריכה ללמד את כולנו שעדיף ליסוע לאט אם מאחרים :mrgreen:

פורסם

A small correction.

Bone resorption is one of the POOREST markers for determining the age as it can be related to numerous disease states.

usualy the lenght of the bones and the degree of fusion in the small caps at the end of long bones (epiphysis) give much better information, especially when dealing with a younger person.

as for time travel - Opher , you're confused for all the right reasons!

the same theory that relates time to speed, claims that the speed of light can not be exceeded!

so, one can't really go faster than light.

By the way, the faster you go, the larger your mass becomes - so when approaching the speed of light the mass will also approach infinity - now try moving that! :lol:

*edit*

sorry Opher, should have read your post more carefully, thought you were talking about age datarmination....

To be honost, I'm not that familiar with the application of "Physiological age" , at least not for humans.....

פורסם

if you want to know the effect of speed on various parameters , you just need to multiply by the so-called "relative factor" which is:

1/ Sqrt(1- V^2/c^2)

as v approaches c the denominator will approach zero as well....

פורסם
אמממ...לא הבנתי...אז בעצם אם אני טס מעל למהירות האור, אני מגלה את התשובה לשאלה של תומר? :roll:

to be able to do that (move faster than light, that is) , you must live in a four dimentional world. In such a world, flight or transportation are completely irrelevant. Neither are dates for that matter :)

פורסם

שלום מיכאל,

אני לא קבעתי בשום מקום כי תנועה במהירות הגבוהה ממהירות האור אפשרית. אורן לקח זאת מעולם הדימיון ואני פיתחתי את אותו קו מחשבה.

צפיפות עצם מהווה מדד חשוב בקביעת גיל פיזיולוגי, או כפי שרבים קוראים לו בטעות, גיל ביולוגי. זהו מונח שהתפתח קרוב אליך בצפון אמריקה. אלה הקובעים גיל פיזיולוגי בקיאים בהשפעת מחלות שונות על צפיפות עצם. גיל פזיולוגי נקבע גם עקב השפעת מחלות. את הגיל קובעים לפי שורת מדדים, למשל מתיחות וחלקות העור, פיגמנטצית עור, מערכת השרירים, החושים, הימצאות גידולים שונים חיצוניים ופנימיים כמו קפלי המעי הגס, מצב כלי הדם ואיברים פנימיים נוספים, ביצועים קוגניטיביים ופסיכו-מוטוריים, וכפי שציינתי התקדמות הגיל הפיזיולוגי קשורה ישירות לאיכות חיי האדם.

A small correction.

Bone resorption is one of the POOREST markers for determining the age as it can be related to numerous disease states.

usualy the lenght of the bones and the degree of fusion in the small caps at the end of long bones (epiphysis) give much better information, especially when dealing with a younger person.

as for time travel - Opher , you're confused for all the right reasons!

the same theory that relates time to speed, claims that the speed of light can not be exceeded!

so, one can't really go faster than light.

By the way, the faster you go, the larger your mass becomes - so when approaching the speed of light the mass will also approach infinity - now try moving that! :lol:

*edit*

sorry Opher, should have read your post more carefully, thought you were talking about age datarmination....

To be honost, I'm not that familiar with the application of "Physiological age" , at least not for humans.....

פורסם

Now, Biological age sounds more familiar, and is directly or indirectly related to the proliferating "anti-aging" industry, as you were quite accurate to mention.

One must distinguish preventative medicine from "age reversal" though.

while studying the aging process might be not such a bad idea, there are many myths and lies associated with anti-aging .

As a matter of fact , some of the available products may actually lead to long term damage, very much in the same manner as the performance enhancing drugs used by some athlets.

פורסם
תחילה, מקווה שהיה ברור שכתבתי בהלצה... ואם לא אז עכשיו :wink:

תורת היחסות, בצורה מופשטת, מחלקת תנועה במהירויות יחסותיות (קרובות למה' האור) למערכות נפרדות. לכן, גם תנועה של גוף (לצורך העניין, אדם בתוך חללית) במהירות גבוהה ממהירות האור, שעפ"י התיאוריה תגרום לתנועה אחורה בזמן, לא תביא להצערת האדם. זאת משום שבמערכת החללית עדיין השעון התקדם במהירות הרגילה (או שעון פיזילוגי, לפי הגדרתך),

בשעה שבמערכת כדה"א הזמן "נע לאחור".

מכאן, שאם עליתי על טיסה לעבר, והטיסה ארכה שנה, אסיים את הטיסה בן +שנה למרות שהזמן הכרונולוגי נע לאחור.

וכמו שכבר אמרת, לא נראה לי מושך במיוחד לטוס רצוף במשך שנה....

בונוס אפשרי הוא שאחת מתופעות הלוואי של תנועה במהירות האור היא "התארכות הגוף"... (אור :mrgreen: ).

עופר, הדגשתי בקו תחתי את האלמנט שכנראה לא הבהרתי כראוי:

כאשר חללית ואדם בתוכה נעה במהירות קרובה למהירות האור, השעון בתוכה (לצורך העניין, השעון שמחזיק האדם) מראה תנועה רגילה של הזמן. לעומת זאת, במערכת כדור הארץ, עפ"י שעון החללית, הזמן נע לאט יותר. ביסוס לכך ניתן לראות בנוסחאות טרנספורמציה של זמן בין מערכות יחסותיות (טרנספורמציה לורנץ - בקישור הבא http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%98%D7% ... 7%A0%D7%A5 ).

מאידך, ניתן להסתכל על החללית הזו לא מאותה המערכת, אלא מתוך מערכת כדור הארץ. ואז, יראה לצופה שהזמן בחללית (אם היא נעה קרוב למהירות האור, איטית יותר) התקצר. אם החללית תנוע בדיוק במהירות האור, יראה כאילו הזמן עבורה נעצר. ומכאן ההנחה שאם נביט בחללית הנעה במהירות גבוהה ממהירות האור, הזמן עבורה "יחזור לאחור".

אבל זה הסתכלות בעייתית, מתוך מערכת חיצונית. בתוך החללית עדיין הזמן נע כרגיל. וזה עדיין לא מסביר את הניסוי שהעלית, שאותו איני מכיר.

בכל אופן, הבנתי שמנסים לבצע ניסויים במהירויות יחסותיות על חלקיקים (מאיצי חלקיקים למינהם), ועד כה המציאות תואמת את התיאוריה. איני בקיא בניסויים ומהותם, אך הדבר הועלה ע"י פרופ' בפקולטה לפיזיקה שהרצה בקורס פיזיקה 1.

פורסם

עקב בעיית תצוגה הנוסחאות לא מופיעות כהלכה, ניתן לראותן ב-:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hafele-Keating_experiment

דבר האמור לעניין את כולכם הינו כי קיים תיקון להשפעת המהירות על הזמן בנוסחאות החישוב של מערכות GPS במטוסים.

Hafele-Keating experiment

The Hafele-Keating experiment was a test of the theory of relativity. In October of 1971, J. C. Hafele and Richard E. Keating took four cesium-beam atomic clocks aboard commercial airliners and flew twice around the world, first eastward, then westward, and compared the clocks against those of the United States Naval Observatory.

Contents

1 Overview

2 Equations

3 References

4 See also

Overview

According to special relativity, the speed of a clock is greatest according to an observer who is not in motion with respect to the clock. In a frame of reference in which the clock is not at rest, the clock runs slower, and the effect is proportional to the square of the velocity. In a frame of reference at rest with respect to the center of the earth, the clock aboard the plane moving eastward, in the direction of the earth's rotation, is moving faster than a clock that remains on the ground, while the clock aboard the plane moving westward, against the earth's rotation, is moving slower.

According to general relativity, another effect comes into play: the slight increase in gravitational potential due to altitude that speeds the clocks back up. Since the aircraft are flying at roughly the same altitude in both directions, this effect is more "constant" between the two clocks, but nevertheless it causes a difference in comparison to the clock on the ground.

The results were published in Science in 1972:

nanoseconds gained

predicted measured

gravitational

(general relativity) kinematic

(special relativity) total

eastward 144±14 −184 ± 18 −40 ± 23 −59 ± 10

westward 179±18 96±10 275±21 273±7

The published outcome of the experiment was consistent with special relativity, and the observed time gains and losses were reportedly different from zero to a high degree of confidence.

That result was contested by Dr. Kelly who examined the raw data: he found that the final published outcome had to be averaged in a biased way in order to claim such a high precision. [citation needed] Also, Louis Essen, the inventor of the atomic clock, published an article in which he discussed the (in his opinion) inadequate accuracy of the experiment.

Nevertheless, similar experiments have been done a number of times. One notable approximate repetition took place on the 25th anniversary of the original experiment, using more precise atomic clocks, and the results were verified to a higher degree of accuracy. [1]. Nowadays such relativistic effects have been incorporated into the calculations used for the GPS system.

Equations

The equations and effects involved in the experiment are:

Total time dilation

Τ = Δτv + Δτg + Δτs

Velocity

Gravitation

Sagnac effect

Where h = height, v = velocity, ω = Earth's rotation and τ represents the duration/distance of a section of the flight. The effects are summed over the entire flight, since the parameters will change with time.

References

J.C. Hafele and R. Keating, Science 14 July 1972 177: 166-168

J.C. Hafele and R. Keating, Science 14 July 1972 177: 168-170

L Essen, Electron. Wireless World 94 (1988) 238.

M Omerbashich, J of Air Transportation 2002 7: 103-118, NASA-STI #20020041935

פורסם

כפי שציינתי, אני מעדיף את המונח פיזיולוגי:

א.

Biology (from Greek βίος λόγος, see below) is the branch of science dealing with the study of life. It is concerned with the characteristics, classification, and behaviors of organisms, how species come into existence, and the interactions they have with each other and with the natural environment.

-עיסוק רחב בכל בעלי חיים.

ב.

Human physiology is the science of the mechanical, physical, and biochemical functions of normal humans or human tissues or organs. The principal level of focus of physiology is at the level of organs and systems. Most aspects of human physiology are closely homologous to corresponding aspects of animal physiology, and animal experimentation has provided much of the foundation of physiological knowledge. Human physiology is one of the basic sciences of medical study, and as such is most often applied as medical care.

איך אומרים בקנדה רופא? PHYSICIAN, לא?

Now, Biological age sounds more familiar, and is directly or indirectly related to the proliferating "anti-aging" industry, as you were quite accurate to mention.

One must distinguish preventative medicine from "age reversal" though.

while studying the aging process might be not such a bad idea, there are many myths and lies associated with anti-aging .

As a matter of fact , some of the available products may actually lead to long term damage, very much in the same manner as the performance enhancing drugs used by some athlets.

פורסם

תודה על הקישור לניסוי.

כמו שהדגשתי, גם בניסוי זה, הושם דגש על מדידת הזמן ביחס לצופה נח במערכת קבועה על כדה"א. לא היה שינוי ב"קצב שינוי הזמן" בשעון, אם היינו משווים לשעון אחר אשר נמצא גם הוא על המטוס.

מעניין מתי בדיוק ביצעו את המדידה - האם לאחר שהמטוסים נחתו השוו את הזמן שעבר לזמן של שעון שנח במע' כדה"א, או שביצעו את ההשוואה במהלך הטיסה. הגיוני לי שההשוואה בוצעה במהלך הטיסה, משום שאם בוצעה לאחר נחיתה - השעונים באותה מערכת ייחוס, ואז עפ"י התיאוריה לא אמור להיות שוני בינהם.

בהקשרי "תיקון" סטיות הזמן עם חזרה למערכת ייחוס משותפת, עיינו בויקיפדיה בנושא 'פרדוקס התאומים' המעניין.

פורסם

השוואת השעונים נעשתה כמובן אחרי הנחיתה והחזרתם למצפה הכוכבים הלאומי היפה שבלב וושינגטון (שהוא גם מעונו הרשמי של סגן הנשיא אגב), שגרירות ישראל נמצאת לא רחוק במעלה רחוב 34. נעשו השוואות בין שעונים נייחים במצפה, השעונים שטסו מערבה, והשעונים שטסו מזרחה. באותו זמן האמצעים להשוואה בזמן אמת היו מוגבלים טכנולוגית, אך הסיבה היתה מטרת הניסוי ולא המגבלה הטכנולוגית.

ניתן להבין מדבריך כי השוואת אדם שטס במהירות למציאות על כדור הארץ לאחר נחיתתו היא כזו שהנוסע הזדקן יותר מחבריו שלא נעו, ואני טוען להיפך: טיסתו האטה את כל המתרחש בחללית / מטוס, כולל מהלך כל השעונים במטוס, וגם את הקצב הפיזיולוגי של האדם בטיסה, יחסית לעולם המציאות שלו קרי כדור הארץ. לכן גם שעוני הצזיום שטסו בניסוי פיגרו.

עריכה:

השעונים באותה מערכת ייחוס, ואז עפ"י התיאוריה לא אמור להיות שוני בינהם.

ממש לא, וסותר את פרדוקס התאומים.

תודה על הקישור לניסוי.

כמו שהדגשתי, גם בניסוי זה, הושם דגש על מדידת הזמן ביחס לצופה נח במערכת קבועה על כדה"א. לא היה שינוי ב"קצב שינוי הזמן" בשעון, אם היינו משווים לשעון אחר אשר נמצא גם הוא על המטוס.

מעניין מתי בדיוק ביצעו את המדידה - האם לאחר שהמטוסים נחתו השוו את הזמן שעבר לזמן של שעון שנח במע' כדה"א, או שביצעו את ההשוואה במהלך הטיסה. הגיוני לי שההשוואה בוצעה במהלך הטיסה, משום שאם בוצעה לאחר נחיתה - השעונים באותה מערכת ייחוס, ואז עפ"י התיאוריה לא אמור להיות שוני בינהם.

בהקשרי "תיקון" סטיות הזמן עם חזרה למערכת ייחוס משותפת, עיינו בויקיפדיה בנושא 'פרדוקס התאומים' המעניין.

פורסם
השוואת השעונים נעשתה כמובן אחרי הנחיתה והחזרתם למצפה הכוכבים הלאומי היפה שבלב וושינגטון (שהוא גם מעונו הרשמי של סגן הנשיא אגב), שגרירות ישראל נמצאת לא רחוק במעלה רחוב 34. נעשו השוואות בין שעונים נייחים במצפה, השעונים שטסו מערבה, והשעונים שטסו מזרחה. באותו זמן האמצעים להשוואה בזמן אמת היתה בעייתית מבחינה טכנולוגית, אך הסיבה היתה מטרת הניסוי ולא המגבלה הטכנולוגית.

ניתן להבין מדבריך כי השוואת אדם שטס במהירות למציאות על כדור הארץ לאחר נחיתתו היא כזו שהנוסע הזדקן יותר מחבריו שלא נעו, ואני טוען להיפך: טיסתו האטה את כל המתרחש בחללית / מטוס, כולל מהלך כל השעונים במטוס, וגם את הקצב הפיזיולוגי של האדם בטיסה, יחסית לעולם המציאות שלו קרי כדור הארץ. לכן גם שעוני הצזיום שטסו בניסוי פיגרו.

תודה על הקישור לניסוי.

אוקיי, טעיתי בהבנת הסיטואציה עם החזרה למערכת ייחוס משותפת. מעבר לכך, אני עדיין דבק בעמדתי לגבי קריאת הזמן ממערכות ייחוס שונות, לכן אפרט חישוב זמנים עפ"י נוסחאות התמרת לורנץ, בסוף הטיסה.

נניח שהטיסה ארכה שעה, והיתה בדיוק בחצי המהירות האור, ונזנח את התאוצה והתאוטה אז:

גמה= 1 / שורש (1 - (מהירות החללית/מהירות האור)בריבוע) וזהו פקטור לורנץ.

במקרה שלנו v=0.5c ואז גמה (יסומן ב-g לנוחות):

g=2/sqrt3

sqrt הוא שורש. כעת, נביט בנוסחאת ההתמרה לזמן:

t'=g*(t-vx/c^2) when ^2 means בריבוע. (מאבק קשה עם האנגלית עברית, מתנצל..).

t' היא המהירות במערכת הנעה, ואילו t במערכת הדוממת. גמה גדולה מ-1, אם ניקח X יחסית קטן ממהירות האור, ניתן להזניח את החלק הימני בסוגריים, ואז נראה ש - t'

הסבר זה, אני מניח, מתיישב עם טענותיך ומסקנות הניסוי. אם הובנתי אחרת, אז כאן העניין מוסבר מול הנוסחאות, שעד כה נחשבות כנכונות, לפחות למהירויות היחסותיות (וכפי שכבר ראינו בעבר הרחוק, אם וכאשר נעבור את מהירות האור, נצטרך תיאוריה חדשה לתיאור היחסים).

פורסם

אני חושב שעכשיו הבנתי....

אם אני עובר את מהירות האור, אני עובר על חוקי הפיזיקה, אז נגיד שאני לא עובר את מהירות האור....איך זה עוזר לי לפתור את השאלה של תומר?!? :x

מה נסגר איתכם אנשים :shock:

פורסם

א. חשב לפי הפרש האורך את הפרש הזמן בין שדות הנחיתה וההמראה.

ב. חשב תאריך וזמן הנחיתה לפי שעון שדה ההמראה =תאריך וזמן ההמראה ועוד משך הטיסה.

ב. חשב את תאריך וזמן הנחיתה בשדה הנחיתה = תשובה ב' ועוד אפקט תשובה א' ועוד אפקט חציית קו התאריך.

זוהי תורת היחסות לשאלה במהירות תת-אורית.

אני חושב שעכשיו הבנתי....

אם אני עובר את מהירות האור, אני עובר על חוקי הפיזיקה, אז נגיד שאני לא עובר את מהירות האור....איך זה עוזר לי לפתור את השאלה של תומר?!? :x

מה נסגר איתכם אנשים :shock:

פורסם
לא עדיף שתתרכז בלהסביר מה אומר הביטוי:

equation4.gif

בלי להשתמש במילים "טור","פורייה","במידה שווה","מתכנס" ?

לא חשבתי שזה אפשרי, אבל אני ממש נהנה לברוח מהצוויקלידה ליחסות פרטית.

מוזרות הן דרכי העולם :lol:

ועכשיו, נעבור להתמרות לפלס... :|

פורסם

FOURIER ו- LAPLACE הם שני מדענים צרפתיים ז"ל שפיתחו התמרות. עבודת הראשון שימושית למשל בחשמל, ושל השני יעודית למשל לאווירונאוטיקה, תחום יציבות ובקרה. עבודות אלה של הצרפתים דומות מאוד ומפשטות ביצוע חישובים מורכבים באופן משמעותי, לדוגמא בפתרון מיקום השורשים (ROOT LOCUS) והאפסים במספרים דמיוניים. לחברי החטיבה, חומר זה אמור להיות שימושי להבנת התנהגות מערכת מסה, קפיץ ומשכך ויסקוזי, למשל שוק אבזורבר (משכך, בולם זעזועים) של אופנוע ומכונית, או התנהגות מטוס בערוץ עלרוד, בשתי התנודות, הקצרה והפוגואידה.

בלעדי לפלאס הייתי בבעייה רצינית :-)

equation4.gif

לא חשבתי שזה אפשרי, אבל אני ממש נהנה לברוח מהצוויקלידה ליחסות פרטית.

מוזרות הן דרכי העולם :lol:

ועכשיו, נעבור להתמרות לפלס... :|

פורסם

בעניינים כאלה כדאי לדייק. הנוסחאות לגבי שינוי קצב הזמן בתנועה הן:

timedilation.jpg

מקווה שעכשיו העניין ברור יותר.

equation4.gif

נא להתחבר על מנת להגיב

You will be able to leave a comment after signing in

התחברות לאתר

• יצירת חדש...